Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилів соціальний » Програма впровадження профільного навчання учнів 10-12-х класів



Програма впровадження профільного навчання учнів 10-12-х класів

Програма впровадження профільного навчання учнів 10-12-х класів на 2007- 2010 роки в Красилівському районі



Районна Програма впровадження профільного навчання учнів 10-12-х класів на 2007-2010 роки в Красилівському районі розроблена на виконання Закону України «Про загальну середню освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2000 р. №1717 «Про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання», Плану спільних заходів обласного управління освіти і науки та обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо впровадження профільного навчання учнів 10-12-х класів загальноосвітніх навчальних закладів. Вона ґрунтується на основних положеннях Концепції профільного навчання в старшій загальноосвітній школі .

У програмі закладено реалізацію сучасних вимог до розвитку освіти. У старшій школі вона має функціонувати як профільна. Це створюватиме сприятливі умови для врахування індивідуальних особливостей, інтересів, потреб учнів, формування в школярів орієнтації на види майбутньої професійної діяльності. Профільна школа найповніше реалізує принцип особистісно зорієнтованого навчання, що значно розширює можливості учня у виборі власної освітньої траєкторії.

Аналіз організації профільного навчання в районі в 2006-2007 навчальному році показує, що всього у 28 школах, 65 класах профільним навчанням охоплено 1149 учнів, що становить 98 %, в тому числі:

- філологічним – 13 класів, 235 учнів;

- суспільно-гуманітарним – 18 класів, 315 учнів;

- природничо-математичним – 28 класів, 432 учні;

- технологічним – 12 класів, 146 учнів;

- спортивним – 1 клас, 21 учень.

У 6 загальноосвітніх навчальних закладах впроваджується модель профільного навчання із розподілом учнів10-11 класів на профільні групи ( 14 профільних груп ).

Із аналізу демографічної ситуації та перспективної мережі до 2010 в районі буде простежуватись тенденція щорічного зменшення кількості учнів. Так, за 10 років (з 1997 по 2007рр.) кількість класів в школах району зменшилась на 179, кількість учнів- на 1637. Така тенденція до зменшення кількості учнів щорічно приблизно на 300 та класів у середньому від 7 до 10 збережеться до 2010 року. У зв’язку із цим постає проблема оптимізації мережі класів із профільним навчанням, створення опорних шкіл в сільській місцевості і впровадження моделі шкільних та освітніх округів.

В районі проводиться організаційна та науково-метогдична робота з питання забезпечення профільного навчання.

Видано наказ № 292 від 20.12.2006 року «Про Заходи відділу освіти щодо впровадження профільного навчання в у старшій школі в 2007 році». Питання «Про управлінську діяльність директорів шкіл щодо організації профільного навчання та допрофільної підготовки учнів в школах району» розглянуто на колегії відділу освіти, прийнято відповідне рішення.

Розроблені установчі документи для прийняття районною радою щодо функціонування Кошелівського шкільного округу та Антонінського освітнього округу.

Водночас існують проблеми науково-методичного забезпечення профільного навчання, впровадження сучасних освітніх та інформаційно-комунікаційних технологій, матеріально-технічного забезпечення навчальних кабінетів, майстерень, спортзалів.

Вимагає негайного вирішення питання оптимізації мережі профільних класів та створення опорних шкіл у сільській місцевості, створення шкільних та освітніх округів, вирішення питання підвезення учнів до опорних шкіл.

Потребує продовження робота по комп’ютеризації загальноосвітніх шкіл та підключення їх до мережі Інтернет.



Мета програми:

- створення умов та забезпечення можливостей для рівного доступу учнівської молоді до здобуття загальноосвітньої профільної та початкової допрофесійної підготовки;

- виховання особистості, здатної до самореалізації, професійного зростання й мобільності в умовах реформування сучасного суспільства;

- спрямування педагогічної діяльності на набуття та розвиток у старшокласників навичок самостійної науково-практичної, дослідницько-пошукової діяльності, розвиток їх інтелектуальних, психічних, творчих, моральних, фізичних, соціальних якостей, прагнення до саморозвитку та самоосвіти.



Завдання програми:

- комплексне розв’язання питань, пов’язаних із фінансовим, кадровим, навчально-методичним, нормативно-правовим і організаційним забезпеченням профільної школи;

- складання «Освітньої карти Красилівського району» із визначенням мережі шкіл та їх профілів;

- визначення, з урахуванням демографічної кон’юнктури, розташування опорних шкіл та конфігурації освітніх округів;

- створення рівних умов для учнів до здобуття якісної загальноосвітньої профільної та початкової допрофесійної підготовки;

- створення умов для врахування й розвитку навчально-пізнавальних інтересів, нахилів, здібностей і потреб учнів старшої школи в процесі їхньої загальноосвітньої підготовки;

- формування соціальної, комунікативної, інформаційної, технічної, технологічної компетенцій учнів на допрофесійному рівні, спрямування молоді щодо майбутньої професійної діяльності;

- розробка організаційно-методичного супроводу впровадження різних форм профільного навчання;

- забезпечення психологічного супроводу профільного навчання;

- забезпечення методичного супроводу підвищення кваліфікації педагогів, навчання та курсової підготовки, проведення семінарів, нарад, конференцій для педагогів, які читають профільні предмети;

- забезпечення збереження та подальше зміцнення матеріально-технічної та навчально-методичної бази, її модернізація;

- забезпечення допрофільної підготовки учнів, введення курсів за вибором, елективних курсів, поглибленого вивчення предметів;

- здійснення моніторингу якості освіти учнів у профільних класах;

- формування на рівні загальноосвітніх шкіл та відділу освіти інформаційних банків даних про працевлаштування та подальше здобуття вищої освіти випускниками.







Фінансування



Фінансування районної програми здійснюватиметься відповідно чинного законодавства, в межах асигнувань, передбачених районним бюджетом на освіту та залученням позабюджетних коштів:

- внесення змін до Статутів – 3,7 тис. грн.;

- формування шкільних та освітніх округів – 179 тис. грн.;

- придбання шкільних автобусів – 650 тис. грн.;

- матеріально-технічне забезпечення – 100 тис. грн.;

- комп’ютеризація та інформатизація – 150 тис. грн.;

- інформаційно-методичне забезпечення – 39 тис. грн.



Очікувані результати:

1. Соціально зріла, комунікативна, інформаційно, технічно та технологічно компетентна особистість випускника школи.

2. Інформаційний банк програмно-методичного забезпечення профільного навчання.

3. Оптимізована мережа загальноосвітніх шкіл, класів, сформовані освітні та шкільні округи.

4. Рівний доступ учнівської молоді до здобуття загальноосвітньої профільної та початкової допрофесійної підготовки.

5. Створення умов для розвитку мережі навчальних закладів, предметів поглибленого вивчення, курсів за вибором, елективних курсів, факультативів, гуртків.
6. Поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів, їх оснащення сучасними технічними засобами, комп’ютерною технікою.

Увага! У вас немає прав для перегляду прихованого тексту.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 3196
Спонсорська реклама
Населення Красилова запорука щасливого життя соціуму Красилова - жителів та гостей міста Красилів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: