Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 25 січня - День студентів (Тетянин день)



25 січня - День студентів (Тетянин день)

Що за день? 25 січня 2009
25 січня - День студентів (Тетянин день) Так сталося, що саме в Тетянин день, 12 січня 1755 року, імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету» і 12 (25) січня стало офіційним університетським днем (тоді він називався «днем заснування Московського університету»). З тих пір свята Татиана вважається покровителькою студентів. До речі, саме давнє ім'я «Татиана» в перекладі з грецького означає «устроітельніца».

У 60-70 роки 19 століття Тетянин день перетворюється на неофіційний студентський свято. До того ж, з нього починалися студентські канікули, і саме цю подію студентська братія завжди весело відзначала. Празднование «профессионального» дня студентов имело традиции и ритуал - влаштовувалися урочисті акти з роздачею нагород і промовами.

Спочатку це свято відзначалося лише в Москві, і відзначалося дуже пишно. За спогадами очевидців, щорічне святкування Тетяниного дня було для Москви справжньою подією. Воно складалося з двох частин: нетривалої офіційної церемонії в будівлі університету і галасливого народного гуляння, участь в якому брала майже вся столиця.

У XVIII - першій половині XIX століття університетським, а тому і студентським святом стали урочисті акти в ознаменування закінчення навчального року, на них була присутня публіка, роздавалися нагороди, вимовлялося мови. У той же час офіційним університетським днем, які відзначаються молебнем в університетській церкві, було 12 січня. Але його називали не Тетянин днем, а «днем заснування Московського університету».

Потім пішов Указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акту про його установі. Так волей монарха появился студентське свято - Тетянин день і День студента.

Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням йде в далеке минуле, традиції збереглися і по сей день. Студентська братія як влаштовувала широкі гуляння більше ста років тому, так і в XXI столітті воліє відзначити своє свято шумно і весело. До речі, цього дня квартальні навіть надзвичайно тверезий студентів не чіпали. А якщо і наближалися, то козиряли і осведомлялісь: «Не потреби пан студент в допомозі?».

Втім, студент ніколи не упустить шанс відпочити від навчального процесу - згідно з народної мудрості, від нескінченного урочистості його відволікає лише сесійне час.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 1898
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: