Гарячі страви
, такі, як млинці, млинці, запіканки і т. д., їдять десертною виделкою, тримаючи її в правій руці.
Фруктові кнедлики
ножем і виделкою, каші - десертною ложкою.
Торти, тістечка та інші кондитерські вироби
їдять вилочка для тістечок, тримаючи її в правій руці. Для
пудинг
ів, кремів і желе подають на стіл кавові ложечки.
Пиріжки, булочки
з начинкою з крему або варення їдять, тримаючи їх у руці.
У деяких країнах, наприклад у Франції, що славиться своєю кухнею, замість солодкого на десерт звичайно подають
сир
і
фрукти
. Тверді сорти сиру ріжуть ножем і їдять десертною виделкою. М'які сири, наприклад плавлений сир, намазують ножем на хліб з маслом. Сир, поданий з сиропом, фруктами або йогуртом, їдять кавовій ложечкою.
Фрукти прийнято є приладом, фрукти з дрібними кісточками їдять руками. Кісточки або зерна
НЕ
випльовують прямо на тарілку, а кладуть на неї вилкою або ложечкою. Яблука і груші розрізають ножем на чотири частини, чистять і видаляють серцевину. Потім їх їдять рукою або приладом. Також їдять
персики
й
абрикоси
, не слід відкушувати від цілого плоду.
Банани
можна їсти за допомогою ножа і виделки, але зазвичай їх їдять, тримаючи в руці і очистивши від шкірки.
Садові та лісові ягоди
їдять ложечкою.
Апельсини
беруть в ліву руку і нарізають уздовж нього шкірку до м'якоті. Потім його очищають і ділять на часточки, які їдять руками.
Смородину
та
виноград
з грона зривають пальцями, всі свіжі фрукти перед подачею на стіл повинні бути ретельно вимиті.
Після обіду бажано запропонувати і подати хороший, міцну каву. Слід пам'ятати, що ложечкою каву тільки помішують, після чого її відразу ж кладуть на блюдце. У чашці ложку не залишають. Кусковий цукор з цукорниці беруть спеціальними щипцями.