Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Новини Хмельниччини » Любов до історії по-українськи - у Хмельницькій області продали унікальну садибу



Любов до історії по-українськи - у Хмельницькій області продали унікальну садибу

У всьому світі дуже дбайливо ставляться до історичних пам'ятників і будівель. В Україні вже теж виробилася своєрідна любов до історичних цінностей. Більше за все, їх люблять ділити й продавати. Яскравий тому приклад продаж особняка вісімнадцятого століття, який розташований в селі Хребтіїв, Хмельницької області. Раніше будинок належав відомим сім'ям Собанська і Патонів.



Селяни, напевно вирішили, що стара садиба не представляє особливої цінності, тому без докорів совісті його поділили на паї і продали. Велична садиба займає понад чотири тисячі квадратних метрів, її будували на місці середньовічного замку. На цокольному поверсі розташований колодязь, а в інтер'єрі до цих пір збереглися камін, мармурова колонада і залишки ліпнини. Завідувач відділом охорони пам'яток історії та культури у Хмельницькій області Сергій Шпаковський каже, що раніше в цій будівлі збиралися учасники польського повстання Собанська, які виступали проти Російської Імперії. А в дев'ятнадцятому столітті влаштовувалися шикарні бали.



Реставрувати садибу хотіли ще в сімдесятих роках минулого століття. Але грошей ніхто не дав, тому селяни почали роботи за свої гроші. Трохи пізніше, в садибу переселили сільрада, бібліотеку і дитячий садок. Тому в сільраді кажуть, що до продажу пам'ятника культури вони не причетні. І попередили селян про порушення закону.



- Навіть тому, що в цій садибі перебували об'єкти соціальної сфери, я зрозумів, що ділити на паї його неможливо. Таке рішення суперечить постанові Кабінету міністрів. Але, розумієте, все вирішував комітет з питань власності, - розводить руками сільський голова Іван Ягодин.



Організація, яка займається охороною пам'яток стверджує, що без їх дозволу селяни просто не мали права продавати садибу. Для початку, хоча б, треба було скласти з новим власником договір про охорону. А цього ніхто не зробив.



Сільський голова каже, що районна влада знали про те, що пам'ятник культури виставили на продаж. Але всі дружно промовчали, тому й сільський чиновник не став втручатися. Люди подейкують, що будинок купив якийсь прокурор. Але його ніхто в очі не бачив. Селяни пам'ятають, що один раз приїжджав автобус, люди оглянули ділянку, сказали, що хочуть тут щось побудувати, і поїхали. Більше нових власників ніхто не бачив. А після продажу садиби у селян не залишилося ніяких документів. Тепер, навіть незрозуміло, за що люди отримали гроші - за будинок, або за ділянку. Іван Ягодин, у свою чергу, заявив, що не буде піднімати питання про відчуження земельної ділянки. Він сподівається, що старовинна будівля таки вдасться повернути у власність держави.

«Надзвичайні новини» спробували знайти нового господаря пам'ятника культури. Але за вказаною адресою виявили тільки застаріле будову. Зовсім вже не вірилося, що власник цієї халупи міг дозволити собі старовинний будинок.



Тим часом організація з охорони пам'ятників готує звернення в прокуратуру та міліцію. Вони хочуть повернути садибу в державну власність. Але ніхто не може сказати, що з нею буде, якщо ця затія увінчається успіхом. Сумнівно, що обласні чиновники раптом затурбуються культурною спадщиною та відкотять грошей на повну реставрацію. Мабуть, цій садибі судилося через кілька років розвалитися від старості й негоди при будь-якому розкладі. Ось така вона, любов деяких українців до своєї історії.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 630
Спонсорська реклама
Самі свіжі та цікаві Новини Хмельниччини : огляд, анонс та аналіз подій

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: