Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті

Сам собі адвокат

У Хмельницькому, вперше в Україні, починає діяти програма «Народний адвокат»

З 1 січня цього року юридична організація «Правовий захист» прийняла програму «Народний адвокат». Основна мета цього ноу-хау – звернути увагу людей на те, що відбувається сьогодні в правовій сфері, яка вже давно стала бізнесом. Про це і розповідає голова організації «Правовий захист» Наталя ШУСТІНА:
– Тринадцятого січня нам виповнилося 10 років, і весь цей час я не перестаю стверджувати, що будь-який конфлікт має вирішуватися лише в суді. А ще – повторювати людям: «Ні за які гроші ви свій біль не продасте, адже найкращий адвокат для людини – вона сама».
Сьогодні в мене на консультації була жінка, яка сама захищатиме свого сина в суді, оскільки мама – кращий адвокат для неповнолітнього. Але людина, далека від юриспруденції, часто не знає, як захистити себе і своїх рідних. Для цього й працює наша програма «Народний адвокат».
– Але ж для цього існують дипломовані адвокати?

– Пам’ятаєте наперсточників? Коли майстер крутить їх, він робить це не для того, щоб ви виграли. Нині правові наперстки крутять в міліції, в судах, у прокуратурі. Людині здається, що все робиться за законом, що кожна з цих інстанцій розбереться по справедливості. Але вона юридично безграмотна, тому не розуміє, що та кулька, яка була під першим наперстком, вже давно під третім... І нерідко керує цими наперстками той же адвокат, який мав би її захищати.

Минулого тижня в апеляційному суді я вперше виступила як народний адвокат і озвучила суму, яку потрібно заплатити, аби справа була закрита. Уявіть ситуацію, коли в райвідділі міліції людям кажуть заплатити для цього шість тисяч доларів, після чого справу дійсно закрили. Але нею тут же зацікавилися в міському відділі. Заплатили й там. А через місяць справу затребували в прокуратуру: «Все було зроблено незаконно, хочете, щоб ми закрили, платіть». І люди знову платять. А в них уже немає грошей, вони навіть квартиру продали. Але нонсенс в тому, що потерпілих немає, оскільки то був усього лиш дурнуватий жарт між друзями.

Але, оскільки працюють наперстки, ніхто нічого не чує: спочатку хлопцям дали сім років, апеляційний суд зменшив термін до чотирьох, і тепер ми будемо подавати на Верховний.

... Ось так ці наперстки будуть крутитися, доки в кожній родині не буде свого домашнього адвоката.

– По-Вашому, людина зможе перемогти усю цю систему?

– А коли хтось із ваших рідних захворіє, припустимо, на ГРВІ, ви, хоч і не маєте диплома, завжди звертаєтеся до лікаря, чи лікуєте їх самі? Справа в тому, що колись вас саму лікували, і ви тепер знаєте, що потрібно пити при кашлі, нежиті... Домашній адвокат – це те ж саме, і йому диплом не потрібен, щоб достойно захистити права близьких. І коли в людини є проблема, краще неї самої її не вирішить ніхто. Бо вона її болить більше, ніж всіх інших. І людина може вирішити цю проблему сама, просто треба «дати рецепти», тобто, пояснити, куди вона йде і що їй там треба робити.
– І де можна отримати таку інформацію?

– Кожен мешканець області може безкоштовно проконсультуватися у наших юристів за адресою: Хмельницький, вул. Проскурівська, 2.
У понеділок з питань усього, що стосується штрафів: ДАІ, податкова, санстанція... приймає Вадим Свистяк. У вівторок – із земельних питань, поборів, паїв, державних актів, приватизації консультує Дмитро Прилуцький. Як роз’яснювала Юлія Тимошенко, землю людина має право отримати безкоштовно. Насправді ж, акту вам у руки не дадуть, натомість почнуть тривалу і принизливу тяганину, натякаючи цим самим: «Заплатиш – отримаєш папір». І ви ще й дякуватимете їм, що з вас узяли гроші за те, що по закону мали б отримати безкоштовно.

У середу з усіх питань, що стосуються родини: розлучення, розподіл майна, соціальні виплати, аліменти... консультує Валентина Людвік.
А в четвер консультую я – з кримінальних питань.

Зараз у мене в роботі справа – начальник слідства в ОБОЗі був затриманий на гарячому разом із адвокатом, який допомагав слідчому ці гроші «заробляти». Але ж кому, як не своєму адвокату, люди мають вірити? Але він казав: «Дайте, і підозрюваного випустять із СІЗО». І вони дали – під чуйним керівництвом народного адвоката. І внутрішньої безпеки. Сьогодні слідчий втратив усе – звання, посаду...

– Повернемося до того, що людина може стати сама собі адвокатом...

– ... В Америці кожен має домашнього адвоката, лише потім звертається в поліцію, а після цього – до суду. У нас же люди думають, що всі їх права захищає міліція. Багато хто записується на прийом до начальника УВД, дехто хоче навіть поскаржитися президенту, але всі питання можна вирішити на місці. Адже зі 100 скарг - суто міліцейських – лише 20. Зі всіма іншими треба йти до суду. Ось тут людині і потрібен домашній адвокат.

І повторюся, що всі наші консультації безкоштовні. Але у нас є програма «Практика», в рамках якої двічі на тиждень проводяться заняття тривалістю в годину. І коли справа людини в суді, протягом місяця ми розглядаємо з нею цю конкретну справу і проговорюємо її дії – крок за кроком. Вартість цієї послуги – 500 гривень на місяць. Але ми попереджаємо, в якому місці їй потрібен буде справжній адвокат. І тоді замість неї вийду я. Бо, консультуючи її, я знаю справу досконально, і завжди буду на підстраховці. Все інше людина може зробити сама.

Моя робота в суді коштує сто гривень в годину. І я, як і будь-який адвокат, можу прийти в суд, відпрацювати десять годин і отримати свою тисячу. Але ви самі можете це зробити, а мене запросіть лише на ту ділянку дороги, яку самі пройти не можете.

– «Набивши руку» під час захисту самого себе чи близької людини, можна допомагати іншим?

– Про що й мова. Народний адвокат - це не юрист, а той, хто сам пройшов через це. Ми допомогли більш ніж двом тисячам чоловік. А група волонтерів (людей, які, освоївши систему захисту, нині допомагають іншим) не така й велика. Але це неперевершені у своїй галузі захисники. І коли по справі відключень (а без постанови суду, з якою людина має бути ознайомлена, вони є незаконними), штрафів від наших комунальників у захист виходить наш волонтер Петро Сітнов, вони забирають позов...



Лариса ШАНДОВСЬКА.
джерело



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 389
Спонсорська реклама
Самі свіжі та цікаві Новини Хмельниччини : огляд, анонс та аналіз подій

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: