Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » Скільки коштує біографія твоєї прабабусі?



Скільки коштує біографія твоєї прабабусі?

Небагато пересічних громадян відносять архівну галузь до важливих. Її необхідність та важливість кожен відчуває лише тоді, коли життєві обставини змушують розшукувати і поновлювати документи з історії особистого життя чи життя пращурів.

А між тим, Держархівом області щорічно виконується, в середньому, 2-2,5 тисячі запитів громадян і юридичних осіб України та ближнього та далекого зарубіжжя. За словами директора Держархіву області Петра Слободянюка, більша частина запитів виконуються безкоштовно. До них належать звернення соціально-правового характеру, тобто: підтвердження трудового стажу та заробітної плати, нагородження та присвоєння почесних звань, освіти та навчання, перебування в місцях примусового вивезення до Німеччини та інших країн Центральної та Східної Європи у період Другої світової війни, репресії, розкуркулення тощо. Сплачуються лише декілька гривень за накладні витрати.

Проте, архівом надаються й платні послуги. Наприклад, за гроші вдовольняють запити, що стосуються підтвердження майнових прав на землю та нерухоме майно, родинних зв’язків з метою отримання спадщини, біографічні запити (персональні запити щодо життя та діяльності, уточнення окремих фактів біографії), тематичні та генеалогічні запити.

В обласному архіві не вистачає 30 співробітників

- Петре Яковичу, а в які терміни виконуються звернення?
- Згідно з вимогами Законів України «Про інформацію», «Про звернення громадян» та інших нормативних актів термін виконання запитів – місяць, звернення депутатів розглядаються не більше 10 днів, запити від органів державної влади, правоохоронних, контрольно-ревізійних органів – у строки, зазначені у запитах, але не більше 15 днів.

Окремо хочу сказати про величезну кількість звернень до архіву в останні декілька років, що ускладнює його роботу з недостатнім штатним апаратом. До нормативної потреби в архіві не вистачає 30 чоловік, які були скорочені в другій половині 1990-х років. Також після збільшення архівних фондів на пів-мільйона справ, перевезених до нас після пожежі в Кам’янець-Подільському архіві, нам не виділили жодної додаткової посади. А за цей час ми видали десятки тисяч довідок для отримання грошової компенсації «остарбайтерам»; депутатам різних рівнів і орденоносцям для підтвердження особливих заслуг перед Україною; власникам землі і майна.

- Скільки, в середньому, коштує запит з підтвердження майнових прав?
- Вартість довідки залежить від кількості переглянутих документів та стану тексту в них. На особливо цінні рукописні тексти ХIХ – початку ХХ століття, які мають поліграфічні особливості текстів, зростає вартість запиту. Довідка для здійснення приватизації коштує, в середньому, 100 гривень.
До речі, громадянин чи представник юридичної особи може сам працювати в читальному залі архіву над пошуком потрібної інформації і завірити в установленому порядку копію потрібного документа. Це зменшує вартість архівної послуги.
- А чи можна за додаткову плату прискорити виконання запиту?
- Можна. Архів виконує запити за скороченим терміном — 14 днів. При цьому вартість запиту збільшується на 50%.

Генеалогічне древо – від 800 до 1500 гривень

- Петре Яковичу, зараз прийшов той час, коли багато людей хочуть відновити своє генеалогічне древо. Яку інформацію необхідно вказати заявнику для проведення генеалогічного пошуку за архівними джерелами?
- Звертаючись до архіву, заявник повинен надати назву населеного пункту та регіону, де проживали предки; прізвище (для жінки - дівоче прізвище); дату народження, шлюбу, смерті; віросповідання; суспільний (майновий) стан.
- В які терміни виконуються такі запити та від чого залежить їхня ціна?
- Швидкість та результативність пошуку інформації залежить від повноти й точності вказаних вихідних даних. Робота по пошуку відомостей по запиту коливається від 7 до 30 днів, а при потребі подальшого виявлення документів терміни збільшуються.
Щодо вартості виконання запиту, то вона залежить від його складності, й, відповідно, часу, який витрачається на пошуки необхідної інформації. Вартість генеалогічного дослідження складається з оплати за перегляд справ (їх кількість та поліграфічні особливості тексту документів), виготовлення копій документів, надання довідки, витягів з документів тощо. Середня вартість пересічного запиту становить від 800 до 1500 гривень.
- Хто більше цікавиться своєю родинною історією – громадяни України чи зарубіжжя?
- Останнім часом інтерес до історії родини зростає у громадян України. Але слід відзначити, що все-таки більше запитів надходить з далекого зарубіжжя: з Ізраїля, США, Канади та Польщі.
- Петре Яковичу, чи на всі запити надається повна відповідь?
- На жаль, ні. В 2003 році в Кам’янець-Подільському міському архіві пожежею знищена частина документів дореволюційного періоду, які використовувалися в дослідженнях родоводів. На позитивне виконання запиту впливає мінімальний об’єм наданих заявником даних, який необхідний для пошуку інформації. Крім того, запит не виконується, якщо не надійшла за нього оплата.
- А якщо людина хоче самостійно провести дослідження свого генеалогічного древа – чи зможе вона це зробити у обласному архіві?
- Звісно. Для цього необхідна заява та документи, що засвідчують особу. На замовлення дослідника видаються документи в читальний зал Держархіву, де з ними і працюють. Робота з документами в читальному залі проводиться безкоштовно. Оплата лише за надання копій та оформлення довідок.



Олег ТАНЄЄВ.
джерело



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 950
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: