Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 17.04.09 - Велика П'ятниця (Спогад Святих рятівних Страстей)



17.04.09 - Велика П'ятниця (Спогад Святих рятівних Страстей)

Що за день? 17 квітня 2009
17.04.09 - Велика П'ятниця (Спогад Святих рятівних Страстей) Служба у Велику П'ятницю присвячена спогади хресної смерті Спасителя, зняття з Хреста Його тіла і похованню Його.

На утрені (яка традиційно служити ввечері у Великий четвер) посеред храму читаються дванадцять Євангельських читань, обраних з усіх чотирьох євангелістів, що розповідають про страждання Спасителя, починаючи з останньої бесіди Його з учнями на Таємної Вечері і закінчуючи похованням Його в саду Йосифа Арімафейского і приставлених військової варти до Його труни. Під час читання Євангелія віруючі стоять з запаленими свічками, показуючи цим з одного боку те, що слава і велич не залишили Господа і під час Його страждань, а з іншого боку - гарячу любов до свого Спасителя.

Літургії У Велику П'ятницю не буває, так як в цей день Сам Господь приніс Себе в жертву, а здійснюються Царські Годинник. Вечерня відбувається в третьому часу дня, в час смерті Ісуса Христа на Хресті, в спогад зняття з Хреста тіла Христового і поховання Його.

На вечірньо, при співі тропаря: «Благообразний Йосип з дерева снем Пречистої Тіло Твоє ...», священнослужителі піднімають Плащаниця (тобто зображення Христа, що лежить у гробі) з Престолу, як би з Голгофи, і виносять її з вівтаря на середину храму в преднесеніі світильників і при кажденіі фіміам. Плащаниця покладається на особливо приготовленому столі (гробниці). Потім священнослужителі і всі моляться поклоняються перед Плащанице і цілували виразки зображеного на ній Господа - прободенние ребра, руки та ноги Його. Увечері буває другого служба з хресним ходом.

Плащаниця знаходиться на середині храму протягом трьох (неповних) днів, нагадуючи цим триденне перебування Ісуса Христа у гробі. Це день строгого посту, коли нічого не можна їсти. Ті, кому це важко, нічого не їдять і не п'ють до виносу плащаниці, а після винесення їдять тільки хліб і воду.

За матеріалами сайту Все про Великого посту й Великодня



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 554
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: