Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 7 липня - Івана Купала



7 липня - Івана Купала

Що за день? 7 липня 2010
Дивись, Петре, ти поспів якраз в пору:
завтра Івана Купала. Одну тільки цю ніч
на рік і цвіте папороть. Не прогав!
М. В. Гоголь «Вечір напередодні Івана Купала»


Іван Купала (Іванова ніч, іванів день) - одне з головних свят календаря слов'ян, що збігається з Різдвом Івана Хрестителя .

Купальські обряди, що здійснюються в переддень свята («ніч напередодні Івана Купала»), становлять складний обрядовий комплекс, що включає: збір трав і квітів, плетіння вінків, прикрашання зеленню будівель, розпалювання вогнищ, знищення опудала, перестрибування через багаття або через букети зелені, обливання водою, ворожіння, висліджування відьми, нічні безчинства.

Купала - з найдавніших часів відомий у слов'ян як свято Сонця, зрілості літа і зеленого косовиці. Люди оперізувались поясом з квітів, на голову одягали вінки з трав. Водили оди, співали пісні. Люди похилого віку за допомогою тертя сухих паличок добували «живий вогонь», розводили багаття, в середину яких ставили жердину з укріпленим на ньому палаючим колесом - символом сонця. Купальські свята відбувалися за часів язичництва на честь Бога Сонця, дружиною якого була світлоносні Заряду, красна дівиця.

Після переходу на новий стиль свято Івана Купала припадає на 7 липня, точніше, в ніч на 7 липня. Деякі європейські країни відзначають Іванів день або День святого Івана (подоба Івана Купали) за старим стилем, в дні літнього сонцестояння - з 20 по 26 червня.

Слов'янська громада рідновірів, чиї свята представлені в Календарі в розділі «Свята слов'ян», також відзначає свято Івана Купали за старим стилем - 24 червня.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 422
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: