Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Цікаві факти » Вчені встановили механізм виникнення раку легенів у курців

Вчені встановили механізм виникнення раку легенів у курців

Група тайванських учених вперше зуміла надати докази існування молекулярного механізму, який провокує виникнення ракових пухлин саме у курців.

Вчені встановили механізм виникнення раку легенів у курців
Науковці вперше зуміли довести зв'язок між куріння та виникненням раку легенів - винний у цьому тютюновий канцероген.

Дослідники виявили ланцюжок молекулярних перетворень, який запускає канцероген, що міститься в тютюновому димі. Він призводить до накопичення в клітках білків, які, у свою чергу, пригнічують роботу протипухлинних генів.

Фахівці з Національного університету імені Чена Куна довели, що тютюновий канцероген (нікотинопохідний нітрозамін кетоном - nicotine-derived nitrosamine ketone - NNK) активізує в клітках виробництво білка ДНК метилтранферази 1 (DNA methyltransferase 1 - DNMT1).

Цей білок у великих кількостях зустрічається в ракових тканинах і серед його функцій -приєднання до клітинної ДНК невеликих органічних фрагментів, метильних груп СН3.

На прикладі клітин, з яких складаються тканини легенів людини і мишей, а також зразків тканин пацієнтів з раком легенів, вчені показали, що NNK активізує декілька типів білків, що призводить до придушення деградації DNMT1 і її накопиченню в ядрах клітин, де міститься клітинна ДНК.

Це викликає надмірне приєднання метильних груп до тих ділянок ядерної ДНК, на яких знаходяться гени, що пригнічують розвиток раку.

В результаті метилування функції цих генів порушуються, що і призводить до появи в тканинах легенів злоякісних пухлин. Автори дослідження вважають, що аналогічний механізм може мати місце і у разі інших захворювань, пов'язаних з курінням.



Обговорити на форумі
Автор Maksimum Коментарів 0 Переглядів 548
Спонсорська реклама
Читайте про цікаві факти та нариси з історії світу

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: