Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Новини Хмельниччини » Понад 50% очисних споруд області не виконують свого призначення



Понад 50% очисних споруд області не виконують свого призначення

А близько п’ятисот тонн отрутохімікатів зберігаються неналежним чином
За статистичними даними, 50% очисних споруд в області вичерпали свій експлуатаційний ресурс. Тобто вони належним чином не здійснюють очищення стічних вод. До прикладу, у Волочиську десятки «підпільних» труб без будь-якого очищення скидають стічні води у річку Збруч. Хоча міська влада запевняє, що у них все гаразд. І замість того, аби вжити заходів, вирішує питання на власний розсуд. Бульдозерами загортають труби. Мов- ляв, очі не бачать, серце не болить. І нікому немає діла, що у тих місцях утво- рюються смердючі болота з розплідниками всіляких інфекцій. А в деяких рай- центрах Хмельниччини, до прикладу, у Білогір’ї очисні споруди відсутні взагалі. У Старосинявському районі старі очисні не працюють, а нові збудовані лише на 58%. У Летичеві очисні також не працюють. Навіть у курортному містечку Сатанів немає очисних. Але майже на 2 мільйони гривень було закуплено обладнання, яке просто лежить, а неочищені води скидаються у річку.

Цей список можна було б продовжити, однак проблема полягає не лише у неочищених стічних водах – про це говорили екологи на круглому столі, який організував «Фронт змін». Досить гостро стоїть питання про стихійні сміттєзвалища. А куди ж дівати сміття? Полігони твердих відходів переповнені. Але деякі чиновники на місцях «клин клином вибивають». Замість того, аби наводити лад на своїх смітниках, вони «позичають» сміття з інших областей. До прикладу, міська влада Нетішина уклала угоду на прийом майже 33 кубометрів тернопільського сміття. І це в той час, як місцевий полігон твердих відходів вичерпав свій ресурс на 7 років вперед. Екологи штрафують, дають приписи, однак проблеми це не вирішує. А сміття на селі? Щоб виготовити проектну документацію на сільське сміттєзвалище, сільраді потрібно витратити кілька тисяч гривень. Часто-густо у них немає таких грошей.

Окремим пунктом виділено отрутохімікати. Більшість з них зберігається ще з часів Союзу. Іноді мішки з отрутохімікатами лежать просто неба. Та й упа- ковки на них давно порвалися. Коли йде дощ, отрута потрапляє в ґрунт. До прикладу, на складах сільськогосподарських підприємств Старокостянтинівщини у селах Ілляшівка, Баглаї, Самчики та Немиренці неналежно зберігають майже 20 тонн отрутохімікатів. Загалом, на теренах області близько 500 тонн нічийних отрутохімікатів. І це лише приблизна цифра.

Проблем вистачає. І спеціалісти, і влада погоджуються, що без державної фінансової підтримки самостійно навести екологічний лад в області не вдасться. Але справа не лише у грошах. Можливо, варто почати з себе?

Михайло ЖИЛА.
джерело: газета "Є! Поділля!"



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 258
Спонсорська реклама
Самі свіжі та цікаві Новини Хмельниччини : огляд, анонс та аналіз подій

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: