Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » Більше половини усіх хворих – хворі на грип та ГРВІ



Більше половини усіх хворих – хворі на грип та ГРВІ

Більше половини усіх хворих – хворі на грип та ГРВІ


За статистикою, грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) складають 95 відсотків усіх інфекційних захворювань

Зараження частіше відбувається через слизову оболонку носа, на якій осідають віруси, що містяться у повітрі.

Прийшла осінь, і ми знову згадали про застуду та грип. За статистикою, грип та ГРВІ складають 40-60 відсотків усіх захворювань. Щорічно на грип хворіють 5 відсотків дітей та 20 – дорослих, а смертність складає 50-150 чоловік на мільйон. Рідко яка недуга може «похвалитися» таким широким спектром ускладнень, як грип: риніти, синусити, отити, пневмонії, енцефаліти, менінгіти – це далеко не повний перелік цих ускладнень.

Грип – хвороба, яка дає найбільше ускладнень
Жодна інша хвороба не може «похвалитися» такою великою кількістю ускладнень. Найрозповсюдженішим ускладненням є запалення легень (пневмонія). Організм просто не може впоратися з такою великою кількістю бактерій, і вони потрапляють у легені.
Крім того, після грипу можна захворіти на синусит, риніт, бронхіт та отит. Це так звані вторинні бактеріальні інфекції.
Значний вплив грипу і на роботу серцево-судинної системи. У людей, які страждають цими недугами, після грипу може розвинутися міокардит та перикардит. Ці хвороби можуть призвести до серцевої недостатності.
Після грипу можуть виникнути також захворювання м’язів (міозити). Такі ускладнення частіше спостерігаються у дітей.
Крім того, грип може дати ускладнення на нирки. Ускладненнями грипу можуть бути міеліт, менінгіт, енцифаліт.

Як вберегтися від інфекції?
Ось декілька корисних порад, як зменшити ризик зараження в громадському транспорті та інших місцях, де скупчується багато людей:
1. Виходячи з дому, змастіть ніс зсередини оксоліновою маззю чи маззю з вифероном, спеціальним протизастудним бальзамом чи просто борним вазеліном. Адже зараження частіше відбувається через слизову оболонку носа, на якій осідають віруси, що містяться у повітрі. Покрита «змазкою», слизова оболонка носа майже не сприймає віруси, вони гинуть, не встигнувши проникнути далі дихальними шляхами.
2. Намагайтеся уникати місць, де багато пилу – на ній осідає найбільше вірусів.
3. Майте при собі хустинку, змочену ароматичним маслом лаванди, полину чи яглиці, і періодично прикладайте її до носа, особливо якщо хтось поряд чхає чи кашляє. Речовини, які містяться у цих маслах, вбивають мікроби.
4. Під час поїздки в транспорті тримайте у роті шматочок кореня аїру, гвоздику, просто кірочку апельсина чи лимона – це також допоможе знищити вірусні часточки, які «залетіли» у носоглотку.
5. Намагайтеся на вулиці й у транспорті не торкатися носа, вуст, очей. Коли прийдете додому, ретельно, з милом, вимийте руки, прополощіть рот настоянкою календули або прополіса. Мікроби, які викликають застуду, часто потрапляють на слизову носа, очей чи рота саме з рук, які раніше торкалися поручнів, ручок, дверей, на які могли потрапити дрібні краплі слини чи мокроти хворого.
6. На роботі намагайтеся довго не розмовляти із застуженими людьми. Не бійтеся образити людину і не ризикуйте своїм здоров’ям.
7. Увечері з’їдайте зубок часнику чи салат зі свіжою цибулею. Це допоможе підсилити імунітет та впоратися з мікробами, які вже потрапили у ваш організм.
При виборі лікарського засобу не забувайте, що аспірин дітям до шістнадцяти років давати не рекомендується: дитячий організм може не перенести ліки, в результаті чого може розвинутися синдром Рейне (проявляється сильною блювотою і може призвести до коми).


джерело
Підготувала Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА. Консультант – головний лікар обласного центру здоров’я Людмила НЕБЕСНА.
Фото з архіву редакції.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1910
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: