Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Інавгурація з "огидою і глибокою тривогою"



Інавгурація з "огидою і глибокою тривогою"

Інавгурація з "огидою і глибокою тривогою"

Мабуть, такої дивної інавгурації ніколи не було в Україні - а може, і у світі. Зазвичай процедура офіційного вступу новообраного президента у свої повноваження відбувається у святковій атмосфері. Але майбутня інавгурація Януковича менше всього нагадує свято. Зрозуміло, на ній будуть люди, що переживають радість. Але це винятково прихильники Віктора Януковича, яким його президентство обіцяє особисту вигоду. А ось що стосується інших... Утім, судіть самі.

Зазвичай, на інавгурацію президента прагнуть потрапити всі представники державної еліти. Це не просто престижно - це наймогутніше свідчення високого соціального статусу. Але не цього разу. Значні політичні діячі під різними приводами прагнуть уникнути своєї присутності на "коронації" Януковича, немов у цьому є щось ганебне, що залишає незмивну пляму на все життя. І тому прагнуть, щоб у майбутньому ніхто не міг дорікнути їм у тому, що вони бодай якось були причетні до інавгурації Януковича.

Наприклад, перший президент України Леонід Кравчук, який учора отримав запрошення від глави Верховної Ради Володимира Литвина на урочисте засідання парламенту у зв`язку з інавгурацією Януковича, прямо заявив: йому там робити нічого. "Я був на інавгурації Ющенка разом із Леонідом Кучмою, хоча вважав, що обов`язково бути на інавгурації повинен лише президент, який відходить від влади, - це, на мою думку, повинно тлумачитися, зокрема, як публічна передача влади. Але, наскільки мені відомо, Віктор Ющенко сказав, що він не буде на інавгурації. Про Леоніда Даниловича я не знаю. Я на інавгурацію не піду".

Кравчук повідомив, що визнав Януковича президентом після того, як завершився судовий процес, і навіть двічі його привітав: від себе особисто і як керівник Ради миру, членом якої є Янукович. І підкреслив: "Я обіцяв: коли припиняться всі суди, я привітаю Віктора Федоровича, він буде президентом, але я буду його нещадно критикувати, оскільки те, що він уже зараз робить, не збігається з моїми уявленнями про Україну".

Найдивовижніше, що на інавгурації не буде й Віктора Ющенка. Це додає всій процедурі відтінку нереальності і навіть недоладності: все-таки влада повинна переходити з рук чинного президента в руки його наступника. А так виходить, що ніхто Януковичу владу не передає. Поганий символ.

Із зарубіжними гостями ситуація ще гірша. Всі були переконані, що Янукович - це фаворит Дмитра Медведєва. Але сьогоднішнє ставлення господаря Кремля до інавгурації Януковича інакше, як знущанням, назвати складно. Медведєв весь час оголошує, що ще не вирішив, їхати йому чи ні, причому робить це навіть не самостійно, а через своїх помічників. І це незважаючи на те, що Янукович ще до офіційного вступу в повноваження вже пообіцяв здійснити всі "українські мрії" Кремля - і газовий консорціум, і можливість базування Чорноморського флоту на території України після 2017 року і багато чого іншого. Який ще доказ вірності потрібний Медведєву, щоб ощасливити Януковича своєю присутністю? Але замість себе він шле главу адміністрації президента РФ Сергія Наришкіна.

Президент Грузії також проігнорував цей захід. Замість Михайла Саакашвілі прибудуть тільки представники законодавчої влади - спікер парламенту Давид Бакрадзе і віце-спікер Михайло Мачаваріані.

Про присутність перших або хоч би іменитих осіб із європейських держав і США взагалі ніхто не згадує.

А ось депутат-"регіонал" Лук`янов не приховує свого щастя і гордо розповідає журналістам, що вже купив смокінг для інавгурації. Але, погодьтеся, весь ентузіазм Лук`янова, викликаний освоєнням нового предмету одягу, не компенсує відсутність на інавгурації Януковича представників української та зарубіжної еліти.

Більше того - Януковича чекає сумнівна честь стати першим президентом, який вступає у свої повноваження перед наполовину порожніми парламентськими кріслами. Фракція БЮТ у повному складі відмовилася бути присутньою на інавгурації, тому що відкрито оголосила, що не визнає Януковича легітимно обраним президентом.

А депутати з групи "Народна Самооборона" на "коронацію" підуть. Але як! Вони поширили заяву такого дивовижного змісту: "Ми констатуємо той факт, що незважаючи на сумнівну легітимізацію виборів Януковича, ЦВК визнала його обраним президентом України. Тому, депутатська група вирішила, що буде присутньою на інавгурації у парламенті, оскільки Верховна Рада - це місце, де працюють народні депутати, це наш дім. Проте, ми йдемо на це дійство з відчуттям огиди і глибокою тривогою за українське суспільство, за його майбутнє і за долю самої держави Україна".

Але навіть серед них не всі жадають зазнати відчуття огиди. Народний депутат Володимир Ар`єв, наприклад, заявив, що не братиме участі в урочистому засіданні Верховної Ради: "Я не маю наміру вставати перед Януковичем, оскільки не вважаю, що він легітимно обраний президент".

...Присутні на інавгурації - хай не найточніший, але все таки яскравий показник того, як ставляться до майбутнього президента в рідній країні і за кордоном. Картина, як бачимо, невтішна. Де-юре ставши президентом України, Янукович де-факто залишився президентом лише однієї групи - тієї самої, для якої він і так був лідером останні декілька років.


Андрій Загородній. INTV
джерело



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 2 Переглядів 552
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі
#1 написав: Stal (24 лютого 2010 22:37)
Фото

Користувачі
Коментарів: 34
Публікацій: 0
Ой не треба соплів та істерики. Приїде там якийсь чинуша  чи ні- по барабану. Судити треба по конкретним результатам праці, днів едак через сто)).
#2 написав: spirit (24 лютого 2010 22:49)
Фото

Користувачі
Коментарів: 21
Публікацій: 0

Сто не сто, але кожному свій, час... в Тимошенко було багато часу, і багато можливосте, тепер її час пройшов необхідно, і іншим людям дати шанс, можливо щось змінеться, а якщо ні, то і ці скоро підуть....


Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: