Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 1 лютого - День преподобного Сави Сторожевского, Звенигородського



1 лютого - День преподобного Сави Сторожевского, Звенигородського

Що за день? 1 лютого 2009
1 лютого - День преподобного Сави Сторожевского, Звенигородського Від юнацтва возлюбив чисте й помірковано житіє і отвергнувші суєтне принади світу, преподобний Савва прийшов до преподобному Сергія Радонезького і прийняв від нього іноческій постриг.

Під керівництвом великого наставника преподобний Сава проводив життя свою в суворій стриманні пристойно й бденіі, піклуючись про дотримання чистоти душевної та тілесної. Безперестану вправлявся він у церковному співі і читанні, а у вільний від молитви та церковних служб час займався яким-небудь рукоділлям, боячись ледачому - матері пороків. Подвижник любив безмолвие і уникав спілкування з іншими. Бачачи успіхи преподобного Сави в духовної мудрості, преподобний Сергій поставив його духівником всієї братії монастиря.

У 1380 році великий князь Димитрій Іоанновіч, після перемоги над татарським ханом Мамаєв, прийшов в обитель преподобного Сергія. Він хотів віддати Богові подяка, дарований перемогу, і виконати свій обітницю в разі перемоги спорудити монастир на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Великий князь просив преподобного Сергія знайти місце для обителі.

Преподобний Сергій, обійшовши багато пустельних місць, прийшов на річку Дубенко, що протікають на північний захід від Троїце-Сергієвої Лаври. Сюди запросив преподобний великого князя і, згідно з його бажанням, заснував тут храм Успіння Богоматері і общежітельний монастир. Настоятелем нового монастиря преподобний Сергій вибрав преподобного Сави. Взявши благословення від святого старця, преподобний Савва почав керувати Дубенський монастирем.

25 вересня 1392 року преподобний Сергій преставілся до Господа. Деякий час по смерті преподобного, обителлю керував його учень - преподобний Никон. Однак незабаром преподобний Никон побажав жити в мовчанні, і тоді браття звели на ігуменство преподобного Сави. По закінченні 6 років преподобний Сава, шукаючи мовчки залишив управління обителлю, після чого братія знову звели на ігуменство преподобного Никона. Преподобний Савва залишився змагається в Троїцькій лаврі.

Близько 1398 року Звенигородський князь Георгій Димитрієвич, колишній духовним чадом преподобного Сави, запросив старца відвідати його будинок і подати благословення Боже усім домашнім. По приїзді преподобного в Звенигород, князь відкрив йому таємне бажання своє заснувати обитель поблизу Звенигород на горі Сторожевской і просив свого духівника залишитися для її улаштування і бути в ній ігуменом. Пав перед иконою Богородиці, зі сльозами просив преподобний Савва Її покриву для пустинною місця і залишився на уедіненной горі. Там святий влаштував невеликий дерев'яний храм на честь Різдва Богородиці і поблизу нього поставив собі наметі. Скоро чутка про його богоугодной життя закликав до нього багатьох, що шукали безмолвія та молитовного усамітнення. Преподобний з любов'ю брав хто приходив до нього і влаштував гуртожиток.

У 1399 році князь Георгій Димитрієвич, за велінням свого брата великого князя московського Василя Димитрієвич, мав йти воювати з болгарами. Перед виступом у похід благочестивий князь прийшов за благословенням до свого духовного батька. Преподобний Савва осені князя чесним хрестом і сказав: «Іди, благоверный княжа, а Господь буде з тобою, допомагаючи тобі. Ворогів своїх ти одолеешь і благодаттю Божою здоровим вернешся в свою батьківщину ». Прийнявши від святого старця благословення, князь Георгій Димитрієвич зібрав свої війська і пішов на болгар, підкорив багато міст та областей і з перемогою повернувся у свою вотчину.

З радістю дякував князь преподобного Сави за його молитву. Він зробив щедре пожертвування в монастир і заснував трапезу братії. На його пожертвування були благоустроени Келлі для братії, і обитель була обнесена дерев'яною огорожею. Але найкращим пам'ятником праць святого подвижника і добродійності князя Георгія Димитрієвич залишається існуючий і понині величний великий кам'яний храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці, збудований на місці колишньої бідної маленької дерев'яної церкви. Благочестивий князь робив також і інші багаті жертви монастиря, серед яких були землі та кілька сіл, які звільнені від княжих податей.

Між тим сміренномудрий старець перевищував в чесноті й дарування духовних. Майте над іншими, він іще більше непрестанно і неослабно пильнував над собою. Монастир його прикрашали, і ім'я преподобного Сави прославлялось всюди навколо, як і ім'я Сторожевской обителі. З усіх боків стікалися до нього інок, шукаючи керівництва у духовному житті та чернечих подвигах. Миряни приходили до нього, просячи повчань. Побоюючись і бігаючи земної слави, преподобний Сава пішов для подвигов за версту від монастиря і там, у глибокому яру, під покровом густого лісу, іскопал собі тісний печеру, де в досконалому самоті і тихо, в покаянні зі сльозами молився до Господа. Молитву та богомисліе преподобний чергувалися з рукоділлям і, незважаючи на свої літа, не переставав сам трудитись для обителі: своїми руками він викопав колодязь під горою, який і понині доставляє чудову воду для обителі.

Так жив він сам і до того ж спонукав учнів своїх. Він досяг глибокої старості і мирно спочив 3 (16) грудня 1406 року. 19 січня (1 лютого) 1652 року після численних чудес і зцілень, відбуваються за молитвами преподобного Сави, за бажанням царя Олексія Михайловича, було урочисте відкриття святих мощей угодник Божий.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 644
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: