Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 1 лютого - Імболк



1 лютого - Імболк

Що за день? 1 лютого 2009
1 лютого - Імболк Назва Imbolc походить від древнеірландского слова mblec - «молоко». Ф. Леруа в книзі «Друид» дає іншу версію: (префікс «imb-» і «folc» без опадів). Лютий - пік зими, коли вичерпуються запаси їжі і палива, а удача може перестати бути товаришем мисливцям. У цей час тепло, житло, одяг та їжа особливо потрібні. У деяких народів існував звичай провести цю останню ніч в гуляння та веселощі, а потім протягом певного періоду зраджувати посту і очищення.

Святкують Імболк не тільки в Ірландії. У цей день, згідно з кельтської міфології, Мать Хліба відпочивала на Землі Духів (Аваллон або Ганун), набираючись сил. Ще на Самайне вона віддала всю свою життєву силу Бога, щоб допомогти йому відродитися. Імболк - свято одужання Богині, очищення і відродження землі. Імболк символізує зростаючу фазу Богині, тоді як протилежний їй в Колесі року Ламмас - зменшується. У Ламмас Богиня - старуха, в Імболк - вона відродиться і оновлена діва. Цей день - могутній день для будь-якого чаклунства. Саме в Імболк молоді відьми і чаклуни проходять присвячення. З'єднання протилежностей - символ Імболка.

За часів язичництва на Імболк взбівалі масло з свежесдоенного молока, і в якості жертви Богині в ніч на маслобойке залишали шматок хліба з маслом.

Імболк був тісно пов'язаний зі священним вогнем, який очищає землю і підтримує родючість, і пробудженням сонця від зимового сну. У цей день відбувалися обряди прогнозування і весільного гадання.

Імболк був днем очищення. Було прийнято омиваться самим, поливати водою собак та домашню худобу, прибирати будинок з особливою ретельністю, залишати на ніч палаючої хоча б одну свічку. У Імболк не можна займатися сексом, ткать, пити пиво, рукоділля заборонено, прядки прибиралися в чула. Не можна ходити в чуже село і приєднуватися до їх процесом.

Традиційна їжа Імболка - молочна. Також подаються пряні, м'ясні страви з перцем, цибулею, часником. Бажано, щоб ці страви, а також напої містили родзинки.

У Імболк також жертвували курку або курчати, якого закопували поруч з водою: джерелом або річкою в жертву. У ніч на Імболк перед будинком викопували ямку, куди вилівалі трохи молока.

У Імболк гадали на майбутнє, на врожай і наречених.

Церемонія білих каменів у багатті, записана в багатьох місцях Ірландії - інший відгомін давніх часів, який втратив своє початкове значення за довгі століття. Білі камені з іменами чи особистими відмітками юнаків, клали у великій імболкскій багаття. Коли багаття догорал і остигає достатньо, щоб вийняти каміння, кожен шукав свою оцінку, і як тільки знаходив її, біг з усіх ніг від костріща. Hе знайти свій камінь спочатку означало, що боги вогню відзначили тебе вищої честю, обравши твій живий дух для жертвопринесення в ім'я очищення і загального блага всього племені.

Інші Назви: Імболг, Імболх, День Медведя, Пора свічок, Пора вогнів, Оймелк, Луперкалія, День Святої Бригіта, Брігантія, День Бріждіт.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 565
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: