Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Хмельницькому автобусу – 80, хмельницькому таксі – 60



Хмельницькому автобусу – 80, хмельницькому таксі – 60

У автобусників та таксистів Хмельницького є нагода відзначити свої професійні ювілеї - 80 років тому, у листопаді 1929 року в місті почав діяти перший міський автобусний маршрут, а 14 жовтня 1949 року – вперше з'явилося легкове таксі.
Фактично, до кінця 40-х років ХХ століття індивідуальними перевезеннями пасажирів по Проскурову займались візники, або як їх називали – «балагули». Конкуренцію їм від листопада 1929 року склали автобуси. Саме тоді у Проскурові був відкритий автобусний рух по місту. Єдиний автобус здійснював рейси від залізничного вокзалу до Кам’янецького переїзду (по вул. Шевченка та Кам’янецькій). У 1938 році пасажирів по місту перевозили вже три автобуси. Маршрути пролягали від колгоспного ринку в трьох напрямках: по центральній вулиці до залізничного вокзалу, в Гречани та в Ружичну. Звичайно, це не повністю задовольняло потреби проскурівчан, і тому на початку 1949 року начальник міської автотранспортної контори А.М.Приходько вийшов з пропозицією придбати для міста декілька таксомоторів. Міська влада ініціативу підтримала та вже у жовтні 1949 року газета «Радянське Поділля» з гордістю повідомляла: "...14 жовтня, з метою кращого обслуговування трудящих обласного центру введено в дію дві легкові автомашини-таксі, що курсуватимуть у різні кінці міста".
Новоявлені таксі були автомобілями ГАЗ-20 "Побєда", які виготовляв Горьківський автозавод. Перші дослідні зразки з’явились ще в 1946 році, а от масове виробництво "Побєд" було налагоджено у 1949 році. Ці автомобілі, що сходили з конвеєра протягом 12,5 року (всього 235 999 машин, з них 37 492- таксі), тому не дивно, що саме ГАЗ-20 "Побєда" стала одним із символів країни 50-х – 60-х років. Отже, у 1949 році Проскурівська автотранспортна контора отримала моделі першого масового випуску "Побєд". То були спеціалізовані модифікації таксі з таксометром і неодмінного бежевого кольору. У салоні вільно розміщувалися п'ять чоловік. Найбільша швидкість автомобіля - 105 км/год, витрати пального -11 л на 100 км, потужність двигуна – 50 кінських сил.
Таксі досить швидко "прижилося" у Проскурові. Через півроку, у квітні, щодня на вулиці міста виходило вже три машини, а в неділю - п'ять. У проскурівчан стало модним вирушати на таксі за місто на відпочинок.
Пройшов час, зараз на вулицях Хмельницького безліч автобусів та таксі – вибирай у будь-який час і на будь-який смак.



джерело
Сергій Єсюнін.
Теги хмельницький



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 1 Переглядів 925
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі
#1 написав: Maksimum (14 грудня 2009 17:20)
Фото

Журналісти
Коментарів: 117
Публікацій: 131
Вітаю Хмельницький

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: