Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Читальна зала » Цікаві факти » Мікрохвильова піч: бути чи не бути?



Мікрохвильова піч: бути чи не бути?

Творіння нацистів?

Мікрохвильова піч: бути чи не бути?


Чому мікрохвильові печі з'явилися в нашій країні після перебудови, набагато пізніше інших досягнень світової побутової техніки - холодильника, пральної машини, комбайна? Невже наші інженери були дурніші західних? Звичайно ж, ні. Просто за деякими даними, використання мікрохвильових печей було заборонено в Радянському Союзі на урядовому рівні. І не від доброго життя, а з турботи про здоров'я громадян.
Прототипи СВЧ-печей були винайдені німецькими вченими у 1942-1943 рр.. в Берлінському університеті Гумбольта в рамках програми забезпечення нацистських солдат «швидкої» і гарячою їжею. Досліди, природно, проводилися на в'язнів концтаборів, і результати впливу мікрохвиль на здоров'я людини - в першу чергу, на його кров, змусили відмовитися від фашистів, здавалося б, хорошої ідеї.
Після війни креслення і перші екземпляри мікрохвильовок потрапили до рук і радянських вчених, та американських. Але якщо «наші», провівши власні дослідження, переконалися в правоті фашистів, на американців це не справило враження, і вони випустили на масовий ринок нове диво техніки.
Як це працює?

Принцип роботи мікрохвильової печі досить простий. Електронний циліндр, так званий магнетрон, генерує потужний змінне поле. Молекули всередині їжі (у першу чергу - молекули води, а також амінокислоти, білки і ліпіди) змушені «перебудовуватися» згідно зі змінами цього поля. Вони обертаються щодо своєї осі з шаленою швидкістю - 2, 5 - 5 мільйонів обертів на секунду. Це веде до потужного міжмолекулярному тертя і руйнування міжмолекулярних зв'язків, в результаті генерується тепло - всередині самих продуктів, а не ззовні, як це відбувається при традиційних способах приготування.
Згідно з науковими дослідженнями білки, жирні кислоти і вітаміни в результаті впливу цього поля не руйнуються, але деформується молекулярна структура продуктів, аж до руйнування клітинної мембрани. На додаток до «теплового» ефекту існує ще й нетеплове - радіаційний. Це, звичайно, не Хіросіма і не Чорнобиль, але викликана хвилями мікрохвильові печі переорієнтація полярності клітин веде до утворення вільних радикалів, вони можуть взаємодіяти всередині організму з ферментами і викликати розпаду біологічних процесів. Плюс - сама їжа стає переносником вторинної радіації.
Песимісти і противники мікрохвильових печей стверджують, що готовка і навіть розігрів в ній їжі веде до страшних наслідків - в першу чергу до онкологічних захворювань. З іншого боку, ні американська нація, чиї домогосподарки понад півстоліття активно користуються мікрохвильовка, ні покоління наших співвітчизників ще, тьху-тьху, не вимерли. Оптимісти-вчені стверджують, що мікрохвильова піч може завдати шкоди здоров'ю, якщо засунути в неї руку або кожен день протягом восьми годин стояти перед нею на відстані 5 сантиметрів. А взагалі - сучасні мікрохвильові печі витримують норми безпеки з великим запасом. В Америці, завдяки підготовці в НВЧ-печах знизився рівень захворювання на рак шлунка - нібито тому, що в їжу не додається масло, а спосіб приготування нагадує самий ощадливий - паровий. Другий плюс мікрохвильових печей - збереження вітамінів і мінералів через значне скорочення часу готування.

Користуватися мікрохвильової піччю чи ні - особиста справа кожного. Головне - зібрати необхідну інформацію і зважити всі «за» і «проти», тому що ніщо не буває абсолютно поганих чи абсолютно хорошим, і звичайна сковорідка може стати зброєю, якщо тріснути їй по голові грабіжника.



Обговорити на форумі
Автор Maksimum Коментарів 0 Переглядів 473
Спонсорська реклама
Читайте про цікаві факти та нариси з історії світу

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: