Вплив спиртного на артеріальний тиск
Читальна зала
»
Цікаві факти
15 січня 2010
При вживанні алкоголю відзначається підвищення кров'яного тиску, однак, вплив окремих спиртних напоїв на рівень артеріального тиску вивчено недостатньо. Наприклад, що містяться в червоному вині та виноградне соку поліфеноли, які мають антиоксидантні і вазодилатуючими властивостями, можуть усувати Гіпертензивний ефект етилового спирту завдяки поліпшенню ендотеліальної функції, NO-опосередкованої релаксації судинної стінки і зниження продукції потужного вазоконстриктора ендотеліну-1. Для уточнення впливу окремих спиртних напоїв на артеріальний тиск і функцію ендотелію проведено відкрите перехресне дослідження.
У дослідженні брали участь 24 здорових чоловіків у віці від 20 до 65 років з нормальним артеріальним тиском, щодня вживали 30-60 г алкоголю. Учасники дослідження виконували кожне з приписів: утримання від споживання спиртних напоїв протягом 4 тижнів, щоденне вживання червоного вина (375 мл, що відповідає 39 г етилового спирту), безалкогольного вина (375 мл) або пива (1125 мл, або 41 г етилового спирту ) протягом 4 тижнів - по черзі у випадковому порядку. Артеріальний тиск оцінювалося шляхом його добового моніторування, а ендотеліальна функція - по потік-залежному і індукованому нітрогліцерином розширення плечової артерії. Оцінювалося також добову кількість виділяється з сечею ендотеліну-1.
Систолическое, діастолічний кров'яний тиск і частота серцевих скорочень (ЧСС) не відрізнялися при утриманні від алкоголю і при вживанні безалкогольного вина. У чоловіків, що брали вино і пиво, систолічний АТ було вище (на 2,2 і 1,7 мм Hg, відповідно; р <0,05), ніж при утриманні або вживання безалкогольного напою. Більш вираженим був підйом денного систолічного артеріального тиску. Протягом 8-10 годин після прийому алкоголю спостерігалося підвищення частоти серцевих скорочень, при цьому нічна ЧСС була вищою при вживанні вина або пива на 5,0 і 4,4 за 1 хв., Відповідно (р <0,05), у порівнянні з ЧСС в період утримання від алкоголю. Алкогольні напої не впливали на величину потік-залежного і індукованого нітрогліцерином розширення плечової артерії. У той же час вживання спиртних напоїв супроводжувалося підвищеної екскрецією з сечею ендотеліну-1 (р = 0,014), що є одним з можливих пояснень їх гіпертензивного ефекту.
Таким чином, вживання близько 40 г етилового спирту на день протягом 4 тижнів, як у вигляді червоного вина, так і у вигляді пива, призводить до однакового підвищення систолічного артеріального тиску і частоти серцевих скорочень у чоловіків-нормотоніків. Безалкогольне червоне вино не знижує кров'яний тиск, а що містяться у вині Поліфенольні флавоноїди не усувають гіпертензивного дії алкоголю.
У дослідженні брали участь 24 здорових чоловіків у віці від 20 до 65 років з нормальним артеріальним тиском, щодня вживали 30-60 г алкоголю. Учасники дослідження виконували кожне з приписів: утримання від споживання спиртних напоїв протягом 4 тижнів, щоденне вживання червоного вина (375 мл, що відповідає 39 г етилового спирту), безалкогольного вина (375 мл) або пива (1125 мл, або 41 г етилового спирту ) протягом 4 тижнів - по черзі у випадковому порядку. Артеріальний тиск оцінювалося шляхом його добового моніторування, а ендотеліальна функція - по потік-залежному і індукованому нітрогліцерином розширення плечової артерії. Оцінювалося також добову кількість виділяється з сечею ендотеліну-1.
Систолическое, діастолічний кров'яний тиск і частота серцевих скорочень (ЧСС) не відрізнялися при утриманні від алкоголю і при вживанні безалкогольного вина. У чоловіків, що брали вино і пиво, систолічний АТ було вище (на 2,2 і 1,7 мм Hg, відповідно; р <0,05), ніж при утриманні або вживання безалкогольного напою. Більш вираженим був підйом денного систолічного артеріального тиску. Протягом 8-10 годин після прийому алкоголю спостерігалося підвищення частоти серцевих скорочень, при цьому нічна ЧСС була вищою при вживанні вина або пива на 5,0 і 4,4 за 1 хв., Відповідно (р <0,05), у порівнянні з ЧСС в період утримання від алкоголю. Алкогольні напої не впливали на величину потік-залежного і індукованого нітрогліцерином розширення плечової артерії. У той же час вживання спиртних напоїв супроводжувалося підвищеної екскрецією з сечею ендотеліну-1 (р = 0,014), що є одним з можливих пояснень їх гіпертензивного ефекту.
Таким чином, вживання близько 40 г етилового спирту на день протягом 4 тижнів, як у вигляді червоного вина, так і у вигляді пива, призводить до однакового підвищення систолічного артеріального тиску і частоти серцевих скорочень у чоловіків-нормотоніків. Безалкогольне червоне вино не знижує кров'яний тиск, а що містяться у вині Поліфенольні флавоноїди не усувають гіпертензивного дії алкоголю.
Обговорити на форумі
Подібні публікації