Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Новини Хмельниччини » У Хмельницькій області знайшли праслов'янського кам'яного ідола, якому більше двох тисяч років



У Хмельницькій області знайшли праслов'янського кам'яного ідола, якому більше двох тисяч років



Якщо посуд, різноманітні черепки і знаряддя праці наших предків можна зустріти досить часто, то знахідки, яким понад тисячу років - велика рідкість. Тому хмельницькі археологи просто без розуму від щастя - звичайний селянин під час збирання грибів знайшов унікальну кам'яну бабу, вік якої просто вражає.

Зростання язичницького кам'яного ідола - понад три з половиною метрів. Вага - більше тонни. Фахівці стверджують, що цій статуї поклонялися праслов'янські племена. Ідол - жіночої статі, і уособлює якусь богиню. Але, пролежавши в землі майже дві тисячі років, богиня постала перед дослідниками без голови.

- Він являє собою величезну цінність. Такі знахідки відбуваються раз на двісті років. Ось на цьому місці у антропоморфної стели язичницького ідола була голова. Далі видно груди, тут - ритуальний ромбоподібний знак. Потім йде основна частина. Тут, можливо, якась рука була, дослідники більше зможуть сказати, - каже завідувач обласним відділенням охорони пам'яток історії та культури Сергій Шпаковський.

Про цього ідола заговорили ще в 1901 році. Але тодішні дослідники, як і нинішні, не змогли його знайти. Статую випадково виявив селянин, і зразу ж повідомив в Кам'янець-Подільський університет. Дослідники вважають, що кам'яній статуї колись поклонялися древні племена, які жили в цій місцевості. І, навіть, робили жертвопринесення.

Вчені говорять, що неподалік має бути ще капище. Але його поки не вдалося виявити. Це й не дивно - 2000 років термін чималий. Крім того, ідола могли відтягнути від початкового місця розташування, а потім кинути тут, де його і знайшли.

Фахівці не натішаться свою знахідку. Добре, мовляв, що ідола не пустили на будматеріали, і він не потрапив до рук до сучасних поган. З дня на день його передадуть на реставрацію, а потім - у Кам'янець-Подільський історичний музей.

джерело: kriminal.tv



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 705
Спонсорська реклама
Самі свіжі та цікаві Новини Хмельниччини : огляд, анонс та аналіз подій

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: