Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Цікаві факти » Сон – це санаторій для душі й тіла



Сон – це санаторій для душі й тіла

Сон – це санаторій для душі й тіла


Медики кажуть, що сон – це санаторій для душі й тіла, куди ви вирушаєте щоночі.
Й справді, під час сну організм проводить самодіагностику внутрішніх систем та виправляє неполадки, які виникли. Ви навіть не уявляєте, з якими проблемами може впоратися сон. Він дозволяє…

Схуднути й стати стрункішим. Вирішення проблеми ожиріння напряму пов’язана зі сном. Неймовірно, але факт: він дає значно кращий ефект щодо схуднення, ніж намагання зігнати жир на тренажерах, особливо якщо час на фітнес «викроюєте» за рахунок сну. Канадські ендокринологи з’ясували: зменшення сну на дві години призводить до зайвої ваги у 20 відсотків чоловіків та 24 – жінок. Адже той, хто пізно лягає спати, мимоволі стає «нічним їдоком». Британський професор Альберт Станкард підрахував: люди, які сплять менше семи годин на добу, половину добової калорійності отримують між двадцять першою та шостою годинами, коли все, що з’їсте, переходить у підшкірну клітковину. А от якщо ви вкладаєтеся вчасно, але вночі прокидаєтеся від відчуття голоду, проконсультуйтеся у ендокринолога та гастроентеролога. Може бути, що у вас в крові різко знизився рівень глюкози, або ж зросла кислотність шлункового соку – це типова ознака гастриту та виразкової хвороби. До того ж, стверджують медики, нестача нічного відпочинку призводить до зниження рівня лептину – гормона, який стимулює обмін речовин та зменшує відчуття голоду. Одночасно у крові підвищується концентрація грелину, який покращує апетит. Американські вчені з’ясували: дефіцит 3-4 годин сну призводить до того, що організм перестає реагувати на гормон інсулін, який керує жировим та вуглеводним обміном. А це – прямий шлях до ожиріння та цукрового діабету.

Бути «сексі». Кількість жінок від 20 до 45 років, які сплять менше семи годин на добу, з 1960 до 2009 року зросла з 16 до 37 відсотків, разом з тим, кількість тих, хто страждає порушенням менструального циклу та іншими проявами дисфункції яйників, зросла у кілька разів. Адже гормональна активність жіночих статевих залоз регулюється біоритмами сну та бадьорості: коли добовий графік порушується, місячні починаються невчасно і створюється грунт для розвитку гінекологічних захворювань. Хронобіологія доводить: жінок потрібно берегти й дозволяти їм спати подовше. Щоправда, чоловіків це теж стосується. Їм потрібно проводити в обіймах Морфея не менше семи-восьми годин, тоді як жінкам потрібно вісім-дев’ять годин.

Уникнути травм та дорожньо-транспортних пригод. Водію, позбавленому повноцінного сну, потрібно в п’ять-десять разів більше часу, щоб звернути у бік, уникаючи можливого зіткнення, ніж тому, хто добре виспався. Введення літнього часу вдвічі збільшує кількість аварій на дорогах. Втрата лише години сну на вісім відсотків збільшує шанси потрапити у ДТП для кожного водія. А оскільки потреба подрімати частіше з’являється в післяобідню пору (такі особливості біоритмів сну та неспання), то чверть усіх ДТП на трасах стається після полудня. Тому у другій половині дня будьте особливо уважними за кермом і переходячи дорогу.
Зміцнити імунітет. Якщо ви не виспалися, організм перебуває в напівдрімотному стані навіть після пробудження. Ендокринна система ще не прокинулася, а значить – не зріс рівень адреналіну, гідрокортизону та інших гормонів, які тонізують тіло та активізують захисну систему. Тиск на мінімумі, пульс уповільнений, легені вентилюються недостатньо – адже внутрішні органи працюють в нічному режимі. Обмін речовин відбувається на малих обертах, апетит на нулі, шлунковий сік не виділяється, температура тіла понижена. От чому людині, яка не виспалася, так важко встати з ліжка. Навіть тепло одягнена, вона мерзне і підхоплює віруси. Тіло спить на ходу – імунітет теж бездіяльний.

Підвищити інтелект. Канадський професор Стенлі Ковен з’ясував, що кожна година недосипання знижує на відсоток розумові здібності.


джерело
Підготувала Ольга МАЛИНОВСЬКА.
Теги цікаво



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1742
Спонсорська реклама
Читайте про цікаві факти та нариси з історії світу

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: