Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Як позбутися хронічного нежитю?



Як позбутися хронічного нежитю?

Читальна зала 23 вересня 2009
Як позбутися хронічного нежитю?
Хронічний риніт дуже часто має алергічне походження


Кількість днів, протягом яких людина хворіє на гострий риніт, за все життя складає один-два роки.
Мабуть, немає такої людини, яка б ніколи не мала нежитю і не відчувала усі «принади» цієї недуги. За статистикою, щороку доросла людина з цією неприємністю стикається двічі-тричі. А у дітей нежить буває шість-дванадцять разів на рік. Кількість днів, протягом яких людина хворіє на гострий риніт, за все життя складає один-два роки. Зазвичай, ця неприємність минає за кілька днів-тиждень. Однак дехто мусить її терпіти постійно. Такий стан медики називають хронічним ринітом. Від нього страждає до понад десять відсотків населення.

Хронічний риніт – це тривалий запальний процес в слизовій оболонці носа, який виникає в результаті дії на слизову носа мікробних агентів та навколишнього середовища (пил, гази, сире повітря). Як правило, хронічний нежить виникає після перенесеного гострого нежитю як його продовження. Або може бути проявом деяких хронічних захворювань, алергії. Хронічний риніт поділяється на катаральний, гіпертрофічний, атрофічний, вазомоторний.

Причину хронічного риніту з’ясувати досить непросто. Деколи це може бути просто особливістю психіки. У інших випадках хронічний нежить може виникнути через анатомічні аномалії будови носа. Його причиною може бути гайморит. Найбільше з тих, хто страждає від постійного нежитю, має його через алергію. До речі, нежить може провокувати пил, хімічні речовини. Якщо ви постійно працюєте у таких умовах і страждаєте від нежитю, а під час відпустки симптоми минають, то причина, швидше за все, у вашій роботі. Застійні явища в порожнині носа можуть спостерігатися за умови порушення функції легенів. Ну і, звісно, нежить постійно реєструється при грипі та респіраторних вірусних захворюваннях і теж з гострої форми може перейти у хронічну. Тому під час діагностики, крім бесіди з пацієнтом та звичайного огляду, вдаються до різних методів – рентген, магнітно-резонансна томографія, ультразвукове обстеження, лабораторні дослідження, проведення алергологічних тестів.

Усунути нежить неважко, значно важче – його вилікувати.

Справді, тимчасово позбутися нежитю нескладно. Для цього використовують судинозвужувальні засоби місцевої дії. Такі речовини при закрапуванні в ніс швидко усувають набряк та зменшують кількість носового слизу. Ліки від нежитю, на перший погляд, вважаються безпечними, однак необхідно враховувати, що до них виникає звикання, поступово дози ліків зростають, а інтервали між введенням крапель зменшуються. За подальшого застосування цих ліків протягом місяців або років поступово порушуються захисні механізми слизової оболонки, з’являються кірки, сухість у носі, поступово втрачається нюх, починає страждати центральна нервова система – турбують головні болі, відчувається роздратованість, втома, може навіть підвищуватися артеріальний тиск. Саме тому судинозвужувальні ліки від нежитю слід приймати протягом чотирьох-п’яти – максимум семи днів. А дітям більшість таких ліків взагалі протипоказані. Але найбільший недолік препаратів від нежитю у тому, що вони не лікують. Симптоми захворювання ліквідуються досить швидко, а причина залишається. Тому варто все ж не беззаперечно вірити рекламі різних препаратів, а звернутися до лікаря, з’ясувати й усунути причину нежитю. Тим паче, якщо він турбує вас тривалий період або дуже часто. Для профілактики та лікування ринітів також застосовують проведення носового душу слабким сольовим розчином або розчином ліків. Як це робити – розповість спеціаліст.

Лікування риніту призначають залежно від причини його виникнення. Зазвичай, отоларингологи віддають перевагу медикаментозним методам лікування, застосовують фізіотерапевтичні методи, загартовуючі процедури. При вазомоторному риніті також застосовують блокаду нижніх носових раковин, лазеротерапію, голкорефлексотерапію. До того ж, тим, хто має хронічний нежить, варто уникати протягів, тютюнового диму, різних запахів. Деколи вдаються до хірургічних методів лікування. Показаннями до операції можуть бути:
– коли консервативне лікування не дає результатів;
– при незворотних формах гіпертрофії носових раковин;
– за наявності аномалій носових структур.

При хірургічному лікуванні застосовують різні методи. Перевагу надають підслизовим методам втручання (ультразвуковим, лазерним).


джерело
Підготувала Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА. Консультант – лікар-отоларинголог медичного кабінету «Меділор», що у Хмельницькому, Микола ЛЕЙМІЧ.
Фото Сергія ПРИЩЕПИ.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 2841
Спонсорська реклама
Матеріаля для читання - книги, новини, цікавинки з різних джерел

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: