Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » Без молока та м’яса



Без молока та м’яса


Без молока та м’яса можуть залишитися продовольчі ринки, адже з 1 січня 2010 року жителі хмельницьких сіл не зможуть продавати на ринках власноруч забиту худобу та виготовлені у власному підсобному господарстві молочні продукти
Саме у цей час набувають чинності дві статті Закону України „Про безпечність та якість харчових продуктів”. Згідно з ними тваринницька продукція вироблятиметься лише на фермах і міні-заводах та має бути якісною і добре перевіреною. На селян, які виробляють молоко та м’ясо для продажу у власному підсобному господарстві, відповідно до закону, чекає „заборона реалізації та обігу необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також туш або частин туш парнокопитних на агропродовольчих ринках”. Забоєм з 1 січня мають займатися спеціальні організації, у яких будуть усі відповідні умови та дозволи.
Наразі більшість селян, які роками заробляють собі на хліб тим, що продають домашнє молоко та сир, курей, кролів та свинину, неабияк занепокоєні. Для багатьох – це єдиний дохід, і таке новведення боляче вдарить по кишені.
В Головному управлінні агропромислового розвитку Хмельницької облдержадміністрації впевнені, що селянам потрібно допомогти підготуватися до нових правил продажу домашнього молока та м’яса. Якщо ж просто заборонити продаж цих продуктів, то це може призвести до катастрофічного зменшення поголів’я великої рогатої худоби та звісно ж, негативно вплине на дохід селян, яких влаштовує такий бізнес. „Рятівним човником” для селян можуть стати селянські м’ясо-молочні кооперативи. Такі кооперативи, за умови приведення їхньої роботи відповідно до норм закону, можуть перебрати на себе всі функції із заготівлі, переробки та реалізації молока та м’яса селянами на ринках. Питання лише у тому, щоб селяни усвідомили ці ризики і, довірившись один одному, пішли на гуртування у такі кооперативи. Разом, кажуть, легше долати труднощі.
„Хоч така норма закону вже прийнята, та, швидше за все, вона отримає відстрочку на деякий термін, – розповідає начальник обласного управління агропромислового розвитку Володимир Галищук. – Тож селянам не варто впадати в паніку та спродувати господарство. Наразі підготовча робота в області вже проводиться. Однак, щоб врегулювати усі питання на належному рівні, потрібно трохи більше часу. Наприклад, селянину доведеться везти, до прикладу, худобу, у спеціальний забійний цех. А вже після забою, з
усіма довідками та дозволами – можна на ринок. Забите удома продавати не дозволять. Аби допомогти селянам і зменшити їхні витрати ще й на забій, у районах плануємо зробити мережу забійних пунктів, які наразі є не у всіх районах”.
Щодо молочної продукції, то вона вироблятиметься тепер лише на фермах, міні-заводах і спеціальних кооперативах. Постановою Кабінету Міністрів передбачено створити в кожній області кілька таких кооперативів, серед них один – молочарний. Молочні продукти з нового року прийматимуть лише в тих місцях, де є відповідні вимоги зберігання, охолодження і постачання.
В управлінні агропромисловості переконані, що усі ці кроки сприятимуть покращенню якості молочної та м’ясної продукції, але все залежатиме від фінансування, яке, до речі, цьогоріч від держави значно менше.
Втім, питання досить неоднозначне. Тому, шановні читачі, чекаємо на ваші відгуки і думки з цього приводу.

джерело
Ірина ОЛІЙНИК.
Теги хмельниччина



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 1 Переглядів 944
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів
#1 написав: Stal (7 вересня 2009 21:54)
Фото

Користувачі
Коментарів: 34
Публікацій: 0
Це капец , зовсім влада знахабніла! Хай самі п ють магазинну отруту

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: