Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Лікарі твердять, що діти в Ярмолинцях не отруїлися ртуттю



Лікарі твердять, що діти в Ярмолинцях не отруїлися ртуттю

«Ми тільки зайшли в клас, як відразу почала боліти голова і давити у горлі, – каже 14-річна Настя Гуменюк, учениця 9-А класу Ярмолинецької школи №1. – Це було на уроці англійської мови. Так просиділи хвилин двадцять. Одних почало нудити, а в інших дітей ще гірше розболілася голова і стало важко дихати. Ми сказали про це вчительці, але і їй самій було погано».

Дітей з класу перевели до актової зали. Щоб хоч якось полегшити нудоту та зняти запаморочення, вони намагалися зайняти місця біля прочинених вікон. Згодом приїхала карета швидкої допомоги.

«Лікарі попросили підняти руки тих, хто погано себе почуває, – розповідає інша учениця 9-А класу Юлія Анцибор. – Підняло двадцять чоловік. Нас усіх відвезли до лікарні, де поміряли тиск. Десятьох учнів з сильними головними болями і нудотою забрали в терапевтичне відділення. Інших відпустили додому».
Згодом п’ятеро учнів були госпіталізовані.

Школярам стало погано у кабінеті фізики, у якому перед цим учні 7-А класу проводили лабораторну роботу, під час котрої розбився термометр та вилилося близько 5 грамів ртуті.

«22 вересня під час лабораторної роботи розбився термометр зразка «ТО-4», – каже директор Ярмолинецької школи №1 Володимир Постовій. – Кабінет фізики один з найтепліших у школі. Викликали прибиральницю, котра зібрала ртуть пилососом. Чия це була ідея у такий спосіб прибрати – не знаю. Можу сказати одне: це було зроблено некваліфіковано. На наступному уроці дев’ятикласникам, котрі навчалися у кабінеті фізики, стало погано. Недобре почувалися і семикласники. 20 учнів відвезли до лікарні. Від 24 вересня створена спеціальна комісія, котра веде розслідування цього інциденту. До вівторка, 29 вересня, навчання у школі припинене.
У кабінеті фізики працівники МНС проводять заміри. Парти винесені на коридор. Підлога в класі залита білою речовиною. МНС-ники спілкуватися відмовляються. Від коментарів відмовляється і Ярмолинецьке районне керівництво МНС. А ось лікарі вважають, що ніякого отруєння не було. «Справді, 23 вересня на початку 12 години на приймальний покій районної лікарні привезли 20 дітей, - каже головний районний педіатр Людмила Сєвєріна. - Це учні сьомого та дев’ятого класів. Їх одразу оглянули дільничні педіатри. Згодом у п’ятнадцяти учнів не виявили будь-яких симптомів отруєння. Їх відпустили додому. Один хлопчик скаржився на блювоту, інший на нудоту та головний біль. Ще у двох дівчаток та хлопчика боліло у скронях. О 16.00 з Хмельницького приїхала бригада лікарів у складі обласного педіатра, реаніматолога та інших. Діти були оглянуті. І хоча ознак отруєння не побачили, але з огляду на їхні скарги, п’ятеро школярів були госпіталізовані. Двом пацієнтам призначили глюкозу і вітаміни, іншим прийом седативних препаратів. Оскільки дитяче відділення перебуває на ремонті, дітей поклали в терапію. Наступного дня до дванадцятої години усі пацієнти були виписані».

«В усьому винен психологічний фактор»
На думку Людмили Сєвєріної, отруєння парами ртуті не було, і при цих обставинах його не могло бути взагалі. Усьому завинив так званий психологічний фактор.
«Діти просто злякалися, – каже Людмила Сєвєріна. – В одного почала боліти голова, потім симптоми передалися іншим. А ще батьки нагнали паніки. Одна мати зателефонувала доньці і кричить у трубку: «Ти ж помреш!» Звісно, що після такого діти аж ніяк не заспокоїлися. Розумієте, отруїтися парами ртуті неможливо взагалі. Можна говорити лише про хронічне отруєння парами ртуті, але для цього потрібно перебувати у відповідному середовищі принаймні кілька тижнів. Просто спрацював психологічний фактор. Наступного дня дільничні лікарі обстежили усіх дітей, котрих напередодні привезли до лікарні. Усі здорові. Нині за дітьми проводиться медичне спостереження у домашніх умовах».

Психологічний фактор зіграв основну роль в отруєнні чи ні, сьогодні не важливо. Важливо, що деякі діти й після виписки з лікарні почуваються зле.
«Мені зателефонував чоловік і казав, що Настю та Сергія забрали в лікарню, – розповідає їхня мати Олена Гуменюк. – Хотіла туди бігти, але чоловік знову зателефонував, сказав що він вже на місці і їхати не варто. Настю відпустили додому, а Сергія госпіталізували. Ставили йому крапельницю. Десь тільки що побіг гратися. На відміну від Насті, син почувається нормально. А я переживаю за здоров’я дітей». А ось дівчинка досі скаржиться на погане самопочуття. «Я себе не дуже добре почуваю, – каже Настя. – Трохи нудить і болить голова». А ось у санстанції кажуть, що пари ртуті значно перевищували допустимі норми. Власне, тому й було припинене навчання у школі.

«Зі слів рятувальника, котрий робив заміри у кабінеті фізики, пари ртуті перевищували гранично допустимі норми в десять разів, – розповідає тимчасово виконуюча обов’язки головного лікаря Ярмолинецької районної санітарної станції Оксана Демчишина. – Ми дали на школу припис про припинення навчання».
На подвір’ї школи з м’ячем граються діти. Напевно, вони, як ніхто, радіють відміні занять.

«Я знаю, що розбили градусника, – каже п’ятикласник школи №1 Іван. – Розлилася ртуть. Її зібрали пилососом. А потім той пилосос носили по всій школі... А зараз у нас канікули».



джерело
Михайло ЖИЛА.
Фото автора.
Теги хмельниччина



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 800
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: