Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівські обговорення » Зміни до порядку нарахування лікарняних листків



Зміни до порядку нарахування лікарняних листків

Оплата листків непрацездатності нерідко викликає у бухгалтерів труднощі. Тим більше, що у грудні минулого року відбулися зміни в порядку розрахунку середнього заробітку. Із питань, що надійшли до виконавчої дирекції за цією темою, ми відібрали ті, які найчастіше ставляться.


Декретні
Середній заробіток обчислюємо за календарними днями (п.п 14,2 та 21 Порядку обчислення заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим Постановою Кабінету міністрів України від 26.09.2001р. №1266 (далі Порядок №1266).
3 15 грудня 2009 року при обчисленні допомоги по вагітності і пологах не потрібно лічити робочі дні, адже з цієї дати декретні слід визначати за календарними днями. При цьому розрахунковим періодом так і залишається шість місяців, що передують місяцю виходу працівниці в декрет.

Розрахунок декретних матиме такий вигляд:
1) Знаходимо заробітну плату за шість місяців, які передують місяцю виходу в декрет.
Запам'ятайте: при обчисленні декретних тепер потрібно брати всю зарплату, з якої сплачено внески. Тобто сюди потрапляють зарплатні виплати за невідпрацьований час, зокрема, відпускні та оплата простою не з вини працівника. Не забувайте, також, що заохочувальні та компенсаційні витрати разового характеру, як і раніше, потрібно враховувати в сумі пропорційно відпрацьованому часу, якщо в місяці їх нарахування працівниця не
працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв 'язку з вагітністю і пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком) - абз.2 п.9 Порядку №1266.
2) Підбиваємо кількість календарних днів за місяці розрахункового періоду. Не забувайте: при підрахунку цих днів не зважають на календарні дні, не відпрацьовані з вище згаданих причин. Із розрахунку не виключаємо святкові та неробочі дні, котрі припали на розрахунковий період - Порядком № 1266 це не передбачено.
3) Ділимо заробітну плату на кількість календарних днів і отримуємо середньоденну заробітну плату (при обчисленні декретних завжди використовуємо середньоденний заробіток).
4) Перевіряємо, чи не перевищує сума середньоденного заробітку максимальної заробітної плати, з якої сплачують страхові внески, у розрахунку на один день, обчислюють.діленням встановленого місячного ліміту (для грудня 2009 — 11160 гривень, січня 2010 - 13035 гривень, квітня 2010 -13260 гривень) в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).
5) Множимо середньоденний заробіток на кількість календарних днів декретної відпустки за листком непрацездатності.
Якщо відпрацьовано менше місяця, суму заробітку для обчислення обмежити (п.п.6 та 17 Порядку №1266).
Отже, коли застрахована особа відпрацювала менше календарного місяця, середню зарплату для декретних (виключно декретних) обчислюють із нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але:
- не вище за розмір середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності в АР Крим, областях, м.Київ та в Севастополі ( за даними Держкомстату) в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок відловідно. Фонду страхування від непрацездатності доручено щомісяця оприлюднювати ці показники;
- не нижче за розмір мінімальної зарплати, встановлений законом у місяці , настання страхового випадку (у грудні 2009р. - 744 гривень, у січні 2010р.- 869гривень, у квітні 2010р. - 884гривень, у липні 2010р. - 888 гривень).

Лікарняні
При неповному робочому дні середньогодинна зарплата (п.п. 13 та 15 1 Порядку №1266) .
Починаючи з 15 грудня 2009 року . бухгалтери повинні обчислювати лікарняні за середнього динним заробітком за умови, що співробітник працював за неповним робочим днем:
- у розрахунковому періоді
- у періоді за який виплачують лікарняні.

М.Похальчук.
Джерело: газета "Красилівський вісник" №53-54 від 25 червня 2010р., ст.3



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 9161
Спонсорська реклама
Обговорення та розповіді жителів Красилова та його гостей : новини, факти, розповіді та особисті думки відвідувачів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: