Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Смерть «нелегальним» мобільним телефонам



Смерть «нелегальним» мобільним телефонам

Вже нині покупці «мобілок» ризикують тим, що, придбавши новий телефонний апарат, він згодом може перестати працювати, незалежно від того, до якого оператора підключений. А все через те, що ця «мобілка» може опинитися в так званому «чорному списку» «Українського державного центру радіочастот», оскільки завезена до країни нелегально. Як уберегтися від такої покупки, і що взагалі відбувається з реєстрацією мобільних телефонів, з’ясовував кореспондент «Є Поділля».

Без паніки!
«Найголовніше, щоб покупець перевірив телефонний апарат на легальність його ввезення, - каже начальник Хмельницької обласної філії державного підприємства «Український державний центр радіочастот» Михайло Третяк. - Кожен апарат має унікальний ідентифікаційний код – ІМЕІ, завдяки якому і відбуватиметься реєстрація легальних телефонів. Купуючи мобільний телефон, перевірте, щоб п’ятнадцятизначний ІМЕІ-код співпадав як на коробці, так і під акумулятором «мобілки». Натиснути комбінацію *#06#, і на дисплеї має висвітитися такий же код. І вже тоді можна ці 15 цифр відправити «sms-повідомленням» на короткий номер 307 (вартість «sms» згідно з тарифом оператора мобільного зв’язку – прим.авт.). У відповідь прийде повідомлення про наявність або відсутність ІМЕІ-коду в базі даних. Якщо телефон не значиться в базі, то краще його не купувати. Є й інший варіант перевірки. Замість «sms-повідомлення» зайти на Інтернет-сайт «Українського державного центру радіочастот» – www.ucrf.gov.ua, де є окремий розділ – «Пошук та перевірка по базі ІМЕІ». Ну, і наостанок, всі ці процедури – перевіряти наявність ІМЕІ-коду в базі, повинен робити продавець. Щоправда, потрібно уважно стежити, щоб той відправляв саме ІМЕІ того телефону, який людина вирішила придбати». За словами Олени Кашевської, начальника групи радіочастотних присвоєнь Хмельницької філії «Українського державного центру радіочастот», в базі ІМЕІ-кодів поки що знаходиться близько двох мільйонів телефонів, які є у продажу в магазинах нашої країни. А ось телефони, якими вже користуються, з’являться в базі після 30 вересня. Саме до цієї дати всі оператори мобільного зв’язку мають передати ІМЕІ-коди телефонів своїх абонентів.

Всіх на список
Існує в базі даних аж три списки – білий, сірий та чорний. З першим, здається, все зрозуміло - легально завезені телефони потрапляють у нього. У «сірий список» потрапляють ті, хто під’єднався до української мережі, але в базі ІМЕІ-код не значиться. «Можливо, людина привезла телефон з-за кордону, – пояснює Ярослав Богацький, заступник начальника обласної філії державного підприємства «Український державний центр радіочастот». – Тоді потрібно звернутися до нашої філії із заявою внести телефон до бази даних, надавши митну декларацію, в якій зафіксовано завезення цього апарату. Якщо ж власник телефону протягом трьох місяців не звернеться, то апарат перейде до «чорного списку» і буде заблокований». Туди ж потраплять і крадені «мобілки». «Були випадки, коли в людини викрадали телефон, і вона зверталася до нас із проханням заблокувати апарат. Але це неправильно, – каже Михайло Михайлович. – Потрібно написати заяву в міліцію. І лише тоді, коли до нас звернуться з міліції, цей телефон буде заблокований і на території України не працюватиме».

Навіщо це нам потрібно
Як переконують в «Українському державному центрі радіо- частот», такі нововведення мають піти на користь, в першу чергу, споживачам. «Люди купуватимуть сертифіковані телефони від виробників, а не зроблені десь у підвалі, – каже Ярослав Іванович. – Ос-кільки «кустарні» «мобілки» можуть бути небезпечними, адже ніхто їх не перевіряє на випромінювання. Є думка, що й крадіжок мобільних телефонів стане менше. Адже ринку збуту не буде. Ніхто ж не захоче купувати апарат, який можуть заблокувати у будь-який момент».

З іншого боку
Декілька операторів мобільного зв’язку звернулися до Національної комісії з питань регулювання зв’язку України, щоб впровадити систему перевірки ІMEI-кодів не раніше, ніж на початку наступного року. Оскільки це питання тісно пов’язане з придбанням й впровадженням спеціалізованого програм- но-апаратного комплексу, який «у взаємодії із системою контролю» УДЦР дозволить відслідковувати наявність кодів ІМЕІ-терміналів, які підключаються до мережі операторів мобільного зв’язку в тих або інших списках, здійснювати їхнє блокування (якщо буде потреба), інформувати абонентів про відсутність їхніх кодів в «білому» списку тощо. При цьому, це устаткування повинно бути закуплене й впроваджене в мережах усіх українських операторів мобільного зв’язку одночасно. А тому, не виключено, що єдина база ІMEI-кодів запрацює пізніше 30 вересня.


джерело
Володимир ГОРДИНСЬКИЙ.
Фото Сергія ПРИЩЕПИ.
Теги хмельниччина



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 842
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: