Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » «Нечужі» діти



«Нечужі» діти

«Нечужі» діти


Близько 70 відсотків матерів , які мають намір з тих чи інших причин відмовитися від своїх немовлят, самі росли сиротами. Завдяки спільній роботі працівників соціальної сфери та пологових будинків, кількість таких «відмов» зменшується, кажуть в Хмельницькому обласному центрі соціальних служб для сім’ї та молоді. Андрій Ропотан, головний лікар Хмельницького перина- тального центру, стверджує, що з двох тисяч новонароджених в місті цього року кількість відмов наближається до нуля.

Материнство – прикра випадковість?..
Наталії двадцять чотири роки, за професією бухгалтер. Її донечці Юлі ще немає місяця. Батько немовляти знає про її існування, але подальша доля доньки його не хвилює. Жінка з дитиною живуть у Хмельницькому обласному соціальному центрі матері і дитини. Молода матір давно не має своїх батьків, тож доглядати за немовлям її вчать соціальні працівники центру.
У Хмельницькому обласному центрі соціальних служб для сім’ї та молоді кажуть, що 65-70 відсотків заяв про відмову від дитини надходить від жінок, які самі змалечку були позбавлені батьківського піклування та любові. Близько 20 відсотків – це жінки з неблагополучних родин, або ті, хто потрапив у складні життєві обставини – залишилися без підтримки чоловіка чи рідних. І зовсім незначна кількість таких, які мають якісь психологічні проблеми.
До 2006 року, поки не було тісної співпраці між закладими охорони здоров’я та спеціалістами соціально-психоло- гічної сфери, відмов від немовлят ще у пологовому будинку було щорічно 20-30 випадків. У минулому році в Хмельницькому молоді матері відмовилися від п’ятнадцяти немовлят. Семеро з цих дітей навіть ніколи не бачили своїх мам. Жінки завідомо давали неправдиву інформацію про себе – несправжнє ім’я, неіснуючу адресу, і втікали практично відразу після пологів. Від інших восьми малюків матері відмовилися офіційно. За поточний рік зафіксовано вісім намірів «скласти материнські повноваження», остаточно відмовилися лише від двох малюків.
– З тими жінками, які виявили бажання відмовитися від дітей, спеціалісти працюють до двох місяців, – розповіла Леся Буран, завідуюча сектором опіки та піклування, усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей Хмельницької обласної державної адміністрації. – Переважно це самотні жінки, які бояться, що не впораються, або молоді дівчата, яких покидають чоловіки у останні місяці вагітності.
– Працівники пологового будинку впродовж доби мають повідомити в центр про намір відмови. На жаль, часом буває вже запізно, – каже Олена Руда, керівник Хмельницького обласного центру соціальних служб для сім’ї та молоді.
Олена Віталіївна каже, що при кожному пологовому будинку створюються консультаційні центри, у яких соціальний працівник намагається допомогти жінкам побороти їхні проблеми.
Від здорових дітей відмовляються досить рідко, кажуть у службі у справах дітей ОДА. Хворих сиріт спочатку лікують, а потім переводять у хмельницький обласний будинок дитини «Берізка», здорових направляють на всиновлення. Зазвичай, прийомні батьки шукають діток до трьох років. Трапляються випадки, коли жінка тимчасово залишає під опіку держави своє немовля, до вирішення особистих проблем.

Вихід є завжди
У Хмельницькому обласному соціальному центрі матері і дитини намагаються всіляко допомогти тим жінкам, які попри намір відмовитися від дитини, погодилися спробувати виконувати обов’язки матері. Тут вони разом з малюками живуть, поки дитині не виповниться півтора року, їм допомагають з відновленням документів при потребі, з працевлаштуванням, з вирішенням питання житла, як розповідає директор центру Алла Шеремет. Заклад розрахований на вісім осіб. Нехай і неповні, але все ж сім’ї, мають все необхідне. Центр існує рік. Усі вихідці цієї першої державної домівки для немовлят залагоджують негаразди і влаштовуються в житті.
Марії сімнадцять років, її донці Насті – 2 місяці. Хлопець відмовився від батьківських обов’язків. Дівчина каже, що, можливо, батьки заберуть її додому, а поки вони роблять ремонт.
– Згодом планую піти вчитися, мрію стати кухарем, як моя зведена сестра, - розповідає Марія.
А Оля – сирота. Мати померла, коли вона була ще малою, а батько від неї відмовився. На виховання дівчинку забрала мамина подруга. Тепер Олі 22 роки, вона опинилася в центрі матері і дитини, бо не було куди повертатися з новонародженою донечкою Анютою. Молода мама сподівається на допомогу Старокостянтинівського мера у вирішенні проблеми з житлом, бо сама родом з цього району. Дівчина сказала, що боротиметься і дитину не залишить.
У центрі матері і дитини стверджують, що про цей заклад вже знають, і, часом, жінки самі заздалегідь звертаються по допомогу. Серед таких – Галя, яка сьогодні на 8 місяці вагітності. Також кажуть, що кількість бажаючих потрапити до центру росте, і в цьому вбачають позитивну тенденцію. Бо сподіваються, що матері рідше відмовлятимуться від малят.



Джерело: http://ye.ua/podillya/2009-33/1307
Юлія СТАХАЛЬСЬКА.
Фото Сергія ПРИЩЕПИ.
Теги діти , жінка



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 970
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: