Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » З націоналістів, які відбили Леніну ніс, знято частину обвинувачень



З націоналістів, які відбили Леніну ніс, знято частину обвинувачень

З націоналістів, які відбили Леніну ніс, знято частину обвинувачень Шевченківський районний суд Києва в п'ятницю, 30 жовтня, виніс перше рішення щодо п'яти активістів правих націоналістичних організацій, які відбили ніс і кисть лівої руки пам'ятнику Леніну на Бессарабській площі.


З них знято звинувачення у пошкодженні пам'ятки національного значення, проте залишено в силі звинувачення в хуліганстві.

Нагадаємо, 30 червня активісти правих радикальних організацій "Конгрес українських націоналістів" і "Тризуб" ім. Бандери відбили ніс і кисть лівої руки пам'ятнику Леніну на Бессарабській площі в Києві. Вони приурочили це до дня народження головнокомандуючого УПА Романа Шухевича і мотивували свій вчинок невиконанням указу президента Віктора Ющенка про ліквідацію пам'ятників епохи тоталітаризму. Їх звинуватили у хуліганстві і пошкодженні пам'ятки національного значення.

Як і під час першого засідання, адвокат підсудних Сидор Кізін наполягав на тому, що дії підзахисних не є хуліганством.

«Вони заздалегідь зробили запис зі зверненням, в якому розповіли про мотиви своїх дій, - доводив пан Кізін. Він також нагадав судді Кирилу Кормушіну про указ президента Віктора Ющенка про демонтаж пам'ятників тоталітарного минулого і заявив, що монумент Леніну ніколи не був пам'яткою національного значення», - заявив адвокат.

Примітно, що Кабінет міністрів тільки в серпні виключив пам'ятник Володимиру Леніну на Бессарабській площі з державного реєстру пам'яток національного значення. Проте пан Кізін заявив, що єдиний статус, який коли-небудь мав монумент, - це статус пам'ятки республіканського значення, присвоєний йому в 1965 році.

У ході засідання також з'ясувалося, що двоє підсудних - Іван Срібний і Богдан Франт - взагалі не визнають своєї провини. Інші активісти - Микола Кохановський, Андрій Тарасенко та Олександр Задорожній - підтвердили, що брали участь в акції, але при цьому зазначили, що керувалися виключно ідейними міркуваннями.

Прокурор з доводами Сидора Кізіна не погодився.

"Це хуліганство чистої води. Указ президента дійсно існує, однак це не означає, що будь-хто може піти і громити пам'ятники. Крім того, під час своїх дій вони (націоналісти – Ред.) не дотримувалися правил техніки безпеки", - заявив державний обвинувач.

Вислухавши аргументи сторін, суддя Кирило Кормушін зняв з підсудних звинувачення у пошкодженні пам'ятника національного значення. Він пояснив своє рішення відсутністю в матеріалах кримінальної справи доказів того, що монумент є пам'яткою національного значення. Проте суддя залишив у силі звинувачення в хуліганстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що п'ятьом активістам Конгресу українських націоналістів загрожує 5 років позбавлення волі. Однак обвинувачувані були не згодні з таким трактуванням. Хлопці подали скаргу до суду, оскільки вважають свої дії не хуліганськими, а ідейними.

Теги україна , київ



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 497
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: