Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 14 лютого - День Святого Валентина (День всіх закоханих)



14 лютого - День Святого Валентина (День всіх закоханих)

Що за день? 14 лютого 2009
14 лютого - День Святого Валентина (День всіх закоханих) Офіційно День усіх закоханих існує вже більше 16 століть, але свята Любові відомі ще з часів давніх язичницьких культур. Наприклад, римляни в середині лютого святкували Lupercalia - фестиваль еротізма на честь богині кохання Juno Februata.

І на Русі було своє свято закоханих, от тільки відзначався він не взимку, а на початку літа. Він був пов'язаний з легендарною історією кохання Петра та Февронії і присвячений Купали - язичницький слов'янському богу, сину Перуна.

Однак, язичество язичеством, але є у свята і конкретний «винуватець» - християнський священик Валентин. Ця історія датується приблизно 269 роком, в той час Римською Імперією правил імператор Клавдій II. Воюючих римська армія відчувала гостру нестачу солдатів для військових походів, і війська був переконаний, що головний ворог його «наполеонівських» планів - шлюби, бо одружений легіонер про славу імперії думає набагато менше, ніж про те, як прогодувати сім'ю. І, щоб зберегти в своїх солдатів військовий дух, імператор видав указ, що забороняє легионерам одружитися.

Але зак [...цензура...] ватися-то солдати від цього не стали менше. І до їх щастя знайшовся чоловік, який, не бійся імператорського гніву, став таємно вінчає легіонерів з їх коханими. Їм був священик на ім'я Валентин з римського міста Терни. Мабуть, він був справжнім романтиком, так як його улюбленими розвагами було мирити посварившись, допомагати писати любовні листи і дарувати на прохання легіонерів квіти предметів їх пристрасті.

Ясна річ, як тільки про це дізнався імператор, він вирішив його «злочинну діяльність» припинити. Валентина засудили до страти. Трагедія ситуації була ще й у тому, що і сам Валентин був закоханий в дочку тюремщіка. За день до страти священик написав дівчині Прощальне лист, де розповів про свою любов, і підписав його «Твій Валентин». Прочитано воно було вже після того, як його стратили.

Згодом, як християнський мученик, постраждав за віру, Валентин був канонізований католицькою церквою. А в 496 році римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі та недостовірні). Втім і до 1969 р. церква не схвалює і не підтримувала традицій святкування цього дня.

Чи так це було чи інакше, але, по всій видимості, саме звідти повелося писати в День святого Валентина любовні записки - «валентинки». А ще в це свято люблять влаштовувати весілля і вінчатися. Вважається, що це стане запорукою вічного кохання.

Масово День святого Валентина відзначається з ХIII століття в Західній Європі, з 1777 року в США.

Традиція дарувати у цей день подарунки міцніла з кожним роком і для деяких стала досить успішним бізнесом. Наприклад, на початку минулого століття у американців було прийнято посилати своїм наречена марципани, які були досить дороги.

В Японії традиція дарувати цього дня солодке з'явилася з подачі однієї великої фірми з виробництва шоколаду. Там почали святкувати День святого Валентина в 30-ті роки, і до сих пір шоколад залишається найпоширенішим подарунком. До речі, там День святого Валентина злегка нагадує «8 Березня для чоловіків», оскільки японські чоловіки отримують, мабуть, навіть більше подарунків, ніж жінки. Зазвичай це всілякі чоловічі аксесуари типу бритви, лосьйон, гаманця і так далі.

У пристрасні французів же в День святого Валентина прийнято дарувати коштовності, а в романтичной Данії люди посилають один одному засушених білі квіти.

У Британії незамужніх дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на проходять чоловіків. Згідно з повір'ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є суженый.

Але є в світі деякі країни, які особливо відзначилися у святкуванні Дня святого Валентина. В першу чергу це Саудівська Аравія, яка є єдиною в світі країною, де це свято ... офіційно заборонено, причому під страхом великих штрафів.

============================

День святого Валентина - одна з наймолодших свят України. Масово це свято відзначається в Західній Європі і в США з ХIII століття. В Україні - з початку 90-х років минулого століття.

Класичною емблемою Валентинова дня вважаються червоні троянди і «валентинки», що з'явилася ще в 15 столітті. Її винахід приписується герцогу Чарльзу Орлеанскому, який, борючись у в'язниці з нудьги, складав любовні послання своїй дружині. До 16-му століттю «валентинки» придбали велику популярність. У наші дні «валентинку» цілком можна надіслати електронною поштою.

У цей день в Україні проводяться традиційні концерти, конкурси краси. Велика увага приділяється пропаганді здорового способу життя.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 613
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: