Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Україна: минуле та сучасність » Старокостянтинів – 800 років по тому



Старокостянтинів – 800 років по тому

Старокостянтинів – 800 років по тому


Якби ще у 2000 році хтось сказав, що Старокостянтинову невдовзі виповниться вісім століть, то в це, мабуть, мало хто повірив би. Адже ще до 2005 року вважалося, що місто було засноване князем Острозьким у 1561 році. Але археологічні розкопки та копітка праця науковців встановили, що перші поселення були тут з часів Трипільської культури. Отже, городище-замок Старокостянтинів ( Кобуд ) був заснований 800 років тому… Власне, цю річницю і святкували в княжому місті 19 вересня 2009 року.

«Нам довелося багато попрацювати над тим, щоб місто підготувати до 800-річчя, - зазначив міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук, який за збігом обставин цього дня відзначав свій 56 день народження. – Ми намагалися зробити все, щоб Старокостянтинів мав гарний вигляд, був привабливим та радісним для жителів і гостей». До речі, ще зранку в місті активно працювали двірники, які наводили «марафет» на вулицях древнього Старокостянтинова. А поки йшли останні приготування, Микола Степанович приймав привітання від поважних гостей. Зокрема, приїхали голова Хмельницької обласної ради Іван Гладуняк та мер Хмельницького Сергій Мельник. «Надзвичайно приємно констатувати те, що громада міста потужно підготувалася до відзначення ювілею Старокостянтинова, – заявив Іван Васильович. – Провели колосальну роботу з благоустрою, на вулицях багато людей з відмінним настроєм».

Святкуванню ж вісімсотрічного ювілею Старокостянтинова передувала Всеукраїнська науково-практична конференція «Болохівщина: осягнення історії» за участю науковців та викладачів вищих навчальних закладів з Києва, Вінниці, Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Рівного, Острога та відомих подільських краєзнавців. Її учасники обговорили проблеми історико-археологічного з'ясування суті Болохівської землі. І вперше в Україні було презентовано книгу відомого польського історика, ад'юнкта інституту історії та архівістики університету Миколая Коперніка в Торуні (Польща) Томаша Кемпа «Костянтин Василь Острозький - воєвода київський і маршалок землі волинської», присвяченої засновнику сучасного міста Старокостянтинова. До речі, до 800-річчя міста було видано й книгу «Кобудъ – Старий Костянтинів» - історичний нарис про Старокостянтинівський край. Не обійшли увагою ювілей й на «Укрпошті», де зробили свій внесок у збереження історичної та духовної спадщини і присвятили конверт 800-річчю Старокостянтинова, який презентували на День міста.

Ну, а урочистості за участю перших осіб міста та області, фактично, розпочалися з покладання квітів до пам’ятника Костянтина Острозького. Вже після цього відбулася урочиста святкова хода центральною вулицею Старокостянтинова, яка завершилася на центральній площі театралізованим дійством та вшануванням видатних особистостей міста-ювіляра.

Ближче до вечора жителі та гості Старокостянтинова перемістилися до набережної на річці Случ, де іскрилася справжня «родзинка» свята – вогняне шоу! Спеціально запрошені артисти зі Львова продемонстрували глядачам неймовірні «викрутаси» з вогнем. Ну, а святкування, вже традиційно для всіх міст, завершилося феєрверком.


джерело
Володимир ГОРДИНСЬКИЙ, Микола ЗАВЕРУХА.
Фото Володимира ГОРДИНСЬКОГО.
Теги хмельниччина



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1469
Спонсорська реклама
Читайте унраїнські новини на нашому порталі

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: