Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 27 лютого - Святих рівноапостольних Кирило, вчитель Словенський



27 лютого - Святих рівноапостольних Кирило, вчитель Словенський

Що за день? 27 лютого 2009
27 лютого - Святих рівноапостольних Кирило, вчитель Словенський Святих рівноапостольних Кирило, вчитель Словенський (до прийняття схиму - Костянтин), і старший брат його Мефодій (пам'ять 6 квітня) за походженням слов'яни, народилися в Македонії, в місті Солуні. Святий Кирило отримав блискучу освіту, з 14-річного віку воспитываясь з сином імператора.

Він рано прийняв сан пресвітера. Після повернення в Константинополь складався бібліотекарем соборної церкви і викладачем філософії. Святий Кирило з успіхом вів дебати з єретиками іконоборцями і з магометанамі. Прагнучи самоти, він віддалився на гору Олімп до свого старшого брата Мефодію, але усамітнення його тривало недовгий час.

Обидва брата були послані в 857 році імператором Михайлом в місіонерська подорож для проповіді християнства у хозар. По дорозі вони зупинялися в Херсоні і знайшли там мощі священномученика Климента, папи Римського. Прибувши до хозарам, святі брати розмовляли з ними про християнської віри.

Переконаний проповіддю святого Кирила хозарскій князь і з ним весь народ прийняли християнство. Вдячний князь хотів нагородити проповідників багатими дарунками, але вони відмовилися від цього і просили князя відпустити з ними на батьківщину всіх грецьких полонених. Святий Кирило повернувся до Константинополя з 200-ми відпущених полонений.

В 862 році почалося головна справа святих братів. На прохання князя Ростислава імператор послав їх у Моравію для проповіді християнства на слов'янською мовою. Святі Кирило і Мефодій за об'явленням Божим склали слов'янську абетку і перевели на слов'янська мова Євангеліє, Апостол, Псалтир і багато богослужбових книг. Вони ввели Богослужіння на слов'янською мовою.

Потім святі брати були викликані до Риму на запрошення Римського папи, де папа Адріан І зустрів їх з великою честю, бо вони принесли туди мощі священномученика Климента, папи Римського. За природою хворобливий і слабкий, святий Кирило від багатьох праць незабаром захворів і, прийнявши схиму, помер в 869 році 42-х років.

Перед смертю він заповів своєму братові продовжити христианское просвіта слов'ян. Похований святий Кирило в римській церкві святого Климента, де спочивають мощі цього священномученика, принесені в Італію з Херсонеса словенським вчителями.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 593
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: