Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Бюджет обману: в основному фінансовому законі Янукович забув про свої обіцянки



Бюджет обману: в основному фінансовому законі Янукович забув про свої обіцянки

Державний бюджет України на 2010 рік депутати ухвалили менше, ніж за 10 хвилин – не читаючи. Нині він підписаний Віктором Януковичем і набув чинності. Мінімальна зарплата й пенсія формально зростуть, обганяючи прожитковий мінімум (875 грн.). Але, за тим же бюджетом, прожитковий мінімум для працездатних про- тягом року виросте на 6%, а інфляція – на 13%. Експерти твердять: для виконання такого Держбюджету уряд Миколи Азарова буде збільшувати податкове навантаження на малий та середній бізнес. А обіцяного зростання соціальних стандартів очікувати не варто – кажуть фахівці.

Азаров хоче рекордну кількість податків
Дохідна частина Держбюджету дуже «роздута»: щонайменше третину запланованих надходжень отримати нереально – переконаний екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. «Країна йде дуже поганою дорогою. Це – один зі світових рекордів за масштабами дірки в бюджеті», – сказав він. У Держбюджеті на 2010 рік записаний дефіцит у 56,1 млрд. грн. (17,3 % ВВП). Але ця цифра не відбиває реального масштабу бюджетних проблем – наголошує, у свою чергу, народний депутат Дмитро Ветвицький з Комітету ВР з питань бюджету.

Щоби виконати план по доходах, уряд Азарова хоче зібрати податків на 47% (на 22,4 млрд. грн.) більше. Тож малому бізнесу не випадає сподіватися на обіцяні Віктором Януковичем під час виборів «податкові канікули». Тривожна ситуація складається і з розмірами державного боргу. Його граничний дефіцит визначено у 308,3 млрд. грн. Борг збільшиться на 45,69 %. Але уряд залишив за собою право перевищувати і цю межу – тобто позичати «у разі потреби» понаднормово. За підрахунками економістів, збільшення боргу понад «граничні» обсяги може скласти близько 100 млрд. грн. (9,2% ВВП).

За таких умов влада схильна заощаджувати гроші. Зокрема, «ощадливо» підходять в уряді Азарова та адміністрації Януковича до проблем Пенсійного фонду. Щоби його збалансувати, доведеться вдатися до підвищення пенсійного віку жінок до рівня віку виходу на пенсію для чоловіків, – заявила перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Вона пояснила, що середня тривалість життя жінок більша – відповідно, вони «створюють більше навантаження для Пенсійного фонду». У той же час, за її словами, реального початку пенсійної реформи у цьому році не буде.

Так само заощадять урядовці і на обіцяному зростанні заробітних плат. В Держбюджеті передбачено, що «мінімалка» зросте тільки для категорії працівників із низькою кваліфікацією. Для працівників бюджетної сфери це фактично означатиме, що заробітна плата вчителя, медсестри, лікаря (кваліфіковані працівники 9 розряду), буде розраховуватись на рівні оплати праці технічних працівників. В опозиційному уряді кажуть, що Янукович та Азаров повертаються таким чином до сумнозвісної «зрівнялівки». Крім того, у бюджеті не передбачено збільшення реального розміру стипендій, навіть для студентів-сиріт. У порівнянні з 2009 роком обсяг видатків на придбання путівок для інвалідів зменшено на 19 млн. грн.

Замість підвищення пенсій – збільшений пенсійний вік
«Соціальні стандарти у повному обіцяному обсязі збільшені не будуть, і зараз мова йде про підняття пенсійного віку. Крім того, уряд Азарова ухвалив в 5 разів зменшити розмір допомоги інвалідам війни, що пропонувався урядом Юлії Тимошенко», – каже колишній міністр соціальної політики Людмила Денісова. Зменшено розміри допомоги малозабезпеченим сім’ям, нема обіцяного підвищення вдвічі допомоги при народженні дитини. Але діючий Кабмін навіть таким урізанням соціальних гарантій (замість їхнього зростання), не задовільнився. Уряд сам собі надав право переглядати вже визначені розміри соціальних виплат – і навряд чи у бік збільшення.

Такою бюджетною політикою влада тільки поглиблює прірву між багатими і бідними – бо заощаджує тільки на останніх. Натомість для великого бізнесу, для так званих олігархів, суцільне «зелене світло»: пільги, податкові «шпаринки», дешевий (за рахунок незбагненних зовнішньополітичних поступок) газ. Не забуває діюча влада і про себе, про свою чиновничу рать. На забезпечення діяльності Президента Януковича країна з бюджету витратить більше на 17% (на 34 млн. 058,5 тис. гривень). Майже на 12% (32 млн. 716,9 тис. грн.) зростуть витрати на Секретаріат Кабінету Міністрів, на утримання апарату Верховної Ради – на 81 мільйон 260,2 тисячі.

Комфорт Януковича обійдеться країні в мільярди
Віктор Янукович обіцяв значно «здешевити владу», але насправді влада Януковича стала найдорожчою в історії України. «Цього року вперше на утримання президент- ського Державного управління справами було виділено 1 млрд. 51 млн. грн. Ця влада перевалила за психологічну планку в мільярд на своє утримання», – заявив віце-спікер Микола Томенко. Дійсно, видатки на ДУС збільшено на 40%. З них: на офіційні заходи за участю Президента – на 44%, на його візити за кордон – на 50%, виготовлення державних нагород – на 2400% (!), на курортні заклади для високопосадовців – на 50%, перевезення вищих посадових осіб – на 200%. Крім того, закладено ще й нову статтю видатків – на придбання «депутатського» житла (92 млн. грн.).

Отже, поки що не видно, щоби хтось збирався виконувати власні соціальні обіцянки. Натомість, як підкреслює міністр фінансів опозиційного уряду Андрій Сенченко, «уряд сьогодні робить усе, щоб ми вересень зустріли обвалом національної валюти і над- звичайним зростанням цін на всі споживчі товари».
Економісти також звертають увагу на скасування обіцяних 5-річних податкових канікул для малого і середнього бізнесу. З ініціативи уряду різко виростуть акцизи на бензин, тютюн, алкоголь. Внаслідок цього директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин прогнозує неминуче зростання роздрібних цін на товари і продукти, що призведе до інфляції. Виробники бензину вже «відгукнулися» на пропозиції прем’єра оголошенням про підняття ціни на бензин – він зросте на 0,6-1 грн. з літра.

На думку економічного експерта Центру Разумкова Олексія Мельника, бюджет Азарова-Януковича цілком заслужено заслуговує визначення „бюджету проїдання, стагнації та розвалу”.

Іван ЯКОВЕНКО.
джерело: Є! Поділля!


Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 434
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: