Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 14 лютого - День святого мученика Трифонов



14 лютого - День святого мученика Трифонов

Що за день? 14 лютого 2009
14 лютого - День святого мученика Трифонов Святий мученик Трифонов († 250) народився в одній з областей Малої Азії - Фрігіі, неподалік від міста Апамеі, в селищі Кампсада. Його батьки були прості і благочестиві селяни. У дитинстві він пас гусей і освіти не отримав. Але святий Трифонов ще дитиною сподобились від Господа дару чуд: він демонів Він виганяв, уздоровляв недуги і своєю молитвою творив багато інші благодіяння.

Одного разу жителі рідного села святого Трифонов були врятовані ним від голоду: силою своєї дитячої молитви святої змусив піти шкідливих комах, нищити посіви. На підставі цього дива в Церкві встановлений особливий чин молитовного звернення до святого Трифонов, який відбувається під час нападу шкідників на посіви або насадження.

Особливо прославився святої Трифонов вигнанням біса з дочки римського імператора Гордіана (238-244). У молоду, розумну і красиву Царевна вселився демон і тяжко мучив її. Одного разу він прокричал, що тільки Трифонов може вигнати його. Імператор наказав розшукати чудотворця і доставити в Рим. В ту пору святому Трифонов було 16 років. Коли святий наблизився до Риму на відстань трьох днів шляху, злий дух не зміг винести його наближення і вийшов з дочки Гордіана. Святого Трифонов привели до імператора, оточеному придворної знаттю. Він благаючи святого показати демона на власні очі, бажаючи переконатися, що юнак справді уздоровив царівни. Після усамітненого молитви до Бога і строгого посту протягом шести днів, святий Трифонов наказав нечистого духу з'явитися зримо імператора та його наближеним. У Четііх-Мине Святителя Димитрія Ростовського († 1709) про це розповідається так: «Святий же Трифонов исполнен сий Духа Свята, і розумними очоси на невідімаго духу смотряяй, рече: Ти дієслова, душе нечистий, в Ім'я Господа мого Ісуса Христа явісь очевидно сущим зде, і покажи їм скаредний і безстудний свій образ, і неміч свою ісповеждь. І абіе явіся диявол перед усіма, у образі пса чорна, майна очі аки огняне, главу влекій по землі ...». На запитання святого Трифонов, як він дерзнул вселитися у створення Боже, демон відповів, що над християнами він такої влади не має, а може мучити тільки тих, «хто слід своїх пожадливостях, і справи, бажані нам, творить». Почувши це, багато хто з присутніх залишили ідолопоклонство та й увірували в Христа. Щедро обдарований імператором, святий Трифонов повернувся на батьківщину. Всі отримані дари він роздав дорозі нищим.

Коли на царський престол вступив імператор Декій (249-251), жорстокий гонителя християн, було донесено його єпархії Аквіліну, що святий Трифонов сміливо проповідує християнство та багатьох призводить до Хрещенню. Почувши про те, що його шукають царські слуги, святий Трифонов не став ховатись, але сам віддав себе в руки гонителем. Приведений на суд до Аквіліну в м. Нікею, він сміливо сповідав свою віру в Христа. Аквілін не зміг залякати юного Трифонов ніякими погрозами. Тоді єпарх наказав зв'язати святого мученика руки, підвісити його на дереві і бити протягом трьох годин. За час побиття не почув мучитель жодного стона мученика. Після цього святий Трифонов був кинутий до в'язниці.

Через деякий час Аквілін ще раз застосував загрози та вмовляння, а потім, бачачи безуспішно своїх зусиль, піддав мученика новим катування. Тіло святого Трифонов терзали залізні гаки, обпалюють рани вогнем, вбили в ноги залізні цвяхи і водили по місту. А коли мученика змусили йти слідом за конем, на якому єпарх вирушив на полювання, святий Трифонов співав наступні вірші з псалмів пророка Давида: «зробиш стопи моя під стезя Твоїх, та не подвіжутся стопи моя ... Стопи моя направо, Господи, за словеса Твого, і нехай не володіє мною всяке беззаконня »(Пс. 16, 5; 118, 133). Повторював він часто і слова первомученіка святого Стефана архідіакона: «Господи, не порахується їм гріха цього» (Дії 7, 60).

Господь зміцняв Свого обранця, і він мужньо переносив всі тортури. Під час мук перед святим постав Ангел з дорогоцінним вінцем в руках. Побачивши це, мучитель злякалися, але Аквілін ще більш вчинив запеклим. На наступний день він продовжив тортури, після яких засудив мученика Трифонов до усікання мечем. Перед смертю святий дякував Богові, зміцнює його в стражданнях.

Древнє Житіє передає такі слова святого мученика до Бога: «... прийми в світі душу мою, всіх же, иже мя, раба Твого, воспомінаті будуть, і в пам'ять мою Святия Жертви принесуть Тебе, почуй з висоти Святині Твоє, і зглянешся на них від Святого Оселі Твого, подая ім ізобільная і нетлінна дарування, яко Един еси Добрий і Щедрий подавач на віки вічні ». Святий відійшов до Господа перш, ніж була відтятий його чесна глава.

Тіло мученика християни хотіли зрадити землі в місті Нікее - місці його страждань. Але святий Трифонов у видінні велел перенести його тіло на батьківщину, в село Кампсаду. Воля святого мученика була виконана. Згодом мощі святого Трифонов були перенесені до Константинополя, а потім - у Рим.

Великим шанування користується святий мученик Трифонов у Російській Православній Церкві.

Існує переказ, що за царя Івана Грозному (1533-1584) під час полювання полетів улюблений царський кречет. Цар наказав Сокольник Трифонов Патрікееву знайти улетевшую птицю і пригрозив смертю за невиконання наказу. Сокольник Трифонов об'їхав околишні лісу, але безуспішно. На третій день, утомленный довгими пошуками, він прилягаючи відпочити, ретельно попросив допомоги у свого покровителя - святого мученика Трифонов. У сні він побачив юнака на білому коні, що тримає на руці царського кречета. Цей юнак сказав: «Візьми загинулої птицю, Їдь з Богом до царя, і ні про що не печалься». Прокинувшись, Сокольник побачив неподалік на сосни кречета, якого шукав. Він тут же відвіз його до царя, і розповів про чудової допомоги, отриманої ним від святого мученика Трифонов. Незабаром на тому місці, де було явище святого, Сокольник Трифонов Патрикея збудував каплицю, а потім і церкву в ім'я святого мученика Трифонов.

В даний час глава святого мученика зберігається в місті які (Чорногорія), в кафедральному соборі святого Трифонов. Частину мощей в 1803 році була звідти привезена в Росію. У 1819 році ця святиня була вкладена в трьох ковчежцах в ікону святого мученика Трифонов, яка перебувала в побудованої на його честь церкви. Нині ця ікона знаходиться в храмі на честь Знамення Пресвятої Богородиці, у Ризького вокзалу в Москві, неподалік від місця явища святого Трифонов Сокольник.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 563
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: