Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » Ціни «кусаються», грошей не вистачає



Ціни «кусаються», грошей не вистачає



І хоч поменшало у нас розмов про фінансово-економічну кризу, але легше жити від цього не стало. А може й навпаки – важче. Тому навряд чи кого нині здивує інформація про те, що роботу знайти важко, заробітна плата не поспішає зростати, а роботодавці частенько ідуть «в тінь», а то й і взагалі не платять зарплату. Що ж відбувається, з’ясовував кореспондент «Є Поділля».

Борги ростуть
Заборгованість із виплати заробітної плати станом на перше вересня становила понад 22 мільйони гривень. На перший погляд, сума ні про що не каже. Але… на початку року роботодавці були винні своїм працівникам на 17,3 відсотка менше! Отож в той час, коли ціни зростають (інфляція на Хмельниччині з початку року становила 7,7 відсотка), не всі подоляни отримують зароблене за виконану роботу. «Найцікавіше, що 16 підприємствами-боржниками «володіють» органи місцевого самоврядування. Тобто, це комунальні підприємства, – зазначили кореспонденту «Є Поділля» в Федерації профспілок Хмельницької області. – Якщо минулого року жодне з будівельних підприємств не мало боргів перед працівниками, то цього року таких вже понад двадцять. Найжахливіше й те, що в Хмельницькому під виглядом реконструкції ліквідується кондитерська фабрика. 400 працівників відправили на біржу праці і вплинути на власника ніхто не може. Ось і страждають люди».
Значне збільшення обсягу боргу, за даними Головного управління статистики в Хмельницькій області, зафіксовано у закладах освіти (в 9,4 раза), на підприємствах торгівлі (в 2,7 раза), з надання комунальних та індивідуальних послуг (в 2,3 раза).
Більше половини боргу (56,6 відсотка) припадає на підприємства промисловості, ще чверть – на підприємства сільського господарства та будівництва. Майже 60 відсотків боргу утворилося на підприємствах Полонського району, міст Хмельницького та Шепетівки.
«На початок вересня 4500 подолян не отримали вчасно заробітну плату, – констатують статистики». – Кожному не виплатили, в середньому, по 2240 гривень. А це на 43,6 відсотка більше, ніж середня заробітна плата в серпні. Трьом з десяти працівників заробітна плата не виплачується понад три місяці».

Вісімнадцяті в Україні
Таке місце посідає Хмельниччина в розрізі України за середньою заробітною платою. Якщо в цілому по Україні середня зарплата в серпні була 1919 гривень, то на Хмельниччині – 1560 гривень. Для прикладу, у Києві вона становить 3126 гривень, у Київській області – 2009 гривень, у Донецькій області – 2136 гривень. Щоправда, у сусідніх Вінницькій, Тернопільській, Житомирській та Чернівецькій областях ще менша. Більше лише на Рівненщині – 1633 гривні. Зберігається у нас і значна диференціація за розмірами заробітної плати. Найбільше заробляють у фінансовому секторі (2848 гривень). Разом з тим, понад сім відсотків подолян отримують мінімальну заробітну плату, ще понад шість відсотків – у межах прожиткового мінімуму. Порівняно з серпнем минулого року середній рівень оплати праці зріс на 5,5 відсотка, однак реальний – зменшився на 8,2 відсотка! З іншого боку, популярним методом стає той, проти якого так бореться держава – зарплата в «конвертах», через яку працівники самі себе позбавляють соціальних пільг у майбутньому та наповнення казни у теперішньому. «Я отримую гроші в «конверті», – зізнається один із співрозмовників «Є Поділля», який, безумовно, не захотів, щоб його ім’я називали. – А чому? Та мені й так її не вистачає на життя! А вирахувати ще й податки, то одразу ж «зуби на полицю» покладу. Про пенсію ж свою навіть і не думаю. Мені лише 35 років і до того часу багато чого може змінитися. До неї ще дожити потрібно…»

Економна економія

«Головне, щоб платили», – з таким гаслом, мабуть, працює чимало подолян. «Саме цим і користуються чимало роботодавців, – стверджує Віталій, кризовий менеджер однієї з приватних компаній Хмельницького. – Я знаю чимало прикладів наших фірм, коли людям «врізали» заробітну плату, мотивуючи це кризою. Насправді ж підстав для таких кардинальних кроків не було. Просто ринок переповнений охочими працювати за «копійки». Аби платили. Деякі ж приватники почали економити на іншому, до прикладу, в банківській сфері доволі популярне рішення – працівники купують канцелярські товари, які необхідні для виконання роботи, за власні кошти. Однак чимало підприємців у наш час просто вирішили піти в «тінь».
До речі, про те, що підприємці пішли в «тіньову економіку» може свідчити і той факт, що лише в Хмельницькому з початку року на тисячу «бізнесменів» стало менше. Разом з тим, все частіше доводиться чути, що людям не виплачують вчасно зароблене. «Я лише в середині вересня отримала заробітну плату за травень та червень, – розповіла наша читачка, яка працює на одному з хлібозаводів області. – Хтось каже, що в усьому винна криза, а керівництво уникає будь-яких пояснень».
«Частенько керівники підприємств збільшують плани виконаної роботи. І за невиконання людині не доплачують обіцяні гроші, – продовжує наш співрозмовник Віталій. – А плани захмарні! І таке, на жаль, практикується не лише в Хмельницькій області, а всюди в Україні. Я й сам став жертвою подібних «приколів» роботодавців. Згадайте, коли долар коштував 4,6 гривні, а потім підскочив до 8 гривні. Я тоді в Києві працював, отримував заробітну плату у 1000 умовних одиниць. Так нас одразу ж перевели на гривні… почали платити 4600 гривень. Наче та сама тисяча «зелених». І подібних прикладів є чимало, а ось вирішити ці проблеми майже нереально. Як правило, люди не укладають нормальних, юридично правильних угод з роботодавцями, а, якщо й все у них добре оформлене, до суду не звертаються, бо бояться втратити роботу».



Володимир ГОРДИНСЬКИЙ.
джерело
Теги хмельниччина , красилівщина , хмельницький



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 387
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: