Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 18 січня - Крещенские святвечір



18 січня - Крещенские святвечір

Що за день? 18 січня 2009
Сьогодні увечері православні відзначають Крещенскій Святвечір. Як це часто буває на Русі, язичницькі традиції тісно переплелися з православними обрядами.

З Крещенскім Святвечір пов'язано багато народних візьме і повір'їв. У давнину, наприклад, на стіл ставили чашу з водою, щоб побачити Хрещення Господнє. При цьому говорили: «ночью вода сама колихнется», - це й було знаком. Якщо опівночі вода в чаше действительно колихнулась, бігли дивитися «разверстие небеса» - про що відкритому небу помолитися, то збудеться.

У селах під Хрещення бабусі та дівчата збирали сніг з стогов. Бабусі - для того, щоб вибілювати холстіну, вважалося, що тільки цей сніг може зробити її білосніжний. А дівчата - для того, щоб вибілювати шкіру і ставати красивее. Вірили, що, умившісь цим снігом, дівчина стає дуже привабливою. Крім того, крещенские сніг за повір'ям міг навіть в посушливих криницях зберегти воду на весь рік. Сніг, зібраний в крещенские вечір, вважали цілющим, ним лікували різні недуги.

Крещенские святвечір - це суворий піст. Цього дня постили і їли сочіво, тобто пісну кашу, овочеві млинці, медові оладки, пекли соковито з ягодами. З рису, меду і родзинок готувалася кутья. А взагалі в їжу придатне все овочеве, каші, чай, компот, хліб. Але все дуже скромно.

Крещенские Святвечір - це вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє Водохреще. Це свято православної церкви, належить до числа двунадесятих. У цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном предтечею (Хрестителя) в річці Йордан.

Грецьке слово, передане на слов'янський, а потім російська мови словом «хрещення», более точно следует переводить словом «занурення». Іванове Хрещення було власне очисних омовеніем. Християнське ж хрещення розуміється як взяття на себе хреста. Хрещення Івана Хрестителя мало сенс духовно очіщающего дії. Тому, коли Ісус Христос прийшов хреститися, Іван став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе». Свято Хрещення також називається святом Богоявлення - тому що в цей день Бог явив Себе виразно миру в трьох особах Свого Божества: Бог Син - Ісус Христос приймав хрещення в Йордані, Дух Святий нісшел на Нього у вигляді голуба, Бог Отець засвідчив Ісуса Христа гласом з неба . Всенощное пильнування свята Хрещення складається з великого повечерія, літії, утрені та першого години.

В день свята та в день Водохрещенського святвечора здійснюється Велике водоосвященіе. У дворах храмах тянутся довгі черги за святою водою. Якщо людина з будь-яких серйозних причин не може піти на службу або живе в тисячі кілометрів від найближчої церкви, він може вдатися до цілющою силі простий води, взятої зі звичайного водоема в крещенские ніч, хоч власне святої таку воду вважати не можна. На свято Хрещення Господня вода в храмах освячується по особливому чину - великим Йорданський освяченням і називається крещенской. Є таке грецьке слово - «агіасма», переводится оно как святиня. І ставлення до неї, до великої святині, повинно бути особливе.

Вкушается вона натщесерце, за ложечка, по чуть-чуть. Встав чоловік, перехрестилися, іспросіл благословення у Господа на почався день, вмився, помолився і прийняв велику агіасму. Якщо предпісан прийом ліків натщесерце, то спочатку приймають святу воду, а за нею й ліки. А вже потім сніданок і інші справи. Подвижники християнського благочестя називають освяченій воду кращим ліками від всіх духовних і тілесних недуг. Часто духовник «прописують» своїм пріболевшім чадам крещенские водичку - щогодини по ложечка, з вірою, звичайно, а без віри хоч полканістри выпей. Нею і умивать хворого можна, і постіль священик. Правда, жінкам в критичні дні приймати крещенские воду не благословляється. Але це якщо жінка в остальном здорова. А якщо вона хвора, то навіть ця обставина ролі не грає. Хрещенська вода нехай буде їй на допомогу!

Вважається, що свята вода не псується, тому ставити в холодильник її не треба. Православні зберігають її в Червоному куті, поруч з іконами. Крім того, крапля святині море освячує. Можна взяти звичайну, неосвященную воду і додати туди крапельку крещенской, вона вся і освятиться.

Категорично забороняється, забираючи святу воду або приймаючи її, ссориться ругаться, допускать неблагочестівие вчинки або думки. Від цього свята вода втрачає святість, а часто просто розливається.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 450
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: