Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Куди піти колишньому студенту?



Куди піти колишньому студенту?

Куди піти колишньому студенту?


В умовах світової кризи та скорочень кадрів молоді спеціалісти “залишаються за бортом”
Ті, кому пощастило навчатися за державним замовленням, можуть розраховувати і на працевлаштування, а ті, хто навчався за контрактом – сам собі “хазяїн”, кажуть в обласному управлінні освіти. Але це не завжди підтверджується на практиці.

Хто шукає, той знаходить...
У відділі статистики обласного центру зайнятості кажуть, що серпень-вересень – період, коли надходить найбільше звернень про допомогу в працевлаштуванні від випускників різних навчальних закладів. За перше півріччя цього року на Хмельниччині на облік стали 321 випускник університетів та інститутів та 256 вихованців училищ. З них вдалося отримати робочі місця 232 та 112 особам відповідно. Це офіційна загальна картина працевлаштованої молоді, й такої, що знаходиться в активному пошуку. Хоча в центрі зайнятості не можуть порахувати тих, хто самотужки оббиває пороги організацій чи фірм, намагаючись знайти роботу.
Для порівняння, за першу половину минулого року до центру зайнятості прийшли 266 молодих спеціалістів після закінчення навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації і практично всі були працевлаштовані. Випускників закладів І-ІІ рівнів було на обліку 93 особи, з яких 69 отримали перше місце роботи.
Отож попит на робочі місця порівняно з минулим роком виріс у майже 1,5-3 рази за різними показниками. Попереду ще жовтень, тож цілком можливо, що кількість бажаючих працевлаштуватися може збільшитися, прогнозують у центрі зайнятості.

Пощастить чи ні?

Головний спеціаліст відділу професійно-технічної та вищої освіти Хмельницького обласного управління освіти та науки Валентина Скоропуд каже, що механізм працевлаштування навіть тих випускників, які навчалися за держзамовленням, в нинішній час не дуже дієвий.
«За даними Міністерства освіти і науки України, моніторинг працевлаштування випускників вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації показує, що лише частина випускників, які навчались за державним замовленням, одержали направлення на роботу», – каже Валентина Скоропуд.
Студенти, які навчалися за цільовим направленням управлінь освіти та науки, охорони здоров’я, культури та туризму, агропромислового розвитку, мають гарантоване перше робоче місце. А ті, хто навчався за контрактом, – «мають вільне працевлаштування».
За інформацією Валентини Скоропуд, із майже 17 тисяч випускників області 2009 року вищих навчальних закладів різного рівня акредитації, працевлаштовано «бюджетників» трохи більше трьох тисяч, що становить 40% з тих, хто здобував освіту за державний кошт. Продовжують навчатися у навчальних закладах вищих рівнів близько двох тисяч.

У сфері робітничих професій ситуація трохи краща.
За інформацією Ніни Арич, головного спеціаліста відділу профе-сійно-технічної та вищої освіти Хмельницького обласного управління освіти та науки, із майже п’яти з половиною тисяч учнів, які навчалися за державним замовленням, 81 відсоток випускників працевлаштовано за професією. Всього ж у професійно-технічних навчальних закладах навчалося близько восьми тисяч учнів.
«Варто зазначити, що найбільша кількість випускників працевлаштовується в промисловості, будівництві, торгівлі і громадському харчуванні, сільському господарстві, – пояснює Ніна Арич. – Кількість випускників, які навчалися за державним замовленням і не працевлаштувалися у 2009 році – 405 чоловік. Це близько 7,5 відсотка щорічного випуску».
Загальна ситуація із працевлаштуванням молодих спеціалістів та робітників залишається невтішною, стверджують в управлінні освіти. Причини називають різні, варіантів для вирішення проблеми також пропонують багато, але зрушень мало, скаржаться фахівці. Кажуть, що, по можливості, дають рекомендації для працевлаштування і випускникам контрактної форми навчання, коли ті звертаються за допомогою. Але, як сказала пані Скоропуд, до управління освіти приходять лише педагоги, іншим нічим не можуть допомогти.
Ті, хто не увійшов до «статистичних даних про працевлаштування», загартовується у боротьбі за місце під сонцем.


джерело
Юлія СТАХАЛЬСЬКА.
Теги україна



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 745
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: