Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 6.01.09 - Пост 10 Тевета



6.01.09 - Пост 10 Тевета

Що за день? 6 січня 2009
6.01.09 - Пост 10 Тевета У хронології особливо сумних подій єврейської історії 10-е Тевета є першим, а потім слідують 17-е Тамуза, 9-е Ава і Пост Гедаліі.

У 3336 році за єврейським літочисленням (в 424 році до н.е.) 10-го Тевета почалася облога Єрусалиму вавілонскім царя Навуходоносора. Облога була тривалої і важкої й завершилася захопленням міста і його руйнуванням, спаленням Храму і висилкою євреїв до Вавилону. Пророки того часу постановили, що цей день буде днем молитви та посту для майбутніх поколінь.

Як ми говорили неодноразово, в єврейській традиції події з історичного плану практично завжди трактуються, як такі, що духовну, містична чи релігійну передумову. Таке пояснення облозі Єрусалиму, і руйнування Храму ми знаходимо в Книзі Царів.
Коли євреї прийшли до Ізраїлю, Б-г поставив їм одне основна умова: «Будьте ж усе Мої постанови, і всі Мої закони, виконувати їх, щоб не історгла вас земля, в яку Я веду вас, щоб ви жили в ній». (Ваікра, 20)

З двадцяти одного покоління євреїв, які жили в Ізраїлі до руйнування Першого Храму, лише деякі дотримувалися божественні закони і заповіді - як простий народ, так і священнослужителі перейняли звичаї язичницьких народів, які жили поруч з ними, та й наповнили країну ідолами, вклонялися культовим деревам і статуй.

Для того, щоб повернути народ до Торі, Б-г послав йому пророків, але й пророки кликали до синів Ізраїлю марно ... «поки не розгнівався Г-сподь на Свій народ так, що вже не було зцілення». (Діврей Гаямім II, 36).

Інакше кажучи, пост 10 Тевета став покаранням за відступ від божественних настанов. Тому 10 Тевета - це день спогадів про зруйнованому Храмі, день, коли прийнято згадувати велич і красу Єрусалиму. Але й біль! Все ж таки не є основним змістом цього дня, 10 Тевета - це ще й день, коли потрібно прагнути виправити свої вчинки, щоб євреї змогли стати свідками відродження міста «невдовзі, в наші дні!»

10-го Тевета сталося ще одне сумне подія, на цей раз лише опосередковано пов'язане зі знищенням єврейського держави - в цей день був закінчений переклад Тори на грецьку мову. Ця подія релігійна традиція порівнює з побудовою Золотого Тельца, оскільки вважається, що неможливо перевести Тору на іншу мову, не исказив її сенсу. В єврейській традиції це подія описується в такий спосіб.

Птолемей Другий - правитель Єгипту елліністично, шукав можливість оскаржити божественне походження Тори і природу її законів. Для цього він закликав 72 єврейських мудреця і наказав їм перевести Тору на грецьку мову. Якщо б Птолемея дійсно цікавила Тора, він заявив би про своє бажання заздалегідь і надав би розумним можливість радитися між собою і створити колективний переклад. Але Птолемей помістив кожного мудреця в окреме приміщення, щоб вони не могли спілкуватися один з одним. Очевидно, його метою було отримання різних тлумачень Тори, адже в грецькій традиції (і в виросшей з неї європейської, сучасної нам традиції) вважалося (и до сих пір вважається), що різночитання в перекладі викликані недосконалістю джерела. Але після закінчення роботи виявилося, що всі 72 перекладу ідентичні. Навіть у тих місцях, де мудреці вирішили змінити при перекладі прямий сенс Писання, вони діяли абсолютно одностайно.

Поява цих переказів дозволило багатьом народам світу ознайомитися з Торой. Тим не менш, єврейські мудреці розуміли, що переклад не може порівнюватися з оригіналів, що може стати причиною перекручених тлумачень Святої Книги.

Після створення держави Ізраїль 10-е Тевета отримало ще один сенс. Головний рабинат Ізраїлю постановив, що цей день буде Днем загального Поміновенія - Днем пам'яті жертв Катастрофи, дата загибелі яких невідома, і тих, по кому прочитати поминальну молитву нікому. Тому під час молитов на протязі 10-го Тевета прийнято запалювати поминальну свічку і вимовляти Поминальну молитву.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 552
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: