Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилів соціальний » Діамантове весілля



Діамантове весілля

Діамантове весілля

Дожити до золотого весілля вдається далеко не всім подружнім парам. А до шістдесятиріччя спільного життя й поготів. Утім, Людмила та Володимир Ошусти з Веселівки на Красилівщині – виняток унікальний. Вони не просто дожили до діамантового весілля, а й зустріли його в дружньому родинному колі, при повному взаєморозумінні, у мирі, любові та злагоді.
Колишня медсестра військового хірургічно-польового пересувного госпіталю росіянка Людмила Красавіна та колишній остарбайтер Володимир Ошуст з Ярмолинецького району поєднали свої долі у далекому 1949 році.
– Після закінчення війни мені не було куди повертатися. Мати померла ще напередодні фашистської окупації, а батько загинув на фронті. Тому вирішила продовжити службу в одній з військових частин Хмельницького. А потім пішла у відставку і за направленням облздороввідділу приступила до роботи у фельдшерсько-акушерському пункті села Голохвастів Ярмолинецького району. Юнаків у селі було багато, але в око запав молодий секретар сільської ради Володимир Ошуст, який щойно демобілізувався з армії. Та й він проявляв неабияку увагу
до мене, – пригадує посивіла вісімдесятип'ятирічна спів-
розмовниця.
– Через рік ми побралися. Весілля пишного не робили. Зранку пішли розписуватися в Ярмолинці (Від Голохвастова до Ярмолинець і назад, либонь, кілометрів з тридцять буде. Цей шлях молодята подолали пішки – авт.). А потім зробили невеличке застілля в родинному колі. Гарна тоді була погода – тепла і сонячна. Старі люди передбачали, що в нас буде довге й щасливе життя. І не помилилися, – доповнює дружину Володимир Олександрович.
Через деякий доля закинула молоде подружжя у Веселівку Красилівського району. Людмила Ошуст аж до виходу на пенсію працювала завідуючою фельдшерсько-акушерським пунктом. Надавала медичну допомогу мешканцям Веселівки, Пашутинець, Берегелів і хутора В’язовець. Її чоловік майже чверть століття обіймав посаду секретаря місцевої сільської ради.
Робота сільського медика досить нелегка. Вона не регламентується ніякими часовими рамками. Навіть під час відпустки немає спокою. У будь-яку пору доби, чи то вдень, чи навіть серед глухої ночі можуть покликати на допомогу до хворого. Тут немає ні колег-консультантів, ні будь-якої апаратури для проведення аналізів – лише прилад для вимірювання артеріального тиску і слухавки. Нерідко Людмила Ошуст вступала у двобій зі смертю і гідно перемагала в ньому, рятуючи життя своїх односельців.
А вдома ж чоловік, троє дітей, яким треба наготувати їсти, попрати, в хаті порядок навести. Плюс ще чимале підсобне господарство, без якого не обходиться жодна сільська сім’я: город, корова, свині, кури, качки.
Володимир Олександрович, як ніхто, розумів свою дружину. Обходив господарство, дітей до школи відправляв.
– Загалом, ми ніколи не ділилися обов'язками і не сперечалися, як це буває в більшості сімей, хто у родині головний, а хто другорядний. У цьому, очевидно, і є секрет нашого благополуччя та взаєморозуміння, – каже Людмила
Федорівна.
Вихованню дітей обоє надавали однакової уваги. Проте дочки більше пригадують, як за ними доглядав батько, бо мама, як мовиться, днювала й ночувала на роботі. Інколи навіть не встигала пообідати. Тому Галя, Лариса й Оля ще змалку були призвичаєні до роботи по господарству. Коли навчалися в старших класах, самі куховарили, прали, в хаті прибирали.
У вільний час, якого було досить мало, Людмила Федорівна не відпочивала. Любила пекти торти, тістечка, вишивати. А коли будували хату, то сама стіни штукатурила, чоловік у цей час грубки мурував.
- Життя пройшло, як один день. Навіть не віриться, що ми вже в парі шістдесят років. Якби довелося починати все спочатку, то я, напевне, іншої долі не вибрав би, – зізнається Володимир Ошуст.
Дружина в знак згоди мовчки киває головою.
…Пройшли роки, повиростали дочки, порозліталися, як пташенята, з батьківського гнізда, обзавелися сім'ями. Одна – в Молдові, дві – в Москві. Подарували батькам четверо внуків і двоє правнуків. Брата Людмили Федорівни Юрія доля закинула з дружиною Тетяною в Америку. Там він нещодавно прийняв громадянство.
Нині вісімдесятишестирічний Володимир Олександрович та молодша за нього на рік дружина живуть одні. Мають шістдесят соток городу (Дочки приїжджають, допомагають обробляти – авт.), тримають курей.
– Може б, ще й іншу живність тримали, та помічники не дозволяють, – жартома каже Людмила Федорівна, показуючи на палицю, без якої ні вона, ні чоловік не можуть ходити.
…Довгі святкові столи, що стояли в тіні дерев біля хати, аж вгиналися від різноманітних закусок. Привітати із діамантовим весіллям Ошустів приїхали дочки з чоловіками та онуками, із далекої Америки прибув брат Людмили Федорівни Юрій з дружиною, дві сестри Володимира Олександровича, сусіди, односельці, яким колишня сільська медичка врятувала не одне життя. Тридцять п’ять чоловік дружно піднімали келихи і проголошували тости за здоров’я ювілярів.
Після декількох випитих чарок за святковим столом, як це, зазвичай, буває, гості гомоніли про життя-буття, нагальні проблеми, які потрібно вирішувати. Дочка Галя бідкалася, як наступного разу буде приїжджати із Молдови до батьків. Адже тепер при перетині українського кордону, крім візи, з собою потрібно обов'язково мати ще й тисячу євро на кожну людину. А де їх візьмеш у період кризи?
– Добре, що хоч при в’їзді з Росії таких правил ще не запровадили, то ми частіше будемо навідуватися до батьків, – раділи дочки Лариса й Оля, які мешкають у Москві.
На іншому кінці святкового столу брат Людмили Федорівни Юрій Красавін із захопленням розповідав про переваги «американського раю». Слухали його Людмила та Володимир Ошусти і думали про своє – ніяка Америка, ніякі інші закордонні країни зі своєю навіть найексклюзивнішою екзотикою не замінять того раю, який подарували їм минулі шістдесят років спільного сімейного життя.

джерело
Микола ЗАВЕРУХА.
Фото автора.
Теги жінка , мужик



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 513
Спонсорська реклама
Населення Красилова запорука щасливого життя соціуму Красилова - жителів та гостей міста Красилів

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: