Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 11 лютого - Велес День



11 лютого - Велес День

Що за день? 11 лютого 2009
11 лютого - Велес День Велес день - Середина зими. Вся природа в льодяним сні. І тільки одинокий Велес Коровін, наігривая в свою чарівну дудочку, ходить по містах і весям, не даючи засумував людям. Злиться Марена-зима на Велеса, напуская на нього Лютий мороз, а на худобу «коров'ячу смерть», але здолати, не може. Поселяне в цей день кропить скотину водою, примовляючи:

«Велес, худоба бог!
Дай щастя на гладких телушек
На товстих бичків
Щоб з двору йшли - грали
А з поля йшли - скакали »


Молодиця в цей день п'ють міцний мед, щоб «корови були добрі», а потім б'ють своїх чоловіків днищем (дошкою для пряденія льону), щоб «воли були слухняні». У цей день в треба приноситься коров'яче масло.

Після зачина жінки здійснюють обряд опахіванія для повиганяєш «коров'ячому смерті». Для цього вибирається повещалка, яка повещает по всім будинкам: «Пора вгамувати ліхость коров'ячу!». Жінки мити руки водою і утірают їх рушником, який носить повещалка. Потім повещалка наказує чоловічої статі «не виходити з хати ради біди Великий». Повещалка з криком: «Ай! Ай! »Б'є в сковороду і виходить із села. За нею йдуть жінки з вхопити, помелкамі, серпом і Дубина. Повещалка, скинувши з себе сорочку, вимовляє з шаленстві клятву на «коров'ячу смерть». Повещалке одягають хомут, підвозять соху та Запрягай. Потім, із запаленими лучінамі тричі опахівают село (капище) «межеводной» борозни. Жінки йдуть за повещалкой на помело в одних сорочках з розпущеним волоссям.

Горе тому, хто під час ходи попадется назустріч, будь то тварина чи людина. Його б'ють палицями без пощади, припускаючи, що в його образі ховається «коров'яче смерть». Колись у давнину, що потрапили назустріч убивали насмерть. Інших жінок заподозренних в злом умислу, зав'язували в мішок з кішкою і півня, а потім заривати в землю або топили.

По закінченні ходи - обрядовий бій Велеса та Марени. Під підбадьорюють крик присутніх: «Велес, сшібі ріг з зими», ряджені, одягнений Велес (Тур'я личину, шкура, спис), сшібает «ріг з Марени». Потім починається гостину (заборонено вживати яловичину) і игрища.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 642
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: