Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Віктор Ющенко: місце в історії



Віктор Ющенко: місце в історії

Віктор Ющенко: місце в історії
його ім’я вже вписане в неї вільним духом майдану та пробудженням народу


Галерея портретів кандидатів на президентство, що з жовтня 2009 року публікується в газеті “Є Поділля”, не випадково завершується портретом чинного Президента Віктора Ющенка. Тоді як 17 його конкурентів оцінюються за намірами або за зробленим на інших посадах, Віктор Андрійович мусить агітувати за себе, насамперед звітуючи про попередні п’ять років діяльності на посту Президента України.

Віктор Андрійович Ющенко народився 23 лютого 1954 року в селі Хоружівці на Сумщині в учительській сім’ї. Після закінчення в 1975 році Тернопільського фінансово-економічного інституту кілька місяців до армії пропрацював у колгоспі помічником головного бухгалтера. Після служби був економістом, керуючим райвідділенням Держбанку (1976-1985 рр.). У 1985-1993 роках займав керівні посади в столичних банківських установах, у 1993-1999 роках – у Національному банку України. Захистив кандидатську дисертацію з економіки. З іменем голови Нацбанку Віктора Ющенка пов’язане введення в Україні гривні. З цього часу зростає авторитет і популярність головного банкіра країни, що й приводить його 1999 року, в кризовий для України період, на посаду Прем’єр-Міністра.

Успішна діяльність уряду і відтак посилення впливу й популярності його очільника, як не парадоксально, 2001 року спричинили відставку Кабміну: президент Кучма був надто ревнивим до чужих успіхів. Однак зароблена тоді довіра співгромадян стала для Ющенка найважливішим капіталом. На парламентських виборах 2002 року вона забезпечила очоленому Ющенком блоку “Наша Україна” найбільшу кількість місць у Верховній Раді, а на президентських виборах 2004 року масовий народний протест проти фальсифікації підрахунку голосів, що увійшов у національну та світову історію як Помаранчева революція, зробив кандидата від опозиції Віктора Ющенка Президентом України.

Той самий Ющенко
27 грудня, у переддень нового 2010 року, Віктор Ющенко зустрічався з хмельничанами. Той, хто уважно стежить за прямими трансляціями по УТ-1 його виступів у інших обласних центрах, які відбувалися чи не щодня, зрозуміло, почув черговий варіант однієї і тієї ж промови. Та люди в залі слухали її заворожено – і, анітрохи не втомлені двогодинним спілкуванням, проводжали Президента оваціями. Перед ними постав той же Ющенко, що й на Майдані п’ять років тому – і, як і п’ять років тому, просто й доступно говорив про ті ж непроминальні для українства цінності: мову, історичну пам’ять, єдину помісну церкву... І, як і тоді, його слова лунали настільки щиро, що негайно знаходили відгук у серцях людей: промова щоразу переривалась оплесками.

Мабуть, якби голосування відбувалося в той же день, то майже всі присутні в залі негайно підтримали б саме Ющенка. А от уже через кілька днів – хтозна. Бо враження поступилися б місцем аналізу – і замість захоплення присутні виставили б Президенту величезний перелік претензій. Адже за п’ять минулих літ можна було б якби й не зробити, то суттєво наблизити щось із того, про що так красиво мріяв Ющенко і тоді, і тепер. А, оскільки цього немає, то натомість і виникло в суспільстві величезне розчарування вчорашнім кумиром.

Хоч Віктор Андрійович називав якісь цифри – інвестицій, скажімо, - що мали б підтвердити поступальний рух України вперед саме завдяки його президентству. Та якось негарно так виходило: наче в усьому доброму, що сталося за цей час, заслуга Президента Ющенка, а у всьому поганому – вина Прем’єр-Міністра Тимошенко. Це тому, - на докір із залу пояснив промовець, - що наразі треба виграти перший тур виборів: у Тимошенко. А вже потім буде “другий тайм” – тобто боротьба в другому турі: з Януковичем. І ні слова про те, що Янукович, переможений 2004-го року народом як уособлення зла, про загрозу повернення якого знову говорить наразі Ющенко, саме завдяки йому повернувся в українську політику. І не з великодушності переможця – а, навпаки, через його слабкість як політика і тим паче державця. Бо, виявляється, мало намалювати в своїй і людській уяві ідеальне майбутнє країни – треба ще вміти досягти його, денно й нощно разом із народом працюючи над творенням нації і держави.

А виявилося, що блискучий оратор, український патріот і один із кращих фінансистів Європи Віктор Андрійович Ющенко не здатний до щоденної рутинної праці. Тому й доручив це 2005-го року двом найближчим соратникам – відомим трудоголікам Тимошенко й Порошенку. А коли замість працювати на спільну мету вони побили між собою горщики – не знайшов нічого кращого, ніж звільнити їх із найвищих у країні посад і розпочати все заново, повернувши для цього... Януковича.

Його помилки
Тож нинішні проблеми вибору постали саме з помилок президента Ющенка. Помилок, які він і тоді не хотів ні помічати, ні виправляти, і сьогодні не признається в них.

Хоч почалися вони ще до того, як він президентом став. У переговорному процесі в грудні 2004-го, коли посередником між збанкрутілою тоді владою Кучми і лідером Майдану були найповажніші європейські чиновники, Ющенко міг диктувати будь-які умови. Та він погодився на конституційну реформу, що перетворювала Україну з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку і робила її владу гідрою з трьома головами, які в українських реаліях підозріливості, недовіри і ревнощів замість співпраці та взаємного контролю почали сичати і кусати одна одну. І навіть коли це стало очевидним, Президент не зробив нічого, щоб виправити становище. Аж нещодавно пояснив, чому: протягом 2005-2006 років він переніс 26 операцій. Це викликає щире людське співчуття і пояснює спонтанність багатьох президентських вчинків і непродуманість дій. Але все одно не виправдовує того, що в країні досі відсутня стратегія розвитку.

Другою недолугістю була миттєва зміна керівництва у всій країні. До влади прийшли часто непідготовлені, а то й нездатні до управлінської діяльності чи й зовсім випадкові люди. Щоправда, багато хто прагнув чесно й самовіддано працювати на Вітчизну: їм би вчасно допомогти, підучити, розумно контролювати, але й підтримувати. Натомість їх – уже з часу парламентських виборів 2006 року, коли вчорашні союзники із “Сили народу” стали найлютішими конкурентами - почали цінувати не за віддане служіння справі й країні, а за вірність і послух верховним вождям партій і блоків. Поступово саме ці риси, навіть лише декларовані, замінили собою “три П – професіоналізм, патріотизм і порядність” у підборі кадрів – і так звана “помаранчева” влада розкрила обійми для пройдисвітів і пристосуванців, які цинічно використовували її, а відтак і державу, винятково для власного зиску. Корупція, що злякано притихла після вікопомних подій 2004-го, забуяла ще огидніше й безсоромніше, перетворившись для національної безпеки у загрозу номер один.

Будівничий повітряних замків
Поштовх саме такому розвитку подій дало 8 вересня 2005 року, коли Президент відправив у відставку Кабмін на чолі з Юлією Тимошенко, а заодно й віддалив від себе людей, що входили до його найближчого оточення – Порошенка, Третьякова, Жванію та інших. Унаслідок виниклої після цього тривалої війни між двома “орденами” вчорашніх соратників були скомпрометовані не лише майже всі “батьки” Майдану, а й почав дискредитуватися сам Майдан. Дивовижний сплеск людської та національної гідності українців, високої самосвідомості та самоорганізації громадян почали вперто трактувати як результат технологій зарубіжних спецслужб, цим самим принижуючи і вихолощуючи саму суть народного повстання.

Все решта – відсутність чітких критеріїв у кадрових питаннях, сваволя, безвідповідальність і безкарність чиновників, сановників і просто олігархів, ситуативні союзи і безпринципні угоди, позірна демократичність і дріб’язкове з’ясування стосунків, і т.д., і т. п. - уже було похідним від цих трьох основоположних помилок Ющенка, що загальмували і повернули назад порив України до свободи й демократії. І тому сьогодні, знову красиво закликаючи до боротьби (із собою на чолі) за істинні цінності і за “повернення додому, у Європу”, Віктор Андрійович наче забуває, що тих, які вірили йому і йшли за ним, він уже не раз кидав, заводив на манівці чи просто забував про них. Та навіть це можна було б простити – коли б було відчуття, що наш лідер збагнув свої помилки й готовий їх виправляти. Проте самозамилування, впевненість у своїй непогрішимості, месіанство і резонерство і сьогодні визначає стиль спілкування Президента з народом. Переконаний, що народ не розуміє його винятково через те, що не доріс до його висоти, Віктор Андрійович знову будує повітряні замки, не переймаючись приземленими турботами про цеглу, розчин, архітекторів-підрядників-виконробів-будівельників, без яких нездійсненні найшляхетніші мрії.

Та все ж – не тільки вищесказане визначатиме місце Ющенка в історії України. І те позитивне (забезпечення свободи слова, Євро-2012, збільшення допомоги при народженні дітей, скорочення терміну служби в армії до одного року тощо), що написане на передвиборних білбордах як реальні і справжні досягнення чинного Президента, повністю його не визначатиме також. І тим паче не зважає історія на особисту привабливість, людяність і харизму, які, безперечно, високою мірою притаманні Ющенку. Адже роль особи визначається не лише здобутками й помилками, а тим насамперед, як вплинула її діяльність на наступний хід подій: які процеси зупинила, які загальмувала, які тенденції означила, а яким дала поштовх для розвитку. Тож ім’я Ющенка, вже золотими літерами вписане у вітчизняну історію вільним духом Майдану і пробудженою гідністю народу, надалі може в ній чи сяяти, чи потьмяніти, чи й майже стертися – залежно від того, наскільки за час його президентства встигли вкоренитися в суспільній свідомості паростки свободи, демократії і патріотизму.

Ми побачимо це вже на виборах 2010 року – президентських, парламентських, місцевих органів влади – і ще більше після них. І незалежно від кількості набраних Ющенком голосів зрозуміємо, чи виконав він свою місію перед Україною, яку любить над усе.



Світлана Кабачинська.
Фото з архіву редакції.
джерело



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 14 Переглядів 870
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі
#1 написав: nusja (3 лютого 2010 10:47)
Фото

Користувачі
Коментарів: 55
Публікацій: 6

Все пізнається в порівнянні. Безумовно, позитивні кроки були, і є що записати в історію і за що подякувати. Головне зберегти ці здобутки в майбутньому, не дати їх перекреслити.

#2 написав: колян (3 лютого 2010 20:45)
Фото

Гости
Коментарів: 0
Публікацій: 0
...Загострення ситуаціі між західною та східною Украіною. Газ по 320 доларів.вшанування нацистів як героів і т д. цей список можна продовжувати безкінечно. по моєму в його правлінні було більше негативу і здобутків було дуже мало (якщо вони взагалі були)
#3 написав: Fed (3 лютого 2010 20:55)
Фото

Адміністратор
Коментарів: 583
Публікацій: 2375
про яких нацистів йде мова???


--------------------------
#4 написав: колян (3 лютого 2010 21:07)
Фото

Гости
Коментарів: 0
Публікацій: 0
 я маю на увазі оун-упа
#5 написав: Fed (3 лютого 2010 22:37)
Фото

Адміністратор
Коментарів: 583
Публікацій: 2375

Цитата: колян
я маю на увазі оун-упа

 

"комуніст"?  wassat

 

Цитата: вікіпедія
Українська повстанча (повстанська) армія (УПА) — підпільна збройно-політична формація, створена на Заході України у червні 1941 року представниками Уряду Української Народної Республіки в екзилі; у жовтні 1942 року назву перейнято ОУН(б). Головне завдання УПА: оборона та звільнення українського населення як і від німецької, так і від радянської окупації.

 

УПА була за незалежну Україну, а не за "власть савєтам" чи "гітлерівців". Нажаль є люди, в частині історикі, які стверджують, що УПА боролися на стороні німців, але цим самим вони не бачать того, що вони були не за німців, а за укрїну без рад та без німців - ЦЕ ВЕЛИКА РІЗНИЦЯ!

 

Можливо ти ще, як ось недавно прославившийся журналіст, чи то історик, з харківщини вважаєш, що на Україні в 33-ому не було голоду???  what

 

P.S. читаємо книги, свідчення... і з різних сторін, а не з одої лише... бо так можна сказати, що і в Україні за часів УРСР була повна свобода слова, віросповідання, підприємництва... що в нас не було розкуркулення, колективізації примусової і т.д. КУРС ІСТОРІЇ В ПОМІЧ.



--------------------------
#6 написав: колян (4 лютого 2010 19:29)
Фото

Гости
Коментарів: 0
Публікацій: 0

ану загадка на сообразітєльность-- де границя між нацизмом та націоналізмом??????  Шановний Фед--курс історіі в поміч візьміть собі. а якщо вам не цікаво знати - то хоча б відкрийте вікіпедію і прочитайте до кінця про оун упа.

2. ви знаєте що Бандера КРИМІНАЛЬНИЙ злочинець?? і навіть Польща має свій погляд на його "вшанування".

3. як можна як ви виразились- боротись з німцями- і отримувати в них заробітню платню???- можу вам на імейл скинути фотку Шухевича в нацистській формі.

4. це оун-упа причетні до знищення євреів то поляків на західній Украіні.-  

5. я вже вам один раз казав про промивання мізків- тому повторюю вам ваші слова "читаємо книги. свідчення ....і з різних сторін а не лише з одноі". 6. я не комуніст

P.S. серйозні книги по історіі можу вам порекомендувати.---КУРС ІСТОРІІ- теперішніх горе істориків які отримують дивіденди і не тільки в грошовому евіваленті та політичні бонуси--  в докази не приймаються.(а то багато чого можна написати)--в нас тепер повна свобода слова

#7 написав: Fed (4 лютого 2010 20:15)
Фото

Адміністратор
Коментарів: 583
Публікацій: 2375

слідую рекомендації, цитую далі з вікіпедії:

 

В кінці 1941 р. і протягом 1942 р. німці проводили масові арешти членів українських націоналістичних організацій. У лютому-березні 1942 р. у Бабиному Яру було розстріляно 621 членів ОУН(м), серед яких відома українська поетеса Олена Теліга. У липні 1942 р. була розгромлена київська референтура ОУН(б), а її керівник Дмитро Мирон (Орлик) загинув при арешті. У жовтні-листопаді 1942 було арештовано гестапо і страчено 210 членів ОУН(б). У грудні 1942 р. було арештовано 18 активістів львівської референтури ОУН(б), серед яких члени проводу ОУН(б) Ярослав Старух і Іван Клімов, яких були розстріляні

 

У липні-серпні 1943 р. німці, з метою знищити загони УПА, силами 10 батальйонів мотопіхоти та 10 000 німецьких і польських поліцейських під командуванням генерала Еріха фон дем Бах-Залевські провели наступ на територію південної Волині. Проте наступ провалився. У липні було відмічено 35 боїв, в серпні – 24, у вересні – 15. Німецькі війська втратили близько 3000 убитих і поранених, УПА – 1237 убитих і поранених

 

30 липня 1941 року, між польським урядом у вигнанні та урядом СРСР було підписано угоду про співпрацю. Ця угода мала велике значення для радянських партизанів Сидора Ковпака, які використовували польскі села На Західній Україні та Білорусі як плацдарм. Крім того, АК та радянські партизани нерідко вели спільні військові акції проти УПА. Першим великим зіткненням між об'єднаними польсько-радянськими та українськими військами став бій під селом Бутейки в квітні 1943 року.

 

Цитата: колян
теперішніх горе істориків які отримують дивіденди і не тільки в грошовому евіваленті та політичні бонуси--  в докази не приймаються.(а то багато чого можна написати)--в нас тепер повна свобода слова

в такому разі не приймаємо до уваги і істориків радянського часу, коли свобода слова була одна - "союз нерушим..." (чи як там було...). Тепер до кого прислухатися будемо, якщо теперішніх не слухати, радянських тим більше...



--------------------------
#8 написав: колян (4 лютого 2010 20:56)
Фото

Гости
Коментарів: 0
Публікацій: 0
о.к. якщо Вам подобається вікіпедія -то там в кінці є різні ссилки на паралельні ресурси-про них я мав на увазі.(хоча вікіпедія не претендує на абсолютну істину- краще шукати пряме посилання на істориків. факти. архіви тощо.)  2.Колишні антисовєтчики Яворівський і Павличко -писали про оун одне а тепер абсолютно інше (якщо інтересно не полінуйтесь зайти в красилівську бібліотеку і знайти вищезгаданих писак- відкриєте багато цікавого). 3.що робив пан Шухевич в 201 шуцманшафт батальйоні сс в Білорусіі в 1942 ???( є прямі факти включаючи фото) і що з цим робити? винищення цілих сіл- до цих пір є свідки тих на жаль багатьох трагедій. Я ні в якому разі не оправдовую діі червоноі арміі- це окрема тема. ми зараз розбираємо тему оунівців. А в основному шановний ФЕД я з вами згідний-слухати нікого не потрібно. в нас на те своя голова на плечах є.  А щодо журналістів- то це окрема тема- то взагалі люди непрофессіонали ні в яких областях-- знають все і ПОТРОХУ

 для тих хто є свідком нашоі дискусіі і не має часу або забув дорогу в бібліотеку-- нажміть просто  google-картинки по запросу Шухевич- і нажимаючи на фото просто почитайте статті але не аби як а хочаб з пів годинки
#9 написав: Fed (4 лютого 2010 21:48)
Фото

Адміністратор
Коментарів: 583
Публікацій: 2375

ось заради інтересу свого заглянув на фото...

 

найшов одну цікаву статтю, де упа були "ненаціоналістами", але сайт не менш цікавий - "Единое Отечество" - ну крім того, що він російськомовний та логотип містить "шапку мономаха" - явно проросійський... та й авторсько статті належить "Пресс-служба ИА Новороссия". Думаю без комментарів...

 

Правда в кожного своя! Кожен вірить у те, що він хоче вірити і бачить те, що він хоче бачити... Це абсолютно всі так...



--------------------------
#10 написав: колян (4 лютого 2010 23:01)
Фото

Користувачі
Коментарів: 35
Публікацій: 0
правда то в кожного своя- але які конкретно заперечення щодо причетності Шухевича до підрозділу СС ??? Як бути з фото де він серед карателів (до речі зі сайту СБУ а те що його очолює пан Наливайченко- якого в проросійській позиціі ну ніяк не запідозриш) і що робити зі вбитими по звірячому оунівцями євреів з поляками ??? Як на це закрити очі ? Не можливо воювати з німцями і носити іхню форму. Не правильно воювати проти червоних стріляючи ім у спину. Не можливо ради любові до Украіни залишити дружину а чоловіка "розірвати тому що він поляк"-це цитата Шухевича. така "любов" називається і характеризується як націоналізм тобто- нацизм-- і тут двох правд бути не може. факти не заперечиш ніякими статтями.    я не хочу щоб мене асоціювали з націоналістами. я вважаю що мою рідну Украіну можна любити по іншому- просто щось роблячи для іі процвітання. Я багато часу прожив за кордоном і добре знаю що таке расизм і націоналізм. знаю що можна жити і працював з поляком  литовцем росіянином німцем-- і не може бути титульноі націі як говорив Гітлер і Тягнибок. Ви дорогий ФЕД можливо не відчували що таке бути людиною другого сорту. а для цього багато не треба просто пройти Ізраільський кордон-( а це було зі мною в 2009)- коли нас украінців як стадо відсортировують від інших національностей.  Тому коли є хоч якась згадка про націоналізм- то мене одразу тіпає.  І взагалі не важливо на якій мові розмовляє людина а особливо політик- важливо те що КОНКРЕТНО вона зробила для процвітання Украіни
#11 написав: колян (11 лютого 2010 21:35)
Фото

Користувачі
Коментарів: 35
Публікацій: 0
"Оранжевые дети Третьего Рейха"---you tube
#12 написав: TOMA (3 березня 2010 19:09)
Фото

Гости
Коментарів: 0
Публікацій: 0

колян, а ти хоч українець чи так ЗАСЛА---НЕЦЬ, ЧИ [***цензура, притримуємося культури спілкування (+реєструємося на сайті) ***]

#13 написав: Fed (3 березня 2010 19:39)
Фото

Адміністратор
Коментарів: 583
Публікацій: 2375
кто старое помянет - тому глаз вон, а кто забедет...


--------------------------
#14 написав: колян (9 березня 2010 15:32)
Фото

Користувачі
Коментарів: 35
Публікацій: 0
to TOMA---я то украінець, а ти видно без матюків спілкуватись не вмієш. Чи в "свідомих" такі мізки??

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: