Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 2.03.09 - Початок Великого посту

2.03.09 - Початок Великого посту

Що за день? 2 березня 2009
2.03.09 - Початок Великого посту Піст Святий Чотиридесятниці і Страсної седмиці називається Великим постом по особливій важливості його встановлення.

Він встановлено головним чином у пам'ять сорокадневного посту Ісуса Христа, незабаром після Свого хрещення удалившихся в пустиню і постив там (Мт. 4, 2), а також сорокадневного посту Мойсея (Вих. 34, 28) та Іллі (3 Цар. 19, 8 ).

Про те, що пост був установлений апостолами і тривав сорок днів майже з початку його встановлення, є свідоцтва з глибокої давнини, а сама назва «Чотиридесятниці» часто зустрічається в древніх письмових пам'ятниках.

Однак дотримуються посту Святий Чотиридесятниці (тривали всюди 40 днів) у стародавній Церкві не в один і той же час. Це залежало від неоднакового числення днів посту і днів, коли він дозволяється. У Східних Церквах існуючий і досі порядок зберігання Великого посту установився в IV столітті.

Великий піст складається з сорокадневного посту (Чотиридесятниці) і поста Страсної седмиці «заради рятівних пристрастей» Христових. У Постановах апостольських про Великому посте говориться: «Так відбувається цей пост (Чотиридесятниці) перш поста Пасхи (Страсної седмиці)» (Кн. 5, гл. I).

Стародавні християни дотримувалися Великий піст з особливою строгістю, утримуючись навіть від вкушання води до дев'ятого (третього по полудня) години дня. Їжу вкушал після дев'ятого години, вживаючи хліб і овочі. Заборонялися (VI Вселенського Собору прав. 56) м'ясо, молоко, сир, яйця.

Правила дотримання Великого Посту відображені і в Статуті церковному (Тіпікон, гл. 32). Особливо строгий піст Православна Церква наказує в своєму Статуті зберігати в першу і Страсну седмиці. У понеділок та вівторок першої седмиці пропонується дотримуватися вищу ступінь поста: «Аж ніяк зовсім ясті не подобаюсь». В інші тижні посту, крім суботи та неділі, - сухояденіе. У суботні та недільні дні дозволяється зварених їжа в оливі (рослинною олією). І тільки на свято Благовіщення, якщо він припадає не в Страсну Седмицю, дозволяється вкушання риби.

Церква суворо засуджує порушують Великий пост, але, діючи в дусі любові і милосердя Божого, не покладає правил пощенія у всій повноті на дітей, хворих, немічних та старих, не відчужує їх від участі у радості причащання і Пасхи. Але немічні тілом, як і здорові, зобов'язані під час Великого посту чинити справи любові і милосердя і, так само як і в інші пости, зберігати духовний піст від гріхів.

У численних стихира і тропаря служб Святий Чотиридесятниці Церква роз'яснює сутність істинного посту як засобу духовного відродження: час духовного подвигу, зміцнення себе в самовіддано, умертвіння гріховних побажань. Тому Церква у своїх піснеспіви Святу Чотиридесятниці називає веселим часом посту.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 257
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: