Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » Хвороби від тварин - сказ від лисиці



Хвороби від тварин - сказ від лисиці

Якщо «грип від свині» до Хмельниччини ще не дійшов, то заразитися на сказ можна запросто – від кота чи собаки, які, у свою чергу, постраждали від лисиць
Хвороби від тварин - сказ від лисиці

Переносниками сказу на 95 відсотків є лисиці.
Протягом останнього десятиліття Хмельниччина входить до п’ятірки областей, де реєструється найбільше випадків захворювання тварин на сказ. Приміром, цього року за сім місяців зареєстровано 38 таких випадків. Але найстрашніше те, що для людини (як і для тварини) ця хвороба невиліковна. Єдине спасіння – проведення спеціальних (так званих антирабічних) щеплень. Й робити це потрібно одразу після того, як людина контактувала з хворою або невідомою твариною. Так, за даними обласної санітарно-епідеміологічної станції, за сім місяців цього року за медичною допомогою з приводу укусів тваринами звернулося 1 545 чоловік. Анти- рабічні щеплення отримували 638 чоловік. А взагалі в Україні минулого року двоє чоловік – у Донецькій та Харківській областях – захворіли на сказ. Джерелом захворювання були домашня собака та безпритульна кішка.

Завжди лагідна кішка раптом стала аргесивною і почала кусатися
Справді, людей найчастіше заражають хворі коти і собаки, а також інші домашні тварини. Нещодавно в одному з сіл Городоччини завжди лагідна кішка раптом почала кидатися на господарів, й трьох чоловік таки покусала. Згодом з’ясувалося, що вона хвора на сказ. Найвірогідніше, його вона «підхопила» від лисиці, які бігають селом, навіть не дуже ховаючись. «Саме незвична поведінка домашніх тварин має насторожити, – каже лікар- епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій обласної санітарно-епідеміологічної станції Володимир Лукіянчук. – У хворої тварини змінюється поведінка, інстинкт. Дикі тварини, особливо лисиці, з’являються в населеному пункті відкрито, втративши страх і обережність, удень нападають на домашніх тварин, людей. Ознаки захворювання у тварин різні. Найхарактерніші – з відкритого рота «ниткою» тече слина, тварина боїться води, проявляє агресивність, її розбиває параліч. У котів і собак частіше буває буйна форма хвороби. Тварини ховаються по кутках, погано їдять, втікають з дому. Собаки можуть гризти неїстівні предмети. Голос у них стає глухим і хриплим або зовсім пропадає. Але деколи таких характерних ознак немає. І це дуже небезпечно, оскільки люди не відчувають нічого поганого».
У тому ж Городоцькому районі восьмеро чоловік контактували з хворою коровою, яка теж постраждала від лисиці. Тому сьогодні в районі одинадцять чоловік приймають профілактичні щеплення. Однак, на Городоччині ситуація зі сказом не найзагрозливіша. Гірша ситуація, за даними обласної санстанції, у Волочиському, Деражнянському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Летичівському, Славутському, Старосинявському, Хмельницькому, Шепетівському, Чемеровецькому та Ярмолинецькому районах.

Нахабні лисиці
Хоч найчастіше людей заражають домашні тварини, переносниками сказу, зазвичай, є дикі тварини. На 95 відсотків це – лисиці, кількість яких в області більшає. Сьогодні у наших лісах їх близько трьох тисяч. За існуючими стандартами, лисиць має бути не більше, ніж одна на тисячу гектарів угідь. А сьогодні їх кількість вдвічі більша. В області навіть створені постійно діючі бригади мисливців з відстрілу лисиць. Як розповідає головний мисливствознавець області Василь Кочупінда, якщо в селі лисиці ведуть себе нахабно, то про безпеку свійських тварин та людей має подбати сільський голова – звернутися з проханням про їх відстріл до управління лісового та мисливського господарства або ж у ветеринарну службу. Зазвичай, все влагоджується за один-два дні.
Загалом же в області є досить багато різноманітної дикої живності. За даними обласного товариства мисливців та рибалок, сьогодні в лісах Хмельниччини нараховується 107 лосів, майже дві тисячі диких кабанів, 158 оленів плямистих, понад 13 тисяч зайців, майже шість тисяч білок тощо. Є навіть така дивина як єнотовидні собаки та лісові коти. І на всю область – два «санітари лісу» - вовки. Як зазначає Василь Володимирович, дорослому вовку на день потрібно близько шести кілограмів м’яса. Тому там, де є вовки, гине багато тварин. Приміром, кілька років тому на Городоччині вовк напав на отару овець і знищив 56 тварин.
У багатьох регіонах України щороку меншає диких тварин. Однак, на Хмельниччині така тенденція не спостеріга- ється. Приміром, щороку кількість кабанів та оленів зростає на 15 відсотків, зайців – на чверть.


джерело
Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА.
Фото з архіву редакції "Є, Поділля".
Теги хмельниччина



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1028
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: