Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » Для близько 150 тисяч школярів області почався навчальний рік



Для близько 150 тисяч школярів області почався навчальний рік

Для близько 150 тисяч школярів області почався навчальний рік

Нові предмети є, підручників – немає
У цьому році головним завданням є перехід учнів дев’ятих класів на новий зміст освіти (це саме ті учні, які першими штурмують нові навчальні програми й навчатимуться 12 років). У дев’ятому класі вивчатимуть нові предмети – правознавство (практичний курс), художню культуру, інформатику. Щоправда, поки що навчальну програму дев’ятикласникам доведеться сприймати на слух – підручників для них ще не надрукували. Сьогодні, за даними обласного управління освіти та науки, дев’ятикласники області забезпечені підручниками лише на 25 відсотків. Тому вчителям рекомендують шукати матеріали в освітянських фахових журналах. З підручниками для учнів інших класів проблем немає.
«У цьому навчальному році впроваджується нова програма з фізичної культури для учнів 5-9 класів, яка базується на новому підході до формування навчального матеріалу та оцінювання навчальних досягнень, – розповідає начальник обласного управління освіти та науки Наталя Жолобок. – Фактично, школа самостійно формуватиме змістовне наповнення цього предмета. Задля зменшення навчального навантаження на дитину внесено зміни до практичної частини низки програм з біології 9-го класу, фізики у сьомому класі, розвантажено навчальну програму з української літератури, внесені суттєві зміни до програми з інформатики, історії та деяких інших предметів. А вивчення фізики у десятому класі доповнено сучасними досягненнями в галузі науки».
Нове чекає й на дошкільнят. Зокрема, тут впроваджуватиметься базова програма «Я у світі». Першими за цією пограмою почали працювати у Кам’янець-Подільському дошкільному закладі №3, Хмельницькому – № 47 та Нетішинському №7. «Цей досвід презентуватимемо на всеукраїнському семінарі у жовтні, – зазначила Наталя Жолобок. – У створенні цієї програми брали участь і фахівці з Хмельниччини. Це програма нового покоління, перша програма розвитку. Вона орієнтує педагогів на розвиток дошкільняти як особистості».
Однак, не всі діти дошкільного віку зможуть вчитися за новою програмою. В області ще вісім тисяч дошкільнят чекають на місце у дитсадку, 50 сіл потребують таких закладів.

Школа має бути професійною і… інклюзивною
У цьому навчальному році ще більше уваги приділятимуть профілізації старшої школи. Сприятиме цьому і створення нових навчальних округів, кількість яких цього року зросте на шість. Зокрема, нові освітні округи з’являються у Віньковецькому, Волочиському, Деражнянському, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському та Чемеровецькому районах. Й сьогодні на Хмельниччині понад 90 відсотків старшокласників охоплено профільним навчанням (загальноукраїнський показник – понад 60 відсотків).
До того ж, школа має бути інклюзивною. Це незвичне для багатьох слово в освітянській галузі звучить все частіше. До основи інклюзивної освіти покладена ідеологія, яка виключає будь-яку дискримінацію дітей, яка забезпечує однакове ставлення до всіх людей й створює особливі умови для дітей, які мають особливі освітні потреби. Тобто, діти, незалежно від стану їхнього здоров’я, мають вчитися усі разом. І школа потр [...цензура...] пристосовуватиметься до дітей з особливими потребами.

Спочатку отримай атестат, потім здавай тести
У Міністерстві освіти та науки України вже вирішили, як проходитиме тестування у 2010 році. І воно значно відрізнятиметься від цьогорічного. Про це йдеться в наказі Міносвіти України «Про зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2010 році». Насамперед, зазначимо, що у міністерстві вирішили відділити «мухи від котлет»: спочатку закінчи школу, а потім здавай тести. Отож державну підсумкову атестацію та незалежне оцінювання знань розвели у часі. Спершу, як і було раніше, варто закінчити школу, скласти іспити, отримати атестат й навіть відгуляти випускний бал. Потім же для абітурієнтів почнеться вступна кампанія. Тільки це будуть не звичні для багатьох вступні іспити у вузах, а тестування. Відбуватиметься це в червні-липні. Це означає, що оцінки, отримані під час тестування, не впливатимуть на оцінки у шкільному атестаті. Це зробили, насамперед, для того, щоб не заважати шкільному навчальному процесу. Адже коли починається тестування, уроки у школах, практично, зірвані. По-перше, випускники посилено готуються до тестів. По-друге, у ті дні, коли проводиться тестування, шкільні приміщення закриваються на цілий день, й усі уроки відміняються. Одразу напрошується запитання: а чи достатньо часу для проведення тестування й зарахування до вузів? Як стверджують у міністерстві, вступну кампанію перенесуть на серпень.
До того ж, наступного року вступникам доведеться складати не один обов’язковий предмет – українську мову та літературу, – а два. На вибір додаються математика або історія України. Взагалі ж дозволяється здавати не більше п’яти предметів. Крім обов’язкових, тестування проводитиметься з біології, фізики, хімії, географії, однієї з іноземних мов (за вибором) – англійської, німецької, французької, іспанської.
Ще одне нововведення – тепер тести не перекладатимуть мовами нацменшин, все потрібно буде складати українською. Абітурієнти разом з пакетом тестових завдань отримуватимуть словники з перекладом основних термінів, які будуть використовуватися у тестах.


джерело
Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА.
Фото Сергія ПРИЩЕПИ.
Теги хмельниччина



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 800
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: