Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Цікаві факти » Як уберегти здоров'я в рекордну спеку

Як уберегти здоров'я в рекордну спеку

Не так давно в Києві зафіксували рекордну температуру в червні. І незважаючи на те, що багато жителів столиці виїхали «на моря» і місто спорожніло, у нашому відділенні роботи менше не стало. Адже ті, у кого проблеми з серцем і судинами, страждають від спеки, мабуть, найбільше. Під час літньої спеки людина втрачає з потом близько літра рідини, кров згущається, стає в'язкою. У результаті різко підвищується ризик тромбоутворення, інфаркту, інсульту, скаче тиск. І поки у нас не ввели сієсту, повторю простий звід правил - може, якась порада вбереже вас від неприємностей.

1. Панамка, косинка, кепка! Не хочу бути піонервожатий, але не можу не сказати: не можна перебувати на сонці з непокритою головою, навіть нетривалий час!
2. Якщо у вас проблеми з серцем, уникайте задушливого громадського транспорту, особливо з 12.00 до 16.00. Пенсіонерів прошу від всієї душі: перенесіть свої справи на ранок або вечір, навіть пенсія почекає, людям стає погано прямо в ощадкасах!
3. Випивайте достатньо рідини - близько 2,5-3 літрів. Найкраще столової мінеральної води, колодязної, з бювету, несолодкого чаю неміцного, трав'яних настоїв. І не пийте солодкої газованої води - вона не вгамовують спрагу, а лише викликають її. Сердечники, яким зазвичай радять вживати менше рідини, у спеку також пийте більше.
4. Якщо ви приймаєте ліки, в жаркі дні відкоригуйте у лікаря схему лікування. Особливо гіпертоніки, що приймають сечогінну. І ретельніше контролюйте тиск: через в'язкості крові змінюється концентрація ліків, а з ним і артеріальний тиск.
5. Спортсмени і любителі здорового способу життя! Перенесіть фізичне навантаження на час з 6.00 до 8.00 або після 20.00.
6. Будьте обережніше з алкоголем! Сьогодні привезли міцного, щодо здорового чоловіка прямо з пляжу. Взяв на пікніку на груди, зайшов у воду - і ледве не потонув, хоча води було по коліна. Спека майже сорок градусів плюс алкоголь, який розширює судини, - і вода t 19-20 oC. У організму - рефлекторний шок. У результаті - спазм судин і зупинка серця. Пощастило, що бідолаху побачили і він не встиг захлинутися: зробили непрямий масаж серця. Тому перед купанням - категорично ніякого алкоголю! Навіть легені. Не тому, що ви не зможете контролювати себе, а тому, що організм може зреагувати спазмом. А випити увечері пляшечку охолодженого пива не забороняю.
7. Дивуюся, скільки на київських пляжах людей в «годину пік» - з 12 до 16. І я вже не кажу про те, що можна елементарно отримати сонячний опік. Важливо інше: сонце - серйозний онкогенний фактор, і в цей час його промені самі шкідливі. Особливу увагу тим, хто приймає антибіотики: вам зараз взагалі не можна бути на сонці, у вас висока фоточутливість!
8. Хоч я і кардіолог, нагадаю, що продукти влітку псуються в 10 разів швидше. Не тягніть до рота що попало! Зараз пік отруєнь.
9. У спеку легко заробити ангіну. Мікроорганізми в спокійному стані у нас в гортані НЕ шкідливих, проте достатньо сьорбнути кваску з холодильника - вони стають різко патогенними. Не пийте, розпалені, холодного!
10. Акуратно з кондиціонерами! Якщо ви прийшли з вулиці зі спітнілій спиною і сіли під кондиціонер або вентилятор, можна заробити міозит, застудитися, активізувати герпес.

У спеку в людей, особливо гіпотоніків, часто трапляються непритомність. Якщо у вас після перебування на сонці або в задушливому приміщенні з'явилося почуття нерівноваги, запаморочення, нудота, кола перед очима, терміново перейдіть у тінь, вийдіть на свіже повітря. Швидка допомога при непритомності наступна:

* Постраждалого не можна саджати - його потрібно якомога швидше укласти (на підлогу, диван) і підняти ноги, щоб посилити приплив крові до серця. Голова повинна знаходиться нижче рівня тулуба!
* Важливо поліпшити надходження кисню в легені: розстебніть максимально одяг, в приміщенні відкрийте кватирку.
* Пошлепайте потерпілого по щоках, потріть вуха.
* Переконайтеся в тому, що людина дихає. Якщо протягом хвилини-двох він не приходить до себе, викликайте швидку або зробіть непрямий масаж серця.

Бажаю всім як можна легше переносити спеку. Залишайтеся здоровими!




Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 161
Спонсорська реклама
загрузка...
Читайте про цікаві факти та нариси з історії світу

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: