Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівський район » Підсумки роботи комунальних підприємств спільної власності територіальних громад району за 2009 рік



Підсумки роботи комунальних підприємств спільної власності територіальних громад району за 2009 рік

Інформує Красилівська районна рада (10 Березня 2010 р.)

У Красилівському районі діє 7 комунальних підприємств, для яких органом управління є районна рада. Станом на 01.01.2010 активи комунальних підприємств становили 486 тис.грн.

Комунальні підприємства виконують роботи і надають послуги для забезпечення потреб територіальної громади та є одним з джерел наповнення районного бюджету.

Минулий рік був економічно складним і вплив кризи відчули всі підприємства. За підсумками роботи комунальних підприємств, які здійснюють господарську діяльність у 2009 році, сумарний дохід лишився майже на рівні минулого року (-0,3%) і склав 1,5 млн.грн.

З 7 комунальних підприємств наростили обсяги реалізації послуг лише два підприємства, а саме редакція газети «Красилівський вісник» (на 35,1%) та КП «Красилівська районна друкарня» (на 11,7%). Майже на рівні попереднього року, з незначним зростанням, залишився дохід від реалізації продукції на ЛСП «Красилівліс». Про зменшення обсягів реалізації в середньому на 18% прозвітували КП «Красилівське районне бюро технічної інвентаризації», Красилівське госпрозрахункове проектно – виробниче архітектурно –планувальне бюро та КП «Красилівський телерадіоцентр».

Загальний фінансовий результат (сальдо) роботи комунальних підприємств за 2009 рік – збитки в сумі 25 тис.грн. За підсумками 2008 року було отримано прибуток в сумі 17,5 тис.грн.

Із загальної кількості комунальних підприємств за 2009 рік прибутково спрацювали три підприємства , збитково два і два підприємства вийшли на нульовий рівень рентабельності.

Найбільша сума збитків на КП «Красилівське районне бюро технічної інвентаризації»(57,4 тис.грн.). На фінансовий стан підприємства за 2009 рік вплинули такі фактори як зменшення обсягу виконуваних послуг при значному зростанні витрат, а саме: сплата ПДВ, зростання орендної плати за приміщення, виплата матеріальної допомоги при виході на пенсію в сумі 14,3 грн, оплата навчання працівників – техніків БТІ в зв’язку зі змінами в оцінці багатоповерхових будинків в сумі 2,6 тис.грн. Треба зазначити, що найгірше підприємство спрацювало в І півріччі 2009 року. За результатами роботи підприємства за рік сума збитків зменшилась на 17 тис.грн. завдяки запровадженню заходів щодо економного та раціонального використання власних коштів, підвищення вартості норми часу виконуваних робіт, переведення на скорочений режим роботи підприємства.

На жаль, також не може похвалитися фінансовими успіхами комунальне підприємство Кременчуківська аптека №77, яка за підсумками року вийшла на нульовий рівень рентабельності. За 2009 рік аптекою реалізовано лікарських засобів та виробів медичного призначення на суму 297,2 тис.грн., що на 13 тис.грн. менше проти аналогічного періоду 2008 року. Основна причина такого становища це зменшення попиту на ліки через складну демографічну ситуацію на селі, недостатнє фінансування медицини за рахунок місцевих бюджетів, неукомплектованість медичних закладів лікарями, конкуренція приватних аптек.

Найбільшою проблемою аптеки є кадрове забезпечення, в село не хочуть їхати не лише провізори, фармацевти, а й лікарі та фельдшери. Тому не просто знайти медичного працівника з середньою спеціальною освітою для роботи в аптеці. На сьогодні участь медичних працівників у реалізації лікарських засобів в аптечних закладах суперечить кваліфікаційним вимогам, викладеним в державних законодавчих актах, а фахівцю який зголоситься їхати в село не гарантовано ніяких пільг. Через декілька років це може стати причиною закриття комунальної аптеки в с.Кременчуки. Комерційні структури не відкривають свої аптек у селах з невеликою кількістю населення, тому що аптечний бізнес в сільській місцевості малоприбутковий.

Значно покращило свій фінансовий стан в 2009 році КП «Красилівська районна друкарня», яке спеціалізується по випуску газетної та бланкової продукції. Дохід від реалізації продукції на цьому підприємстві у 2009 році становив 171,3 тис.грн, що в порівнянні з 2008 роком більше майже на 12 % . Позитивним моментом є те, що на підприємстві при зростанні доходу витрати залишилися на рівні попереднього року.

Одним із дієвих способів подолання нинішніх негараздів на підприємстві стало запровадження заходів щодо економного та раціонального використання власних коштів. Так, на КП «Красилівська районна друкарня» отримано значний ефект від запровадження заходів в споживанні енергоресурсів. На підприємстві прорахували, що ціна на газ буде зростати і треба шукати дешевший варіант опалення, тому і придбали твердопаливний котел вартістю 3,5 тис. грн. Завдяки його встановленню споживання газу зменшилось вдвічі.

Значної економії вдалося досягти в частині витрат на оплату праці в результаті переходу на скорочений робочий тиждень.

Близько 10 % від власних надходжень, а це понад 19 тис.грн, підприємство отримало від оренди майна. Всього підприємству передано в господарське відання майновий комплекс, загальна площа якого становить 760,5 кв.м., в оренду було передано понад 500 кв.м.

На сьогодні підприємство перебуває в складному становищі щодо технічного рівня виробництва і можливості використання виробничого потенціалу. Це зумовлено передусім застарілими основними фондами, які не можуть виготовляти якісну продукцію при низькій собівартості, так, знос основних фондів складає 79%. Друкарський парк підприємства представлений застарілою плоскодрукарською машиною для друкування газети, друкарсько–розмножувальним апаратом «Різограф» та машиною для офсетного друку «Ромайор». Лише придбання сучасного поліграфічного обладнання дасть змогу випускати нові сучасні види продукції.

Окремо хочу зупинитися на комунальних підприємствах, яким надавалася фінансова підтримка з районного бюджету, а саме: редакції газети «Красилівський вісник» та КП «Красилівський телерадіоцентр».

Аналіз результатів роботи редакції газети за 2009 рік свідчить, що в поточному році за рахунок збільшення своїх доходів від публікації матеріалів передвиборної тематики редакція значно поліпшила свій фінансово-економічний стан. Так, за минулий рік підприємство отримало майже 28 тис.грн. прибутку.
Набагато гірше спрацювало КП «Красилівський телерадіоцентр», збитковість підприємства склала понад 10 тис.грн. Основна причина збитку значні витрати на амортизацію основних засобів які були придбані у 2009 році , за вилученням яких підприємство мало б прибуток в сумі понад 3 тис.грн та зменшення власних доходів підприємства при зростанні існуючих витрат.

Підсумки фінансово – господарської діяльності комунальних підприємств та аналіз виконання своїх обов’язків керівниками цих підприємств будуть враховані під час поновлення контрактів з тими керівниками, які претендуватимуть на їх продовження .



Начальник відділу забезпечення
повноважень щодо управління об`єктами
спільної власності територіальних громад
виконавчого апарату районної ради Г.О.Тарасюк




Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1046
Спонсорська реклама
Об'єнання місл та селищ - красилівський район , райцент - (рос.) г.Красилов

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: