Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » У радіоактивному селі задоволені всім, хочуть лише узаконити житло



У радіоактивному селі задоволені всім, хочуть лише узаконити житло

Після Чорнобильської катастрофи десятки населених пунктів постраждало від радіоактивного забруднення. Деякі стали взагалі непридатні для проживання. І людей звідти почали виселяти. Щоправда, не всі захотіли покинути обжиті місця, і переїхати в іншу місцевість. Серед таких, єдине село в Рівненській області - Будимля - яка має статус Чорнобильської Зони.

У радіоактивному селі задоволені всім, хочуть лише узаконити житло


Ще двадцять чотири роки тому, коли вибухнув реактор, чиновники поставили хрест на цій землі, а людям сказали збирати речі. Але виїхало із забрудненої зони близько тридцяти сімей, інші вирішили залишитися на рідній землі. Зараз ця територія - друга зона обов'язкового відселення. Само собою, тут заборонено вести будь-яку господарську діяльність. А рівень радіації в молоці перевищує допустимий у 10 разів. Але люди створили на цій землі справжній оазис мирного життя. Ніхто ні про що не шкодує і кажуть, що будуть продовжувати жити далі.

Єдине, про що жалкують місцеві жителі, що не можуть приватизувати власні будинки - вони ж знаходяться в радіоактивній зоні.

- Якщо люди хочуть тут жити, повинні ж мені дати право на приватизацію мого житла? Повинні. Ми просто хочемо, щоб нам дали можливість тут спокійно жити. Щоб потім ніхто не сказав, що ваш будинок, може бути і не ваш, - міркує Ярослав Туміловіч.

Вже побудованих будинків у селі два десятки. Ще десять незабаром будуть добудовані. І ніхто з власників не може оформити нерухоме майно, як і провести каналізацію.

- Виходить, люди будуються тут самостійно. Ніхто не може отримати дозвіл на будівництво, і будувати тут за документами. Само собою, не можна ввести об'єкт в експлуатацію, - говорить голова сільради Валерій Кріжік.

На сьогоднішній день в Будимля проживає 750 чоловік. Раніше тут була стара школа, яка з часом завалилася. Тепер на гроші спонсорів у селі звели нову. Але, знову ж таки, не можуть оформити його документально. Районна рада не має права видавати подібні папери, тому що територія вважається радіоактивної. Вихід є - кажуть чиновники. Потрібно спецдозвіл кабінету міністрів, або надати селу статус третин зони забруднення. Але цього, як не дивно, не хочуть самі селяни.

- Закон про життя в Чорнобильській Зоні передбачає певний рівень компенсацій і соціальних пільг. Так от люди, як на мене, зациклені, що таких пільг більше для другої зони. Хоча там, за законом, незначні виплати, - говорить перший заступник Дубровицької райдержадміністрації Юрій Яременко.

Незважаючи на загрозу радіації, місцеві жителі переїжджати нікуди не поспішають, збираються народжувати дітей, і вести господарство. Щоправда, мабуть, багато хто не беруть до уваги наслідки радіоактивного забруднення. Адже не просто так ці території підлягали відселенню. А радіація може ще повернутися через покоління, у вигляді ракових пухлин та інших недуг. Хочеться вірити, що обійдеться.

У радіоактивному селі задоволені всім, хочуть лише узаконити житло


У радіоактивному селі задоволені всім, хочуть лише узаконити житло



За матеріалами kriminal.tv



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 497
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: