Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 25 грудня - День святителя Спиридона Тріміфунтского (Саламінского), чудотворця



25 грудня - День святителя Спиридона Тріміфунтского (Саламінского), чудотворця

Що за день? 25 грудня 2008
25 грудня - День святителя Спиридона Тріміфунтского (Саламінского), чудотворця Святитель Спиридон Тріміфунтскій (Саламінскій), чудотворець, народився в кінці III століття на острові Кіпр. З дитячих років святий Спиридон пас овець, чистої по-Божому життям подражал старозавітних праведникам: Давида - лагідністю, Якову - в серцевої доброте, Авраамові - в любові до мандрівників. У зрілому віці святий Спиридон став батьком сімейства. Надзвичайна доброзичливість і душевна чуйність привернули до нього багатьох: бездомні знаходили в його домі притулок, странник - їжу та відпочинок. За непрестанную пам'ять про Бога та добрі справи Господь наділив майбутнього святителя благодатним дарами: прозорливості, зцілення невиліковних хворих і вигнання бісів.

Після смерті дружини, за царювання Костянтина Великого (324-337) та його сина Констанція (337-361), святий Спиридон був обраний єпископом міста Тріміфунта. В його особі паства придбала любвеобільного батька. Під час тривалої посухи та голоду на Кіпрі, по молитві святителя Спиридона, пішли дощі, і лихо припинилося. Доброта у святого поєднувалася зі справедливою строгістю по відношенню до людей негідним. За його молитві був покараний немілосердний хлеботорговец, а бідні поселяне урятовані від голоду й убогості.

Заздрісники оклеветалі одного з друзів святителя, і той був ув'язнений і засуджений до смертної кари. Святий поспішив на допомогу, шлях йому преграділ багатоводний потік. Згадавши, як перейшов розливів Йордан Ісус Навин (Нав. 3, 14-17), святитель з твердою вірою у всемогущество Боже підніс молитву, і потік розділилася. Разом із супутниками, мимоволі очевидцами дива, святитель Спиридон перейшов посуху на інший берег. Попереджень про подію, суддя зустрів святителя з пошаною і відпустив невинного.

Багато чудес здійснив святитель Спиридон. Якось під час Богослужіння в лампаде догорал оливу, і вона стала вгасати. Святитель засмутився, але Господь потішив його: лампада чудово наповнився оливою. Відомий випадок, коли святому Спиридона незримо співслужили ангели, і після кожної ектеніі чулося спів ангелів: «Господи, помилуй». Святитель уздоровив тяжелобольного імператора Констанція; розмовляв зі своєю помер дочкою Іриною, вже приготовленої на похорон; оживив благодаттю Божою дитини, а потім і його мати, побачивши чуда спав бездиханно.

Передбачивши таємні гріхи людей, святий закликав їх до покаяння і виправлення. Тих, хто не слухалися голосу сумління та словами святого, прийде на покарання Боже.

Як єпископ, святий Спиридон являл пастві приклад Поводьтеся і працьовитості: пас отару, збирав хліб. Він надзвичайно дбав про строгому дотриманні церковного чину і збереженні у всій недоторканності Священного Писання. Святитель суворо викривав священиків, які у своїх проповідях неточно вживали слова Євангелія та інших Богодухновенних книг.

Господь відкрив святителю наближення його кончини. Останні слова святого було про любов до Бога і ближніх. Близько 348 року під час молитви святитель Спиридон преставілся до Господа. Поховали його в храмі на честь святих апостолів в м. Тріміфунте. У середині VII століття мощі святителя перенесені до Константинополя, а в 1453 році - на острів Керкіра в Іонічне море (грец. назва острова - Корфу). Тут, в однойменному місті Керкіра (головний місто острова) і донині зберігаються святі мощі святителя Спиридона в храмі його імені (десна рука святителя спочиває в Римі). П'ять разів на рік на острові відбувається урочисте святкування пам'яті святого Спиридона.

Святитель Спиридон Тріміфунтскій здавна почитается на Русі. «Солнцеворот», або «поворот сонця на літо» (25 грудня нового стилю), що співпадає з пам'яттю святителя, називали на Русі «Спиридонова поворотом». Особливим почітаніем користувався святитель Спиридон в древньому Новгороді та Москві. У 1633 році в Москві був споруджений храм в ім'я святителя.

У московської церкви Воскресіння словущего (1629) знаходяться два шанованих ікони святителя Спиридона з часткою його святих мощей.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1044
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: