Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Про Красилів » Красилівський район » Врятуймо твариний світ красилівщини

Врятуймо твариний світ красилівщини


Мисливство як найдавніше заняття людини, її перша професія з часом набуло нового розвитку і змісту. Воно стало не лише заняттям мільйонів людей, їх активним відпочинком, спілкуванням з природою, а й дзеркалом історії людства. Традиції, ритуали мисливства—частина культури народу, адже сучасний мисливець насамперед має бути людиною, яка любить природу, чутливо сприймає процеси, що у ній відбуваються. На полюванні, спостерігаючи схід і захід сонця, диких тварин і птахів, милуючись навколишньою красою, людина прикипає до мисливства. Мисливцю важко відповісти, чому він ним став.

Метою написання даної статті є доведення до громадян стану природного середовища диких тварин у нашому районі, а також, що робиться для організації охорони тваринного світу, відтворення його видового та кількісного складу.

Будь-якого мисливця завидки беруть, чуючи від колег зі стажем полювання, скільки було звірів та птиці, які трофеї добували наші батьки та діди. Часто, спілкуючись з мисливськими колективами, чуєш про полювання в інших районах та областях, як добре воно там організовано, яка кількість і видовий склад дичини. Коли мова заходить про наш район, здебільшого чуємо: «А що в нас вполюєш!»

Мисливське господарство Красилівської районної організації УТМР розташоване у лісостеповій зоні України, його сучасна територія має площу 88217,6 га, лісові угіддя - 8680 га. Невелика частка лісів, їх розгалуженість, наявність під'їзних шляхів створюють з географічної точки зору нерівні шанси між людиною та тваринним світом.

Події останніх років свідчать, що порушення або навіть злочини проти дикої природи , зокрема мисливських тварин, не зменшуються, а продовжуються і набирають жорстоких та потворних форм. На високому рівні Залишається кількість нічних полювань з-під фар. За останні роки значно збільшилась кількість так званих «тихих» видів браконьєрства - з петлями та капканами. Основна шкода незаконних полювань, тобто браконьєрства, полягає у стихійному, неконтрольованому добуванні диких тварин. У результаті руйнується вікова та статева структура популяцій дичини, а деякі з них просто зникають.

Шляхом наукового підходу, згідно з мисливським впорядкуванням, розробленого для районної організації УТМР, оптимальна ємність угідь для кабана становить 85 особин, для косулі - 300, для зайця-русака - 5190 особин. На підтвердження даних цифр, мисливці пам'ятають ті часи, коли в кожному лісі району мешкала одна, а то і декілька сімей кабанів.

Підсумовуючи викладене, стає зрозуміло, що без втручання в стан справ по забезпеченню охорони та відтворенню дикої фауни, перспектив проведення вдалих полювань немає. Саме для досягнення цієї мети було створено товариство «Боров» , метою якого стало розведення диких кабанів та відпуск їх у природне середовище.
18 березня 2009 року підписано Договір про спільне ведення мисливського господарства між ТОВ «Боров» та Хмельницьким мисливсько-рибальським виробничим підприємством . Предметом Договору стало використання лісових мисливських угідь - урочища «Пеньки» (Васьківчики) - 200 га, «Кучманівка» - 295 га. та водоймища «Пустяк» —39 га. Спільно розроблено бізнес-план на 2009 рік, який передбачає закупівлю гоголів'я кабана, виготовлення штучних гнізд для диких качок, виготовлення аншлагів, годівниць, солонців, будівництво вольєра та підсобних приміщень, закупівлю кормів за нормами, утримування охорони. Усього планується витратити на ведення мисливського господарства у цьому році 124250 грн.

На даний час на території водоймища « Пустяк » товариством розміщено 34 штучних гнізд для диких качок. 7 квітня 2009 року на території урочища « Пеньки » випущено 5 диких кабанів віком 1 рік у природне середовище. Завершено будівництво вольєра площею 0,75 га. Виготовлено і встановлено 11 аншлагів, встановлено шлагбаум. В урочищі « Кучманівка », біля хатини лісника, встановлено вагончик для єгерської служби та вагончик для зберігання зернокормів та інше. У даний час існує домовленість про заборону полювання на два роки на територіях закріплених урочищ.

15 серпня відкрито мисливський сезон на пернату дичину.

Звертаємося до всіх громадян, а особливо до мисливців, з проханням допомогти нам виконати зобов'язання перед УТМР області і природою. Вкладено значні кошти у відновлення поголів'я і створення інфраструктури майбутньої роботи.

Хочу нагадати, що згідно з угодою №04 про спільне використання мисливських угідь від 18 березня 2009 року, полювання в урочищі Пустяк, Кучманівка, Пеньки (Васьківчики) заборонено. Контроль буде забезпечено правоохоронними органами і єгерями. Сезонні та разові картки не дозволяють полювання на даних угіддях. Один раз у три місяці будемо інформувати громадськість про виконання зобов'язань нами і районним УТМР.

Підсумовуючи викладене, хочу наголосити на тому, що користувачі мисливських угідь є повними господарями у справі ведення мисливського гос-подарства. Від їх зусиль, уміння організувати людей на здійснення природоохоронних і відтворюючих заходів залежить, яким ми залишимо тваринний світ прийдешнім поколінням.

О.КОРОЛЮК, директор приватного мисливського господарства «Боров»
Красилівський вісник, №70-71 (4 вересня 2009)
Теги район



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 516
Спонсорська реклама
Об'єнання місл та селищ - красилівський район , райцент - (рос.) г.Красилов

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: