Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Генплан міста засекречений незаконно



Генплан міста засекречений незаконно

Абсолютна більшість міст України протизаконно засекречує генеральні плани населених пунктів.

Про це йдеться в дослідженні доступності для громадськості генеральних планів 70 міст України, проведеному Східно-Українським центром громадських ініціатив (м. Луганськ), текст якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

За даними дослідження, абсолютна більшість міських жителів України, яких налічується майже 32 млн., протизаконно позбавлені інформації про генеральних планах своїх міст.

Для моніторингу було відібрано 46 найбільших міст України, у кожному з яких проживає більше 100 тис. чол., І 22 міста і селища міського типу з вигідним географічним розташуванням , багаті рекреаційними ресурсами, а отже - з високою вартістю землі .

У ході проведеного дослідження 68 місцевим радам України були направлені інформаційні запити про надання інформації про доступ громадськості до текстової та графічної складовим генеральних планів міст. З 68 міст 38 в офіційних відповідях заявили, що генеральні плани в цих містах мають грифи «Для службового користування» і «Таємно» (серед них - Київ та Харків).

13 міських та селищних рад (Ворзель, Гурзуф, Євпаторія, Запоріжжя, Кам'янець-Подільський, Мукачеве, Новоазовськ, Павлоград, Партеніт, Сімферополь, Солотвино, Херсон, Шацьк), порушуючи закон, проігнорували запит і не надали інформацію.

Посадові особи ще 15 місцевих рад повідомили про наявність генеральних планів на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування. Після перевірки з'ясувалося, що досить повна текстова та графічна складові генплану представлені лише на сайтах трьох міст (Одеса, Луцьк, Донецьк).

На сайтах Дніпропетровська, Львова, Нікополя, Полтави, Сум, Харкова та Хмельницького відповідна інформація представлена фрагментарно. На сайтах Бердянська, Маріуполя, Миколаєва, Кіровограда та Севастополя знайти генеральні плани міст або їх складові не вдалося.

Лише одна міська рада (м. Моршин) надав картографічне викопіровання з генплану, однак цей документ не містить назви та позначень масштабу.

Серед документів, на які посилаються місцеві ради, обгрунтовуючи засекречування генпланів, найчастіше згадують наказ голови СБУ від 01.03.2001 р. № 52 «Звід відомостей, що становлять державну таємницю» і затверджену Постановою КМУ від 27.11.1998 р. № 1893 «Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави».

Проте, за даними Східно-українського центру громадських ініціатив, ще в листопаді минулого року СБУ виключила з відомостей, що становлять державну таємницю, топографічні карти і плани масштабу 1:50000, створені в державній системі координат на територію України. 16 грудня 2009 наказ СБУ був зареєстрований в Мінюсті і ввійшов в законну силу.

Громадські активісти відзначають, що з часу появи зазначеного документа графічна частина генпланів не може засекречували, а робота з розсекречення карт генпланів повинна проходити вже, щонайменше, півтора місяця. "Не дивлячись на це, місцеві ради, що надіслали відповіді після вступу зазначеного наказу в дію, не надали жодної інформації про початок процесу розсекречення", - заявляють в Східно-українському центрі громадських ініціатив.

Представники центру висловили побоювання, що процес розсекречення може розтягнутися на роки, і звернулися до громадських активістів та представників ЗМІ з закликом вимагати від виконавчих органів місцевих рад негайного розсекречення текстових і картографічних складових генпланів.

За матеріалами proskurov.info



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 1 Переглядів 1144
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі
#1 написав: spirit (11 лютого 2010 10:42)
Фото

Користувачі
Коментарів: 21
Публікацій: 0
Корупція, вже перетворилася з "хвороби" економіки, та її діячів, на ціль, і ця стаття, є прямим доказом цього!

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: