Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 25 грудня - Коляда



25 грудня - Коляда

Що за день? 25 грудня 2008
25 грудня - Коляда Коляда - сонце-дитя, в слов'янської міфології - втілення новорічного циклу, а також персонаж свят, подібний до Авсенем.

Коляда святкувався в зимові святки з 25 грудня (поворот сонця на весну) за 5-6 січня.

«Когда-то Коляду сприймали не як ряженого. Коляда була божеством, причому одним з впливових. Коляду кликали, запрошували. Коляді присвячували передноворічні дні, в її честь влаштовувалися игрища, учіняемие згодом на Святки. Останній патріарший заборону на поклоніння Коляді був виданий 24 грудня 1684 року. Вважають, що Коляда визнавалася слов'янами за божество веселощів, тому-то його і закликали, кликали в новорічні свята веселі ватагу молоді »
А. Стриж «Народний календар»


День «на воробьіний скок» прибув і починає розпалюються зимове сонце, Слов'яни відзначають Коляда. Перед празднеством чарівники воет вовком (вещій вой), прогоняя злих духів. По закінченні зачина, всім подносітся братіна з хмільним напоєм і обавнік викликує:
«Овсень, куди їдеш? Мости моста!
Кому їздити? Коляді володаря!
На чому йому їздити?
На сонячній свинки!
Чим погонять?
Порося! »

Напередодні Нового року, діти збиралися колядувати під вікнами багатих селян, величали господаря в піснях, твердили ім'я Коляди і просили грошей. Святошние игрища та гадання - залишки цього свята стародавніх. Обряди збереглися в народі, і останнім часом стають все більш популярними. «Колядники» рядятся в одягу, зображують звірів, чортів, з музикою, з торбами, в які збирають частування, ходять по вулицях, співають колядки. Коляда - веселий, бажане божество.

На бенкеті поминають Тура, поїдаючи обрядовое печиво у вигляді корів (коровай, рогалики). Замість жертовного ягняти їдять печиво у вигляді бараньей голови (баранки, кренделю). Неодмінно потрібно спробувати узвар і кутю. Свято закінчується игрища. Обов'язково потрібно вкатіть палаючу колесо в гору зі словами: «В гору катісь, з весною вернися».



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 455
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: