Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 8 січня - Бабині каші



8 січня - Бабині каші

Що за день? 8 січня 2009
8 січня - Бабині каші Бабині каші - У цей день прийнято вшановувати повівальних бабок. Їм приносили подарунки і частування, горілку, млинці. Приходили з дітьми, щоб бабки їх благословили. Особливо рекомендувалося у цей день ходити до бабкам майбутнім мамам і молодим дівчатам.

Пізніше православна церква стала відзначати у цей день свято ікони пресвятої Богородиці.

Бабка повівальная - в селі всім рідня далека. Жодні батьківщини не обходиться без повітухі. Бабка пособляла породілей. І була вона, як треба, з руками. Знаючи звичаї старовини, бабка знала свою справу. При муках породіллі затаплівала баньку, виважівала породіль по сонцю. Бабканье - повіванье - утворялось добрим словцом, добрі травами, добрими молитвами. Одимляя породіллі, тобто, запалив березових лучіну і підпалу полин з травою безсмертник, бабка радела о легких родинах.

А ще, не в настільки далекі часи, матушка збирала дітлахів ввечеру і учила їх славить Різдво, обсипать зерном - на довгий вік, на щастя, на благополуччя. Простіше простого було у святковий час видати по ломтю пирога, побалувати дітей клюквой на меду. Але матушка знала: «Не во всяком дому коровай випечен, та ще, щоб всьому сімейству вдосталь». І ось дітлахи мали заслужити частування, усім світом ребячьім покуштувати порівну і ситі, і солодощів. «Подайте корівки, маслену головку, на поду печінки, корівки золочену!» І в ребячій короб від усякого будинку виносили і большухі, і діви-нареченої обрядовое печиво, яке по своєму обличчі сродни скотінке. А дітлахи подзадорівалі: «Ти, Хозяюшка, подай! Ти, отрадушка, подай! Подавай - не ламати! Відломилися трошки - буде Ермошка. Відломилися горбушка - буде Андрюшка. А подашь середину - бути весіллі! ». І так, ребячій короб тяжелел. І юрба славільщікі бігли до чиєїсь протопленной баньке, ділили між собою частування. Це було радісне час ігор, забав. Діти дізнавалися один одного і по-дитячому були щасливі, запам'ятовуючи це чудове зимовий час.

Спостерігали й за прикметами. Якщо цей день ясний, то буде хороший урожай проса. Каша в печі підрум'яниться - до снігу. Якщо сінічкі з ранку піщат, можна чекати до ночі морозу. А ось безперервний крик ворон і галок сулит снігопади і заметілі.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 548
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: