Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Новини Хмельниччини » Замок у Старокостянтинові



Замок у Старокостянтинові

Новини Хмельниччини 30 листопада 2009
Замок у Старокостянтинові


У XІІІ-XVIIІ століттях на Заході України розвивалось будівництво міст, які належали феодалам, невід’ємною частиною яких є оборонні споруди та замки. Минуле цих населених пунктів – сторінки героїчної історії українського народу. У ті часи основною оборонною системою була стінова. У її межах існували певні відмінності залежно від основного будівельного матеріалу, конструктивної будови та обладнання оборонних башт. Нерідко стінова система доповнювалась штучними земляними валами та фасадами. На ранньому етапі розвитку вогнепальної зброї це були досить надійні засоби міської фортифікації, але з удосконаленням артилерійської справи вони дедалі менше відповідали своєму призначенню. На зміну їм у ХVI столітті приходить бастіонна система, запозичена в Італії.

Саме такі методи містобудування були використані при будівництві Старокостянтинова – оборонного міста, покликаного стати на перешкоді руйнівним набігам татарських орд. Будівлі комплексу споруд замку князів Острозьких є свідками драматичних історичних подій, пов’язаних з розквітом і занепадом впливового роду князів Острозьких, який зіграв суттєву роль у політичному, економічному, містобудівному та науковому становленні української культури цілого регіону. Розташований на надзвичайно вигідному, захищеному природою місці, новозакладений замок князів Острозьких та саме місто в системі тогочасних укріплень мали закрити «вікно», через яке проходив шлях татар на Польщу.

Місто посідає трикутний мис, утворений при злитті річок Ікопоть та Случ, а замок розміщується на самому кінці цього мису. З двох боків його захищали води рік та болота, з третього (від моста) – рів, котрий наповнювався водами річок, та земляний вал, підсилений кам’яним муром.
Завдяки довговічному матеріалу (камінь-вапняк) в’їзна брама замку князів Острозьких в Старокостянтинові збереглася до нині, хоч і має значні втрати. Збереглися нижній ярус стін та рештки стін верхнього ярусу будинку. Даху будівлі немає. Втрати стін будівлі за останні двадцять років склали більше 1,5 метра висоти. Разом з в’їзною брамою комплекс споруд замку князів Острозьких являє собою цінний пам’ятник української оборонної архітектури.

Сам замок – двоповерхова будівля з каменю- вапняку та цегли, прямокутна з виступом-ризалітом у бік річки та замковою прибудовою неправильної напівкруглої форми – донжоном на заході будівлі та церквою на сході, з’єднаних прибудовою на рівні хорів. Оборонна башта – це головний композиційний акцент укріплень південного заходу, разом з об’ємом донжона вона створює зручний фронт обстрілу.

В умовах постійної загрози татарських нападів саме існування міста було неможливим без міцного укріплення. Тому замок-фортеця був одним з найважливіших елементів міста.

Політика князів Острозьких, спрямована на розбудову волинських міст, сприяла їхньому зростанню. Протягом майже трьох століть існування дому князів Острозьких вони накопичили величезні земельні багатства, що не мали собі рівних за розмірами. Сучасники вважали князів Острозьких найбільшими землевласниками Речі Посполитої. Про роль князів Острозьких у розбудові міст в розвитку оборонної архітектури яскраво свідчить і той факт, що пізніше, коли згас князівський рід, і їхні володіння перейшли до інших рук, багато міст і містечок залишились без підтримки своїх господарів і втратили міський статус.


джерело

Алла ДОМАНСЬКА, член Хмельницької обласної організації Національної спілки архітекторів України, член Українського комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць ( ICOMOS).

Фото Сергія КОЗАКА.
Теги хмельниччина , історія , україна



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 2 Переглядів 737
Спонсорська реклама
Самі свіжі та цікаві Новини Хмельниччини : огляд, анонс та аналіз подій
#1 написав: аліна (22 травня 2010 17:44)
Фото

Гости
Коментарів: 0
Публікацій: 0
Бачила той замок, шкода,що вже розвалюється а коштів на відновлення ніхто не виділяє.
#2 написав: Fed (22 травня 2010 18:39)
Фото

Адміністратор
Коментарів: 575
Публікацій: 2536
все як в Україні...


--------------------------

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: